Loading

Ελένη Χαρίτωνος: Συνομιλώντας με την πρώτη Κύπρια αναλογική αστροναύτη!

Σε αυτή τη νέα πρόκληση αρθρογράφων που μας ανέθεσε το Beezdom, απαλλάσσομαι από τα “καθήκοντά” μου ως science-beez και γίνομαι προσωρινά interviewer-beez. Το πρόσωπο που επέλεξα λοιπόν να παρουσιάσω είναι η Ελένη Χαρίτωνος, ένα πραγματικό science-beez!Η Ελένη είναι προπτυχιακή φοιτήτρια στο τμήμα Μαθηματικών και Στατιστικής του Πανεπιστήμιου της Γλασκώβης και τον φετινό Ιούνιο ολοκλήρωσε με επιτυχία την εκπαίδευση της στον αναλογικό ερευνητικό σταθμό LunΑres στην Πολωνία, γεγονός που την καθιστά την πρώτη Κύπρια αναλογική αστροναύτη!

Προερχόμενος και εγώ από τον χώρο της επιστήμης, αποφάσισα να αναδείξω την ιστορία της Ελένης γιατί θεωρώ ότι είναι υπέροχο (και πολύ ενθαρρυντικό!) να βλέπουμε μια νέα, συμπατριώτισσα μας να προοδεύει στον χώρο αυτό, βάζοντας παράλληλα γερά θεμέλια για την πραγματοποίηση των ονείρων της.

«Είμαι ο τύπος ανθρώπου που πάντα ήθελε να κάνει πράξη το πάθος του, που ήθελε να πωρωθεί με εκείνο που είναι πωρωμένος»

Από τις πρώτες κιόλας στιγμές της συνομιλίας μας, μπορούσα να διακρίνω τον ενθουσιασμό στην φωνή της Ελένης, καθώς μου εξιστορούσε τις εμπειρίες που έζησε σε αυτό το ερευνητικό πρόγραμμα. Το να γίνει αστροναύτης ήταν κάτι που ήθελε από πάντα. Διάβαζε από μικρή για τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, έβλεπε ντοκιμαντέρ για το διάστημα παρέα με την επίσης space lover μαμά της και ονειρευόταν πώς και πώς να έρθει η στιγμή που θα συμμετάσχει και η ίδια σε μία διαστημική αποστολή. Ήταν αποφασισμένη να αρπάξει κάθε ευκαιρία που θα της παρουσιαζόταν και να κάνει τα πάντα για επιτύχει τον στόχο της.

«Δεν θα ησύχαζα εάν δεν έβρισκα εκείνο που να με γεμίζει»

Ο δρόμος προς την επιτυχία δεν ήταν φυσικά στρωμένος με ροδοπέταλα. Το πρώτο εμπόδιο παρουσιάστηκε όταν ανακάλυψε ότι το πανεπιστήμιο της πρόσφερε ευκαιρίες για ενασχόληση με τον τομέα του διαστήματος μόνο σε φοιτητές μηχανολογίας. Κάλλιστα κάποιος θα μπορούσε σε εκείνο το σημείο να πει “δεν πειράζει, του χρόνου ξαναδοκιμάζω”. Όχι όμως η Ελένη. Με δική της πρωτοβουλία, βρήκε και άλλους συμφοιτητές και συμφοιτήτριές της που βρίσκονταν σε παρόμοια θέση και ίδρυσε την οργάνωση GUSEDS (Glasgow University Students for the Exploration and Development of Space), για την οποία μάλιστα τιμήθηκε με το βραβείο “National UKSEDS Student of the Year 2021” στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στη συνέχεια, έκανε αίτηση για την αναλογική αποστολή στον ερευνητικό σταθμό LunΑres στην Πολωνία, όπου και κατόρθωσε να επιλεγεί!

