Loading

Είναι η αυτοθυσία ένδειξη αγάπης;

svg4 Φεβρουαρίου, 2021LovebeezΚΟΡΙΝΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Πολλοί θα  πείτε ευθύς αμέσως πως ναι, η αυτοθυσία είναι η υπέρτατη απόδειξη της αγάπης, ενός μεγάλου ερώτα. Ξέρετε όμως ποιο είναι το κακό; Η ζωή δεν είναι ασπρόμαυρη ταινία του Αμερικανικού κινηματογράφου, που ο πρωταγωνιστής θα κάνει την μεγάλη αυτοθυσία και στα μάτια της αγάπης του θα μεταμορφωθεί σε ιππότη. Η πραγματική ζωή δυστυχώς είναι σκληρή, ωμή και μια αυτοθυσία κρύβει κινδύνους. Εκείνη την στιγμή όλα μοιάζουν βγαλμένα από παραμύθι, ροζ και γλυκανάλατα. Τι γίνεται όμως μόλις τα χρόνια περάσουν και αυτός που έκανε την θυσία νιώσει πως έκανε λάθος, πως μετάνιωσε, πως έδωσε περισσότερα στην σχέση απ’ ότι ο άλλος;

Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Είναι ένα ζευγάρι αγαπημένο, ερωτευμένο, βλέπουν την σχέση τους «σοβαρά» (η πιο γελοία ατάκα, ότι όλοι οι υπόλοιποι βλέπουμε την σχέση μας για πλακά), με δυο καλές για την εποχή μας δουλειές και όλα καλά και όλα ωραία στο μικρό μας βασίλειο. Τότε μπουμ, σκάει στον έναν από τους δυο μια τεράστια επαγγελματική πρόταση για το εξωτερικό με προοπτικές εξέλιξης. Οι επιλογές είναι λίγες και όλες τους πολύ δύσκολες. Μετά από πολλές συζητήσεις αποφασίζουν από κοινού, να αρνηθεί την θέση και να παραμείνει στην ήδη υπάρχουσα.

Εκείνη την στιγμή η απόφαση μοιάζει ως η σοφότερη, αυτή που βάζει πάνω από όλα το εμείς από το εγώ. Θα μου πείτε όλα είναι υπέροχα που βλέπεις το πρόβλημα; Το πρόβλημα θα έρθει σε 10-15 χρόνια από το συμβάν. Όταν λοιπόν η σχέση, ενδεχομένως ο γάμος αρχίσει να βαλτώνει και τα πρώτα αγκάθια βγουν στην επιφάνεια. Τότε λοιπόν η απολυτή θυσία που είχε γίνει θα φαντάζει ως το μεγαλύτερο λάθος που έκανε ποτέ, το σαράκι θα εμφανιστεί και θα ξεκινήσει να τρώει σιγά σιγά την σχέση έως ότου φτάσει την καρδιά της και επάνω σε έναν επικείμενο καυγά ειπωθεί η ατάκα «Εγώ θυσίασα την καριέρα μου, γι’ αυτήν την σχέση κι εσύ…»

Εκείνη ακριβώς την στιγμή η άλλοτε ιπποτική πράξη αυτοθυσίας μετατρέπεται σε λάθος. Τότε το εγώ μπαίνει μπροστά από το εμείς και όλα αρχίζουν να καταρρέουν.

Κατά την γνώμη μου λοιπόν, όχι η πράξη «αυτοθυσίας» δεν αποτελεί ένδειξη αγάπης, γιατί να πρέπει να θυσιαστώ για να σου δείξω ποσό πολύ σ’ αγαπώ; Η αυτοθυσία στα δικά μου μάτια δείχνει έλλειψη αυτοπεποίθησης και προσκόλλησης στην σχέση, μέγα λάθος.

Η αγάπη δεν είναι βωμός που χρειάζεται τις θυσίες του οποιουδήποτε για να ικανοποιηθεί. Η αγάπη είναι το ωραιότερο συναίσθημα στον κόσμο αυτό, που χρειάζεται γερές βάσεις, τίποτα παραπάνω και τίποτα λιγότερο.

Σε όλα αυτά που σας είπα υπάρχει μια και μοναδική εξαίρεση και αυτή δεν είναι άλλη από την θυσία που μπορεί να κάνει ένας γονιός για το παιδί του, που όσα χρόνια κι αν περάσουν θα το έκανε ξανά και ξανά. Σε αυτή την περίπτωση ναι, η αυτοθυσία είναι ένδειξη της απολυτότερης αγάπης.


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: pixabay.com

ΚΟΡΙΝΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Γεια σας, είμαι η Κορίνα. Λίγο τρελή, μιλάω πολύ, γεμάτη ανησυχίες για τον κόσμο γύρω μου. Μια καλαμαρού αισθητικός που ζει στη Λευκωσία και έχει άποψη (σχεδόν) για όλα και θα την εκφράζω με το δικό μου μοναδικό τρόπο!

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Είναι η αυτοθυσία ένδειξη αγάπης;