Loading

Είναι κι αυτά!

svg15 Σεπτεμβρίου, 2020Bee freeΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ

Μια τεράστια συζήτηση με μπόλικο μπέρδεμα και τεράστια αδιέξοδα η σημερινή.

Άνθρωποι, πρόσωπα, ονόματα έχουν μείνει στην ιστορία για τα έργα και τις πράξεις τους. Ποιητές, φιλόσοφοι, επαναστάτες, ηγέτες, καλλιτέχνες και άλλοι πολλοί κατακλύζουν την κοινωνία του σήμερα με τις ανακαλύψεις τους, την οξυδέρκεια τους και τα επιτεύγματά τους. Τίποτα δε θα ήταν το ίδιο χωρίς τον Σωκράτη, τον Καβάφη, τον Ρίτσο, τον Μέγα Αλέξανδρο, τον Λεονάρντο Ντα Βίτσι. Φυσικά, τα ονόματα που λέω είναι τελείως ενδεικτικά γιατί η κατάθεση όλων αυτών των προσώπων είναι συνεχής και άπειρη.

Ένα από τα άτομα που θα ήθελα να επεκταθώ είναι ο Χριστόφορος Κολόμβος. Αυτός, λοιπόν, είναι ο άνθρωπος που αποφάσισε να αποδείξει τη σφαιρικότητα της γης κάνοντας ένα ταξίδι προς τις Ινδίες. Τελικά, όπως έμεινε γνωστό, μπορεί σε αυτό το ταξίδι να μην έφτασε στις Ινδίες, αλλά έφτασε στον Νέο Κόσμο. «Ανακάλυψε», λοιπόν, τον Νέο Κόσμο. Ο Χριστόφορος Κολόμβος ήταν ένας εφευρετικός θαλασσοπόρος χαρτογράφος, ναύαρχος και αντιβασιλέας, που έγινε διάσημος με την «ανακάλυψη» του το 1492. Αυτή είναι μια μικρή περιγραφή που θα βρεις για το πρόσωπο αυτό μέσα από μια απλή, ολιγόλεπτη έρευνα στο διαδίκτυο.

Τι γίνεται όμως όταν αυτή η έρευνα δεν είναι ολιγόλεπτη και ξεκινά να διασταυρώνεται ξεδιπλώνοντας έτσι ένα κουβάρι από αλήθειες που μερικοί ίσως να μην τις είχαμε εντοπίσει ή σκεφτεί;

Ο Χριστόφορος Κολόμβος ανακάλυψε μια ήπειρο που ήδη υπήρχε και κατοικείτο  από άλλους πληθυσμούς όπως η φυλή Arawak, που ήταν μια ομάδα αυτόχθονων λαών στην Νότια Αμερική και στην Καραϊβική. Το γεγονός αυτό, λοιπόν, καθιστά αυτό το έργο ανακάλυψη; Ίσως μια προσωπική ανακάλυψη ή μια ανακάλυψη για τον ευρωπαϊκό κόσμο να κάνει καλύτερα τα πράγματα; Τότε τι αφορά αυτή η «ανακάλυψη»;  Ένα παιχνίδι λέξεων, νόησης και αντίληψης; Μια σωστότερη τοποθέτηση, ένας καταλληλότερος τίτλος θα βελτίωνε την κατάσταση;

mentality10.com

Όπως και να έχει ας συνεχίσουμε με αυτό το «ανακάλυψε». Η φήμη και η δόξα που συνοδεύει αυτή τη λέξη όμως, έρχεται σε τρομερή αντίφαση με όλα αυτά που γηγενείς πληθυσμοί κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν. Ντόπιοι μιλάνε για βιασμούς, για φόνους, για θάνατο, για ακρότητες και για την κακία που δέχτηκαν για αυτή την «ανακάλυψη». Γιατί, λοιπόν, κάτι τέτοιο να ονομάζεται «ανακάλυψη» και όχι εισβολή ή λεηλασία; Γιατί κάπου αυτό να γιορτάζεται ως επίτευγμα και όχι ως ακόμη μια ανθρώπινη φρικαλεότητα;