Οι αναλογικές αποστολές είναι αποστολές οι οποίες πραγματοποιούνται στη Γη, οι οποίες έχουν σκοπό να προσομοιώσουν τις συνθήκες που επικρατούν σε άλλα ουράνια σώματα (π.χ. Σελήνη, Άρης). Σε αυτήν την αποστολή, η Ελένη είχε διπλά καθήκοντα: ήταν υπεύθυνη τόσο για τη συλλογή και ανάλυση δεδομένων, όσο και για την έρευνα η οποία πραγματοποιούνταν στο εργαστήριο βιολογίας. Όσο αφορά το πρώτο κομμάτι, έπρεπε να εποπτεύει πόσο νερό σπαταλούσε το πλήρωμα, πόση ηλεκτρική ενέργεια δαπανούσαν οι διάφορες διεργασίες που λάμβαναν χώρα στο σταθμό, καθώς και να εφαρμόζει πρακτικές που να διασφάλιζαν την εξοικονόμηση και των δύο. Η έρευνα στο εργαστήριο βιολογίας είχε σκοπό να μελετήσει εάν εφόσον είναι εφικτό να καλλιεργήσει κανείς φυτά στο διάστημα χρησιμοποιώντας λίγο ή ελάχιστο νερό, στηριζόμενος κυρίως σε άλλα διαλύματα. Περιττό να πούμε ότι η Ελένη διετέλεσε και τα δύο της καθήκοντα με απόλυτη επιτυχία.   

Ένα άλλο κομμάτι της αποστολής περιλάμβανε έξοδο από τον σταθμό και προσομοίωση περιπάτου καθώς και εκτέλεσης διάφορων εργασιών στην επιφάνεια της Σελήνης. Κατά τη διάρκεια αυτού του μέρους του προγράμματος, το πλήρωμα έπρεπε φυσικά να φοράει τη διαστημική του στολή, η οποία, όπως μου είπε η Ελένη, χρειάζεται μεγάλη διαδικασία μέχρι να φορεθεί. Ενώ όμως ορισμένοι συνάδελφοί της αναστέναζαν μπροστά στην ιδέα να φορέσουν και πάλι την στολή τους, η Ελένη ανυπομονούσε! Κι ας χρειαζόταν μισή με μία ώρα για να μπει!

Όταν τη ρώτησα για το πώς σκοπεύει να συνεχίσει την προσπάθειά της για να γίνει αστροναύτης, μου είπε ότι θα επιδιώξει να συμμετάσχει σε όσο το δυνατόν περισσότερες αναλογικές αποστολές μπορέσει προτού ολοκληρώσει τις σπουδές τις, ενώ παράλληλα θα προσπαθήσει να αποκτήσει τις πλείστες από τις άδειες και τις δεξιότητες που χρειάζεται (ή είναι προσόν να έχει) ένας ή μία αστροναύτης: δίπλωμα scuba diving, ερασιτεχνική άδεια πιλότου, εκμάθηση αρκετών ξένων γλωσσών κ.τ.λ.

«Αυτή η καριέρα έχει τόσα πολλά να προσφέρει που δεν πρόκειται ποτέ να βαρεθείς!»

Σου ευχόμαστε κάθε επιτυχία Ελένη, είμαστε σίγουροι ότι θα μας κάνεις ξανά περήφανους! Μακάρι να είχαν όλοι έστω και τον μισό από τον ενθουσιασμό σου για αυτό με το οποίο ασχολούνται!


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΠΑΣΙΤΗΣ

Γιάννης, φυσικός, αναλυτής, συγγραφέας και μελισσό-αρθρογράφος. Αυτά βασικά χρειάζεται να ξέρετε για μένα. Τα υπόλοιπα επίθετα, μετοχές ή και φράσεις που τυχόν να με χαρακτηρίζουν θα τα ανακαλύψετε στην πορεία.

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Ελένη Χαρίτωνος: Συνομιλώντας με την πρώτη Κύπρια αναλογική αστροναύτη!