Loading

Είναι η συστολή μειονέκτημα στις σχέσεις;

svg3 Δεκεμβρίου, 2021LovebeezΡΑΦΑΕΛΑ ΞΙΟΥΡΟΥ

Αν υπήρξες ντροπαλός σε όλη σου τη ζωή, με φίλους, συγγενείς, το αντίθετο φύλο, είναι χαρακτηριστικό θεωρείς, που θα καταδικάσει τις σχέσεις σου; Είναι δηλαδή η συστολή μειονέκτημα;

Το να είσαι ντροπαλός, δεν είναι κάτι που αναγκαστικά επιλέγεις, αλλά ένα «καλούπι» στο οποίο μπαίνεις, λόγω των επιρροών και των διάφορων καταστάσεων στις οποίες έχεις βρεθεί από μικρή ηλικία. Αυστηροί και όχι αρκετά κατανοητικοί γονείς; Επικριτικός περίγυρος;

Όλοι ανεξαιρέτως, επιθυμούμε να αρέσουμε, να κερδίζουμε τις εντυπώσεις είτε εμφανισιακά είτε βάσει χαρακτήρα, στα πλαίσια της κοινωνικοποίησης. Άλλοι τα καταφέρνουνε, ακριβώς όπως θα ήθελαν, και άλλοι λιγότερο καλά. Όχι λόγω έλλειψης προσόντων ή ικανοτήτων, αλλά λόγω του ντροπαλού του χαρακτήρα τους. Είναι οι περιπτώσεις που υπερισχύει η συστολή, ο δισταγμός, η αμηχανία, το άγχος και ο φόβος της έκθεσης και της απόρριψης. Ο φόβος για το ότι ο κόσμος μπορεί ανά πάσα στιγμή να γίνει κακός, να κάνει υποτιμητικά και χλευαστικά σχόλια, να γίνει επικριτικός, να σε μειώσει, οπότε η στροφή προς το να μην τραβήξει την προσοχή, είναι ο μόνος δρόμος.

Η απάντηση στο ερώτημα το οποίο έθεσα παραπάνω, είναι όχι. Δεν είναι η συστολή μειονέκτημα στις σχέσεις. Ίσως, να έχει αντίκτυπο στην ευκολία εξέλιξης των μετέπειτα σχέσεων της ζωής σου, αλλά δεν είναι γεγονός που θα τις αποτρέψει, ή θα τις εμποδίσει, αν βέβαια υπάρχει θέληση.

Αλήθεια, δεν σε εξιτάρει, το μυστήριο; Σκέφτηκες ποτέ, πόσο ενδιαφέρον μπορεί να «κρύβει» ένας ντροπαλός άνθρωπος; Ένα μυστήριο που όταν φθάσεις στην «αποκάλυψή» του συνειδητοποιείς ότι δεν περίμενες ποτέ, να είναι τόσο όμορφο.

https://www.iatronet.gr/media/articles/photos/main/35269-shy_660.jpg

iatronet.gr

Μην συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλους. Μην συγκρίνεις με προηγούμενες σχέσεις. Είσαι εσύ, και όχι κάποιος άλλος. Ξέρεις ότι είσαι ένας και μοναδικός, απαλλάξου από ταμπέλες, τις οποίες σου έχουν «κολλήσει» στο παρελθόν. Δώσε ευκαιρία στον εαυτό σου να αναδείξει όλα όσα μπορεί να κάνει, πίστεψε στην δυναμική εκδοχή του εαυτού σου, μην περιμένεις επιβεβαίωση από τον περίγυρο σου. Η αυτοπεποίθηση είναι το κλειδί να νικήσεις την ντροπαλότητα σου. Ανάδειξε τη μοναδικότητα σου. Όλοι μας έχουμε θετικά στοιχεία και χαρίσματα και αυτά είναι που μας κάνουν ξεχωριστούς. Αξιοποίησε τις δυνατότητες του δικού σου σώματος, αγκάλιασε ότι χαρακτηριστικό σε κάνει να νιώθεις θετικά ως προς τον εαυτό σου.

Απαλλάξου από τους τοξικούς ανθρώπους που έχεις γύρω σου, μείνε με αυτούς που σου αποπνέουν την εμπιστοσύνη και ασφάλεια, την υποστήριξη, αυτούς που πραγματικά σε νοιάζονται και σε αγαπάνε. Μόνο με αυτούς θα μπορέσεις να είσαι ο εαυτός σου, χωρίς να φοβάσαι ότι θα κριθείς. Στα πλαίσια της εμπιστοσύνης και της ασφάλειας, ξέρεις ότι μπορείς να έχεις την άνεση να είσαι περισσότερο αυθόρμητος και ειλικρινής, γνωρίζοντας ότι δεν θα ακούσεις επικριτικά ή κοροϊδευτικά σχόλια, για παράδειγμα από τον σύντροφό σου.

Ειλικρίνεια, αυθεντικότητα, επικοινωνία. Επικοινώνησε άμεσα για όσα σκέφτεσαι, σε προβληματίζουν και επιθυμείς. Η συζήτηση και η επικοινωνία κάθε μορφής θα βοηθήσει να χτίσετε μία πιο ουσιαστική και βαθιά σχέση και μέσα σε αυτή η ντροπή δεν θα έχει πολύ χώρο για να επικρατεί.

Όποιος σε κάνει να ντρέπεσαι για αυτό που πραγματικά είσαι, δεν έχει θέση στη ζωή σου. Σε τέτοιες περιπτώσεις, πάντα θα φοβάσαι να εκφραστείς όπως θα ήθελες, μην τυχόν ντροπιαστείς. Γιατί να δίνεσαι σε ανθρώπους, που δεν σου «επιτρέπουν» έμμεσα, να δείξεις αυτό που πραγματικά είσαι;

https://www.flowmagazine.gr/wp-content/uploads/opoios_ntrepetai_kaka_zei_pos_i_ntropalotita_einai_empodio_stin_epiteuksi_stoxon_featured.jpg

flowmagazine.gr

Όποιος σε αγαπά, θα σε βοηθήσει να αγκαλιάσεις της «ατέλειες» που θεωρείς ότι έχεις, μετατρέποντας τα σε θετικά χαρακτηριστικά. Ξέρεις ότι είσαι σε μια υγιής σχέση, όταν δεν έχεις άγχος για αυτό που είσαι, για το πως φαίνεσαι, είσαι ο εαυτός σου, χωρίς να φοβάσαι ότι θα παρεξηγηθείς. Νιώθεις οικεία και μπορείς να εκφραστείς χωρίς περιορισμούς.

Η απομυθοποίηση έρχεται με τον καιρό χωρίς αυτό να σημαίνει πως χάνεται το πάθος και η γοητεία.


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: blogspot.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Είναι η συστολή μειονέκτημα στις σχέσεις;