Loading

Είναι τα παιδιά καθρέφτες των γονιών τους;

Έχεις ποτέ σου αναρωτηθεί γιατί όταν γνωρίζεις κάποιον άνθρωπο, οι πρώτες σου ερωτήσεις είναι : «Το όνομα σου;» και «ποια είναι η οικογένεια σου;».

Όντας μη έμπειρη στη ζωή ακόμη για να εκφράσω μια ολοκληρωμένη άποψη για το συγκεκριμένο ζήτημα, μπορώ να πω ότι έχω φιλοσοφήσει αρκετά μέχρι τώρα τη ζωή και είμαι σε θέση να εκφράσω μια άποψη.

Τεράστιο κεφάλαιο να γίνεσαι γονέας. Ίσως η μεγαλύτερη ευθύνη που μπορεί να σηκώσει στους ώμους του ένα άνθρωπος. Ένας τίτλος που εύκολα μπορεί να αποκτηθεί με τη γέννηση ενός παιδιού αλλά δύσκολα μπορεί να σε κάνει περήφανο στο πέρασμα των χρόνων.

etsystatic.com

Ο κάθε άνθρωπος σε αυτό τον κόσμο που αποφασίζει να φέρει στον κόσμο τον καρπό του έρωτα του, βλέπει με διαφορετική ματιά τον «ρόλο» του γονιού. Αδιαμφισβήτητα, η μάνα και ο πατέρας θα κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να προσφέρουν στο παιδί τους μια ζωή γεμάτη με ανέσεις και ευτυχία.

Τι γίνεται όμως όταν το παιδί ξεκινά να επηρεάζεται από διάφορα ερεθίσματα εκτός σπιτιού , όπως είναι το σχολείο και γενικότερα η κοινωνία ; Πως συμπεριφέρεται όμως το παιδί «μακριά» από την επίβλεψη της μητέρας και του πατέρα του ;

Ακριβώς είναι εκείνη η χρονική περίοδος που πρέπει να δίνει ιδιαίτερη σημασία ο γονέας στο παιδί του. Γιατί; Γιατί όσο και να προετοιμάσεις το παιδί σου για το τι μπορεί να αντιμετωπίσει έξω, δεν μπορείς να ξέρεις με σιγουριά την αντίδρασή του. Πράγματι, εκείνη τη φάση αρχίζει κάθε γονέας να συνειδητοποιεί τι έκανε «σωστά» και τι «λάθος» κατά την ανατροφή του παιδιού του.

Φυσικά δεν αμφισβητώ ότι για τον κάθε γονέα , το τι είναι λάθος και τι σωστό είναι διαφορετικό. Όμως, αυτό που προσπαθούν όλοι οι γονείς ανεξαιρέτως, είναι φυσικά να καλλιεργήσουν στο παιδί τους τρόπους σωστής συμπεριφοράς. Δηλαδή, πώς πρέπει να συμπεριφερθεί στον έξω κόσμο και στους μεγαλύτερους αλλά και πώς να μην συμπεριφερθεί;

Είτε το θέλουμε είτε όχι, η κοινωνία, όταν θα αντιληφθεί ότι μια απρεπής πράξη έγινε από κάποιο παιδί, θα ταυτίσει την πράξη με τους γονείς του. Γιατί ακριβώς θεωρούμε ότι το κάθε παιδί καθρεφτίζει στην προσωπικότητα του τους γονείς του.

Μπορείς εύκολα με το που σου μιλήσει ένα παιδί να καταλάβεις με ποιες αρχές έχει μεγαλώσει, πως έχει μάθει να συμπεριφέρεται και αν έχει μάθει μέσω των γονιών του τα ηθικά σωστά και λάθη.

theladders.com

*Να ξεκαθαρίσω στο σημείο αυτό ότι υπάρχουν και εξαιρέσεις στον κανόνα.. Δεν είναι απόλυτος ο κανόνας αυτός. Υπάρχουν και περιπτώσεις που το παιδί διαπαιδαγωγείται σωστά στο σπίτι αλλά βγάζει προς τα έξω ένα εντελώς διαφορετικό εαυτό. Αυτό ίσως να οφείλεται στον εύκολο επηρεασμό του παιδιού από άλλους παράγοντες, όπως είναι τα άλλα παιδιά ή από τις προκλήσεις των σύγχρονων κοινωνιών.

Όσο και να θέλουμε να το αρνηθούμε, δυστυχώς ή ευτυχώς τα παιδιά είναι καθρέφτες των γονιών τους, γι’ αυτό και οι γονείς είναι σημαντικό να δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στη συμπεριφορά των παιδιών τους και να τους συμβουλεύουν.

Επομένως, για να μπορεί ο γονέας να μεταδώσει σωστή συμπεριφορά στο παιδί του, πρέπει να είναι κοντά του σε κάθε του βήμα και να το καθοδηγεί με διακριτικό τρόπο έτσι ώστε να το ετοιμάσει για τον έξω κόσμο. Η επικοινωνία μεταξύ γονέα και παιδιού είναι το παν για να κτιστεί σιγά σιγά μεταξύ τους μια σχέση εμπιστοσύνης και αγάπης.


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: staticflickr.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Είναι τα παιδιά καθρέφτες των γονιών τους;