Loading

Είναι το μητρικό ένστικτο πραγματικό ένστικτο;

svg10 Δεκεμβρίου, 2020HealthybeezΔΗΜΗΤΡΑ ΣΑΝΤΗ

Πόσο ιδανικό θα ήταν για μια μητέρα να ξέρει τα πάντα για το παιδί της; Να εκλαμβάνει κάθε μηνύματα κίνδυνου άμεσα, χωρίς ποτέ να λανθάνεται; Είναι αυτό εφικτό με βάση τους ψυχολόγους; Και αν ναι, ποιοι είναι οι μύθοι και ποιες οι αλήθειες για αυτή την θεωρία;

https://www.imommy.gr/wp-content/uploads/2018/10/30011958_Christine-Andrew-Beckam-Andrew1.jpg

imommy.gr

Ποια είναι η επιστημονική άποψη;

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, το μητρικό ένστικτο είναι μια υπαρκτή αίσθηση, αλλά τελείως διαφορετική με αυτή που οι πλειοψηφία του πληθυσμού υποστηρίζει ότι υπάρχει. Το ένστικτο αυτό δεν έχει καμία σχέση με τη διαίσθηση, αλλά είναι μια έμφυτη ικανότητα που αποκτά μια γυναίκα μόλις η ίδια γεννηθεί. Πόσες φορές έχετε δει μικρά κοριτσάκια να φροντίζουν τις κούκλες τους σαν δικά τους παιδιά;  Αυτό είναι ένα πρώιμο σημάδι μητρικού ενστίκτου.

Συγκεκριμένα, από επιστημονικής άποψης, είναι η έγνοια της γυναίκας να αναθρέψει το παιδί, να το φροντίσει και να το νιώσει δικό της. Επίσης θεωρείται η ικανότητα της μητέρας να αναγνωρίζει πότε το παιδί βρίσκεται σε μια κατάσταση κίνδυνου, ώστε να μπορεί να τον εξουδετερώσει.  Το ένστικτο αυτό αναζωπυρώνεται με τον ερχομό ενός παιδιού. Ωστόσο γυναίκες που έχουν πάρει τον ρόλο της μητέρας μέσω της υιοθεσίας,  νιώθουν επίσης αυτό το ένστικτο μόλις πάρουν στα χέρια τους το παιδάκι τους. Παρόλα αυτά δεν υφίσταται ένας οικουμενικός κανόνας που να ορίζει τον τρόπο που κάθε μητέρα μεγαλώνει το παιδί της. Το ένστικτο της με βάση τον πολιτισμό, τις δικές της εμπειρίες και το περιβάλλον της, είναι αυτά που το δημιουργούν. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως οι μητέρες που διαθέτουν το ισχυρότερο μητρικό ένστικτο, με βάση πρόσφατες μελέτες, είναι αυτές που προέρχονται από το ζωικό βασίλειο!

elenifourli.gr, mothers.bbend.net, media.enikos.gr

Ο μύθος του μητρικού ενστίκτου.

Συχνά ο κόσμος συγχέει την έννοια του μητρικού ενστίκτου με αυτή της μητρικής διαίσθησης. Κάτι που είναι τελείως λάθος, αφού οι ψυχολόγοι απορρίπτουν αυτή τη θεωρία. Αυτό που πρέπει να έχουμε κατά νου είναι ότι η διαίσθηση μας δεν είναι πάντοτε ακριβής, επομένως δεν μπορούμε να στοιχηματίζουμε σε κάτι αμφιλεγόμενο. Επιπλέον, η διαίσθηση προκύπτει με την εμπειρία. Την ικανότητα, δηλαδή, του γονιού να γνωρίζει τα πάντα για τον συναισθηματικό και συμπεριφορικό κόσμο του παιδιού του. Αυτό που συχνά, όμως, ξεχνούν οι γονείς , είναι το γεγονός ότι το παιδί τους μεγαλώνει. Η ανάπτυξη αυτή φέρνει αλλαγές στον χαρακτήρα τους, αλλά οι γονείς μένουν στάσιμοι σε αυτές τις πληροφορίες που είχαν μαζέψει στα πρώτα χρόνια του παιδιού. Με αυτόν τον τρόπο, κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει εξ ολοκλήρου το παιδί του, για να μπορέσουμε να μιλήσουμε με ακρίβεια για διαίσθηση.

Λαμβάνοντας όλα τα πιο πάνω υπόψη, γίνεται αντιληπτό ότι το μητρικό ένστικτο δεν είναι μια απλή υπόθεση. Είναι μια έμφυτη ικανότητα κάθε γυναίκας που φέρνει μαζί της από την γέννηση της και την συνοδεύει για όλη της την ζωή. Μια μητέρα έχει το ένστικτο για το μεγάλωμα του παιδιού της, αλλά όχι τη διαίσθηση, αφού δεν μπορεί να γνωρίζει όλα τα ενδόμυχα συναισθήματα του παιδιού της. Ας μην ξεχνάμε πως σαν άνθρωποι είμαστε μια συνεχώς αναπτυσσόμενη οντότητα, κανείς δεν έχει την δυνατότητα να συλλέξει όλα τα κομμάτια του παζλ που καθορίζουν την προσωπικότητα μας!

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: limeandlife.com

ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΑΝΤΗ

Φοιτήτρια ψυχολογίας και αρθρογράφος στον ελεύθερο μου χρόνο. Συχνά συνδυάζω τις δυο αυτές ενασχολήσεις μου. Λατρεύω τα έξυπνα αστεία, τα γλυκά και τις σπαζοκεφαλιές. Ωστόσο, το βασικότερο χαρακτηριστικό μου γνώρισμα θα έλεγα είναι η δημιουργικότητα μου, την οποία ευελπιστώ να ανακαλύψετε μέσα από τα άρθρα μου…

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Είναι το μητρικό ένστικτο πραγματικό ένστικτο;