Loading

Είναι η ζήλια έρωτας; Πότε η ζήλια γίνεται παθολογική;

Την πήρε να της πει ότι πάει για καφέ.. Άρχισε να την λούζει κρύος ιδρώτας και οι αμέσως επόμενες της ερωτήσεις ήταν «Με ποιους», «Θα έχει και γυναίκες»; «Πόση ώρα θα κάτσετε», «Σε ποιο καφέ θα πάτε».

Τα στομάχια της σε κάθε απάντηση γινόντουσαν χάλια. Ζάλη και κακές σκέψεις. Αρνητικές σκέψεις.

«Ποιες θα δει, ποιοι θα είναι εκεί; Άραγε να ναι και η πρώην του εκεί; Σύχναζε σε αυτό το μέρος. Μήπως να έστελνα καμιά φίλη εκεί δήθεν τυχαία για να ελέγχει τη κατάσταση; Μήπως να κατασκοπεύσω έξω από το μαγαζί; Ας πάρω το κινητό να το ελέγξω μήπως μου λέει ψέματα.»

Τα αισθήματα ανασφάλειας, έλλειψης αυτοπεποίθησης και εμπιστοσύνης γκρεμοτσακίζονταν ένα ένα. Συλλογιζόταν μέσα της: είναι ανάγκη τώρα να βγει μόνος; Γιατί δε παίρνει και μένα; Ποιες θα βλέπουν άραγε; μήπως βρει καμιά γνωστή; Όλος αυτός ο παραλογισμός ονομάζεται ΖΗΛΕΙΑ. Κι όχι απλή..αλλά παθολογική. Αν έχεις κάποιο από τα «συμπτώματα» αυτά, καλύτερα να το ψάξεις πριν να είναι αργά. «Η ζήλια είναι ένα τέρας που γεννιέται από τον εαυτό του και τρέφεται από τον εαυτό του» αναφέρει κάπου στον «Οθέλλο» ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ και δεν είχε καθόλου άδικο!

3.bp.blogspot.com

Η ζήλεια σε μια σχέση είναι κάτι φυσικό και μάλιστα είναι ένα αίσθημα που σε κρατά σε εγρήγορση για να  αφυπνίζει τη σχέση με το σύντροφό σου και  δουλεύει σαν κινητήριος δύναμη στη σχέση. Πολλοί πιστεύουν πως αν δεν υπάρχει ζήλια, δεν υπάρχει έρωτας. Άλλοι πιστεύουν πως η ζήλια σκοτώνει τον έρωτα κι άλλοι πως τον κρατάει ζωντανό. Το θέμα είναι πως το αντιλαμβάνεται ο καθένας και πως το διαχειρίζεται. Από την άλλη, η παθολογική ζήλια είναι αρρώστια. Της ψυχής, του πνεύματος και του σώματος. Προέρχεται από το πολύ παλιό ιστορικό σου, που καθώς μεγαλώνοντας δεν είχες αποκτήσει για τον εαυτό σου, εκείνα τα αισθήματα της ασφάλειας, της εμπιστοσύνης, της αξιοπρέπειας και της καλής κοινωνικής σχέσης και επικοινωνίας με τον άλλο, που στη σχέση σου είναι η ώρα να βγάλεις όλα σου τα απωθημένα.

Η κατάσταση αυτή όμως της παθολογικής ζήλιας αν αφεθεί να γίνει ανεξέλεγκτη, μπορεί να σε τρελάνει, να σε αρρωστήσει και  να οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια τη σχέση σου στο τέλος.

Ο αυτοεξευτελισμός του εαυτού σου, η έλλειψη αξιοπρέπειας προς τον εαυτό σου και ο μανιακός έλεγχος προς τη σχέση σου, είναι αυτά που καθιστούν τη ζήλια παθολογικά αρρωστημένη.

Τον πήρε να του πει ότι θα βγει με φίλες. «Να βγει με φίλες; Για πότο; Γιατί; Τι θα φορέσει; Δεν ελπίζω κανένα μίνι φόρεμα και να της κολλήσουν ορισμένοι επιτήδειοι.» « Πω πω δεν αντέχω.» Στέλνω 454645857654894 μηνύματα στο κινητό . «Τι γίνεται; Ποιοι είστε; Έχει και άντρες; Σου μίλησε κάποιος;» Έχει αρχίσει να ιδρώνει, νιώθει τάσεις λιποθυμίας, δεν ελέγχει  τις σκέψεις του. Τέλος, δεν θα την αφήσω να ξαναβγεί. Δεν έχω εμπιστοσύνη σε αυτές τις φίλες της! Δεν αναπνέω νομίζω έχω πάθει κρίση πανικού. Στέλνω μήνυμα ξανά, «τελείωνε έλα σπίτι. Δεν είμαι πολύ καλά, ζαλίζομαι, άργησες ήδη».

i.pinimg.com

Νομίζω πως πια δε χρειάζεται να εξηγήσουμε πολλά για τη ψυχολογική υπόσταση της παθολογικής ζήλιας. Σε ακραίες δε περιπτώσεις, αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα σκηνές βίας, τσακωμού, βρισιών και φωνές, που φέρνουν πολλές φορές το ζευγάρι σε κίνδυνο χωρισμού. Κάθε καλό συναίσθημα ποδοπατείται. Η αγάπη μπορεί να τραπεί σε μίσος. Η εμπιστοσύνη σε φοβία. Ο έρωτας στον τρόμο της απιστίας. Ο έρωτας γίνεται κτητικός. Η σχέση εγκλωβίζεται στον έλεγχο.

Δυστυχώς, αν και πολλοί δε το δέχονται η παθολογική ζήλεια είναι ψυχιατρική διαταραχή. Η οποία αν δεν ελεγχθεί μπορεί να έχει πολύ κακές συνέπειες. Πολλές σχέσεις διαλύονται επειδή ο ένας από τους δύο δεν αντέχει την ανεξαρτησία του συντρόφου του, δεν θέλει να τον μοιράζεται με τίποτα και με κανέναν.

Κλείνω με αυτό ως τροφή για σκέψη:

Η ζήλεια γεννιέται πάντα μαζί  με την αγάπη, μα δεν πεθαίνει πάντοτε μαζί της” – Φρανσουά Ντε Λα Ροσφουκό.

lovelearnings.com

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: cdn.powerofpositivity.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Είναι η ζήλια έρωτας; Πότε η ζήλια γίνεται παθολογική;