Και αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα στα τόσα που υπάρχουν. Μεταξύ αυτών, λοιπόν, και ο Χίτλερ. Οι στρατηγικές του μέθοδοι και η πολεμική του ευφυΐα έχει αποδειχτεί άκρως επιτεύξιμη και μπορεί να πει κάποιος άξια θαυμασμού, αλλά αυτά που την συνοδεύουν, ναι όλες αυτές  οι φρικαλεότητες, είναι αδύνατο να εκτιμηθούν και να αξιολογηθούν ως ένα επίτευγμα.

kifisiapress.info

Άλλο παράδειγμα, ο Μέγας Αλέξανδρος που με τους κατακτητικούς του πολέμους και τη γενναιότητα του έμεινε στην ιστορία. Αυτές οι κατακτήσεις, όμως, και όλα αυτά τα εδάφη που στο πέρας του τα έκανε δικά του και φυσικά οι άνθρωποι αυτών, δέχτηκαν πολλά και υπέμειναν άλλα που δεν περιγράφονται θα έλεγε κανείς.

Συνεχίζω με τον τομέα των τεχνών. Η μουσική. Ποιος δεν γνωρίζει τον Michael Jackson. Ένας εξαίρετος τραγουδιστής της ΠΟΠ μουσικής που χάρισε μια λαμπρή κληρονομιά στη βιομηχανία του τραγουδιού. Πόσες φορές όμως βγήκαν στη φόρα σκάνδαλα για παιδεραστία απέναντι στο πρόσωπο του; Είναι δυνατό να επηρεάσει το ένα το άλλο; Μπορεί μια τέτοια είδηση να φέρει σε απαξία το μεγάλο αυτό έργο του; Τι έχει σημασία εν τέλει και τι μένει;  Το έργο του ή το έγκλημα του; Υπάρχει άραγε απάντηση σε κάτι τέτοιο ή είναι ο προσωπικός αγώνας και συνείδηση του καθενός που θα κρίνει τις καταστάσεις ή η κοινωνία που περιβάλει τις καταστάσεις αυτές; Για παράδειγμα, το ότι ο Μιχάλης ήταν παιδεραστής θα μπορούσε να με κάνει να μισήσω το έργο του;

ichef.bbci.co.uk

Και δεν είναι μόνο αυτοί είναι κι άλλοι πολλοί που όπως είπα και πριν δεν προλαβαίνω να τους απαριθμήσω όλους.

Αξίζει ο άνθρωπος να τιμάται για τα έργα του όταν αυτός δεν είναι άνθρωπος; Από την άλλη είναι δυνατόν να ισοπεδώσεις τόσους αγώνες και προσπάθεια ακυρώνοντας την ιστορική εξέλιξη που αυτοί πρόσφεραν; Είναι οι αξίες και τα ιδανικά που μετρούν πιο πολύ στην κοινωνία του σήμερα του χθες και του αύριο; Είναι τελικά τόσο αναντικατάστατες αυτές οι αξίες; Μπορεί να υπάρξει μια ξεκάθαρη απάντηση σε όλα αυτά; Προσωπικά, δεν την έχω βρει… την ψάχνω ακόμα!!!

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ

Λέξεις κλειδιά: Δικηγόρος, Γένος θηλυκού, Ρομαντισμός, Ρεαλισμός, Τρελή, Παλαβή, Υπερβολή, Ουτοπία, Θάρρος, Θράσος, Φρίκη, Χάος, Αλλαγές, Ελευθερία, Επιλογές. Εμπνεύσεις: ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ Λογοτεχνία (Ουγκώ), Ποίηση (Καζαντζάκης), Θέατρο (Τένεσσυ)

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Είναι κι αυτά!