Loading

Είναι άγχος ή κατάθλιψη; Ανακάλυψε τη διαφορά τους.

svg4 Απριλίου, 2022HealthybeezΔΗΜΗΤΡΑ ΣΑΝΤΗ

Υπάρχουν μέρες που μπορεί να έχουμε αρκετή ανησυχία και να αναλώνουμε αγχωτικές σκέψεις στο μυαλό μας… άλλες μέρες  μπορεί να εμφανίσουμε εξαιρετικά χαμηλή διάθεση και να αισθανόμαστε ατονία. Όλα αυτά τα συναισθήματα είναι εντελώς φυσιολογικά και κάνουν τον κύκλο τους κατά καιρούς στην διάθεση μας. Είθισται τέτοια συναισθήματα να προκαλούνται από μεγάλες ανατροπές της καθημερινότητας όπως η έναρξη μιας νέας εργασίας/ έναρξη πανεπιστήμιου, ένας χωρισμός, η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου κ.α. Το ερώτημα όμως είναι πότε θεωρούμε ανησυχητικά τα συναισθήματα αυτά και πως μπορούμε να κατανοήσουμε τι όντως αισθανόμαστε;

Μήπως είναι άγχος;

 Οι αγχώδεις διαταραχές χαρακτηρίζονται από έντονα και ακατάπαυστα συναισθήματα άγχους και φόβου, τα οποία επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό την λειτουργικότητα του ατόμου σε επίπεδο προσωπικό, διαπροσωπικό και επαγγελματικό. Η πηγή του άγχους αφορά την μετεξέλιξη μελλοντικών γεγονότων , ενώ ο φόβος αφορά παροντικές καταστάσεις και τους τρόπους αντιμετώπισης τους.

Χαρακτηριστικά ατόμων με αγχώδη διαταραχή:

  • Υπερβολική ανησυχία για το μέλλον
  • Ανεξέλεγκτη υπερ-ανάλυση σκέψεων (over-thinking)
  • Συχνό αίσθημα τρόμου / πανικού /  «επικείμενης καταστροφής»
  • Δυσκολία συγκέντρωσης
  • Αυξημένη εγρήγορση
  • Διαταραχές ύπνου και όρεξης
  • Συμπεριφορές αποφυγής από καταστάσεις που ίσως επιφέρουν άγχος
  • Έντονη σκέψη για θάνατο

neurocrete.gr

Μήπως είναι κατάθλιψη;

Συχνά , φέρνοντας στο μυαλό μας τον ορισμό της κατάθλιψης , τον συνδέουμε ακούσια με την εικόνα ενός δυστυχισμένου ανθρώπου. Το να είσαι δυστυχισμένος ,ωστόσο, δεν είναι αρκετό για να προσδιορίσουμε μια γενικευμένη ψυχολογική διαταραχή. Πρόκειται για μια περίπλοκη και δύσβατη ψυχική κατάσταση που επιφέρει μια γκάμα πολλαπλών συμπτωμάτων.

Χαρακτηριστικά ατόμων με κατάθλιψη:

  • Απελπισία για το μέλλον , πίστη ότι τίποτα θετικό δεν πρόκειται να συμβεί ούτε στους ίδιους, ούτε στον υπόλοιπο κόσμο.
  • Αίσθηση αναξιότητας
  • Δυσκολία συγκέντρωσης
  • Απώλεια ενδιαφέροντος σε καταστάσεις/αντικείμενα που προηγουμένως προσέφεραν χαρά(πχ. χόμπι , κοινωνικές έξοδοι, σεξουαλική ζωή)
  • Υψηλά επίπεδα κόπωσης
  • Διαταραχές στον ύπνο(πχ αυπνίες)
  • Ευερεθιστότητα / άγχος / ανησυχία
  • Διαταραχές στις διατροφικές συνήθειες
  • Μακάβριες σκέψεις γύρω από τον θάνατο

anthologion.gr

Τελικά τι έχω: Άγχος ή κατάθλιψη;

Λαμβάνοντας υπόψη τα προαναφερόμενα, γίνεται αντιληπτό ότι  υπάρχουν πολλές ομοιότητες μεταξύ κατάθλιψης και άγχους, κάνοντας τον διαχωρισμό τους δύσκολο. Μάλιστα , σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες διαφαίνεται ότι το 60% των ατόμων με διαταραχή άγχους, θα παρουσιάσει κλινικά συμπτώματα κατάθλιψης και το αντίστροφο. Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι παρόμοια συμπτωματολογία των δυο αυτών ψυχολογικών διαταραχών , φέρουν  και μερικές ιατρικές διαταραχές όπως είναι προβλήματα του θυρεοειδούς, ορμονικές διαταραχές, ανεπάρκεια βιταμινών, τα οποία πρέπει να αποκληθούν πριν οποιανδήποτε άλλη διάγνωση.

Πότε θεωρώ σοβαρά τα συμπτώματα μου;

Είναι πολύ φυσιολογικό σε ορισμένες σύντομες περιόδους να βιώνουμε  χαμηλή διάθεσης ή άγχος, ιδιαίτερα σε στρεσογόνες περιόδους. Ωστόσο, αυτό που ορίζει αν τα συμπτώματα παρεκκλίνουν από το κανονικό είναι η διάρκεια τους. Δηλαδή, θα πρέπει να διαρκούν την περισσότερη διάρκεια της μέρας για περίπου μερικούς μήνες, προκαλώντας έντονη δυσφορία στην ομαλή λειτουργικότητα του ατόμου.

Υπάρχει θεραπεία;

Εφόσον απορριφθούν πιθανοί ιατρικοί παράγοντες εμφάνισης της συμπτωματολογίας των δυο διαταραχών, η θεραπεία εναπόκειται στους ειδικούς ψυχικής υγείας. Κύριος στόχος είναι η ελαχιστοποίηση δυσλειτουργικών συμπεριφορών (πχ. η αποφυγή καταστάσεων που προκαλούν άγχος ή κατάθλιψη). Ταυτόχρονα , μέσω συνεδριών το άτομο καθοδηγείται μεθοδικά για να αλλάξει τον τρόπο σκέψης και να τον αντικαταστήσει με ένα πιο λειτουργικό , δημιουργώντας του  θετικά συναισθήματα , ενέργεια , πιο ευχάριστη διάθεση και επανένταξη στην κανονικότητα. Τέλος, σε μερικές περιπτώσεις , συνήθως όταν συνυπάρχουν οι 2 διαταραχές , χρειάζεται συνδυασμός ψυχοθεραπείας και φαρμάκων, όπως αγχολυτικά και αντικαταθλιπτικά

https://www.openaccessgovernment.org/wp-content/uploads/2021/10/dreamstime_xl_204497246-scaled.jpg

openaccessgovernment.org

“Worrying doesn’t empty tomorrow of its sorrow, it empties today of its strength.”

― Corrie Ten Boom

Πηγές: healthline.com, healthline.com, verywellmind.com


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: images.squarespace-cdn.com

ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΑΝΤΗ

Φοιτήτρια ψυχολογίας και αρθρογράφος στον ελεύθερο μου χρόνο. Συχνά συνδυάζω τις δυο αυτές ενασχολήσεις μου. Λατρεύω τα έξυπνα αστεία, τα γλυκά και τις σπαζοκεφαλιές. Ωστόσο, το βασικότερο χαρακτηριστικό μου γνώρισμα θα έλεγα είναι η δημιουργικότητα μου, την οποία ευελπιστώ να ανακαλύψετε μέσα από τα άρθρα μου…

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Είναι άγχος ή κατάθλιψη; Ανακάλυψε τη διαφορά τους.