Loading

Είναι οι γονείς σου χειριστικοί στην επιλογή του συντρόφου σου;

Επιλογή συντρόφου, ένα μεγάλο κεφάλαιο στη προσωπική μας ζωή. Καθαρά προσωπικό πρέπει να είναι το κομμάτι των επιλογών. Μερικές φορές όμως, δυστυχώς, ξεκινούν να μπλέκονται όχι μόνο οι επιλογές μας αλλά και οι επιλογές των γονέων μας. Τι εννοώ;

Οι γονείς πολλές φορές γίνονται χειριστικοί. Πολύ χειριστικοί, καθώς προσπαθούν να μας καθοδηγήσουν προς συγκεκριμένες επιλογές στους συντρόφους μας, αλλά συχνά και να μας τις επιβάλουν! Η σκόπιμη αυτή καθοδήγηση, μπορεί να γίνεται με διάφορες μελλοντικές επιδιώξεις. Η πιο συνηθισμένη χειριστική συμβουλή που μας δίνουν οι γονείς μας είναι η επιλογή συντρόφου βάσει χρημάτων ή περιουσίας. Δηλαδή, να επιλέγουμε τον πιο ευκατάστατο άντρα για να κάνουμε σχέση και μετέπειτα να κτίζουμε μια «άνετη», από υλικές απολαύσεις, ζωή μαζί του. Άλλη χειριστική συμπεριφορά που μας επηρεάζει δυστυχώς, είναι η επιλογή συντρόφων που είναι μορφωμένοι και έχουν πτυχία, μεταπτυχιακές, «καλές» δουλειές κτλ. Μας συμβουλεύουν πως με ένα μορφωμένο σύντροφο, ο κόσμος θα ξέρει ότι επιλέξαμε τον καλύτερο άντρα με πολλές γνώσεις. Το πιο θλιβερό που μας συμβουλεύουν είναι ο σύντροφος μας να έχει μια αρκετά καλή εξωτερική εμφάνιση. Δηλαδή τι; Μόνο η ομορφιά μετρά σε ένα άντρα;

citykidsguide.com

Είμαι σίγουρη πως οι περισσότεροι από εμάς δεχόμαστε τέτοιου είδους χειριστικές συμπεριφορές, οι οποίες δυστυχώς τις περισσότερες φορές μας επηρεάζουν ψυχολογικά.

Δεν αντιλέγω, φυσικά για να μπορείς να δημιουργήσεις μια οικογένεια ή ένα σπιτικό με το σύντροφο σου, χρειάζονται χρήματα. Όμως, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως μπορεί να πετύχει μόνο με υλικά αγαθά. Πρώτα χρειάζεται αρμονία και εμπιστοσύνη σε μια σχέση και μετά τα υπόλοιπα. Δύο άνθρωποι που δεν αγαπιούνται μεταξύ τους, τι να τους κάνουν τα χρήματα και οι περιουσίες;

Χρειάζεται απλά ισορροπία.

Πώς αντιμετωπίζουμε όμως τους χειριστικούς γονείς μας;

Ένας τρόπος για να ξεφύγουμε από τις «κακές» συμβουλές τους είναι ο διάλογος. Το πιο σημαντικό συστατικό σε περίπτωση που δημιουργείται καβγάς ανάμεσα σε εμάς και τους γονείς μας είναι να μιλήσουμε μαζί τους. Δύσκολο μεν, δυνατό δε.

Κάνουμε διάλογο.

Μπορούμε απλά να εξηγήσουμε στους γονείς μας γιατί δεν μπορούμε να ταυτιστούμε με τις απόψεις τους. Καλό είναι να ξεκαθαρίσουμε το γεγονός ότι σεβόμαστε τις ανησυχίες τους, όμως η τελική επιλογή είναι καθαρά δική μας. Έτσι , θα μπορούν να καταλάβουν από την αρχή ότι η γνώμη τους είναι απλά συμβουλευτική και όχι καθοριστική.

Ζυγίζουμε.

Μπορεί φαινομενικά να μας κάνει κακό όλο αυτό το καθημερινό σκηνικό, αλλά υπάρχει τρόπος να επωφεληθούμε από αυτό. Οι συμβουλές των γονέων μας είναι ναι χειριστικές αλλά μπορούμε να επεξεργαζόμαστε κάθε τους συμβουλή και να σχηματίζουμε σιγά σιγά την δική μας ολοκληρωμένη άποψη. Με λίγα λόγια, να επεξεργαζόμαστε τις συμβουλές τους και να κρατάμε κάτι που ίσως και να έχουν εν μέρει δίκαιο. Ζυγίζουμε καλύτερα τα πράγματα και επιλέγουμε τι θέλουμε να κρατήσουμε και τι όχι.

Βάζουμε απ’ το ένα και βγάζουμε απ’ το άλλο.

Εάν ακόμη βρισκόμαστε σε αδιέξοδο, τότε οδηγούμαστε στη τελευταία λύση, την μέθοδο «βάζω από το ένα και βγάζω από το άλλο». Γονείς μας είναι, δεν μπορούμε να τους δώσουμε για ανταλλαγή, οπόταν ναι, καλή είναι και αυτή η μέθοδος ως εσχάτη επιλογή. Όταν δίνουμε σημασία κάθε φορά στον μονόλογο των γονέων μας, τόσο τους δίνουμε την εντύπωση ότι έμμεσα λαμβάνουμε υπόψη την άποψη τους για την επιλογή μας. Είναι ψυχοφθόρο, το καταλαβαίνω, αλλά μην δίνεις και τόση σημασία πια!  

Καταλαβαίνω ότι η κατάσταση αυτή μπορεί να είναι μερικές φορές αρκετά ενοχλητική, όμως κάνε υπομονή και πού ξέρεις; Μπορεί με τον καιρό να καταλάβουν ότι κανένας δεν θα σταθεί εμπόδιο στις επιλογές μας. Οφείλουμε πάντα να ακούμε τις ανησυχίες των ανθρώπων που μας αγαπούν, αλλά όταν οι ίδιοι γίνονται χειριστικοί, τότε και εμείς από την πλευρά μας πρέπει να προστατεύουμε τον εαυτό μας!                                     

Κι αν κάνουμε λάθος, δεν είναι το τέλος του κόσμου. Από τα λάθη μαθαίνουμε και γινόμαστε καλύτεροι! 


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: backpackerbible.org

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Είναι οι γονείς σου χειριστικοί στην επιλογή του συντρόφου σου;