Στην ψυχολογία εγωκεντρισμός είναι η τάση ενός ατόμου να ανάγει τα πάντα στον εαυτό του, αναφερόμενος στις δικές του απόψεις και ενδιαφέροντα ως τα πιο σημαντικά. Ο εγωκεντρικός άνθρωπος δεν μπορεί να διαχωρίσει τη δική του αντίληψη της πραγματικότητας από αυτή των άλλων· όλα περιστρέφονται γύρω από αυτόν και όλα έχουν ως επίκεντρο τον ίδιο.
Πολύ κοντινή συμπεριφορά, που πολλές φορές αλληλοκαλύπτεται με την παραπάνω είναι η χειριστικότητα, η επιδίωξη δηλαδή του ατόμου να επιβάλλεται στους άλλους ικανοποιώντας την επιθυμία του. Ποια είναι όμως η βαθύτερη ρίζα που οδηγεί αυτά τα άτομα να ξεδιπλώσουν την συγκεκριμένη πτυχή του εαυτού τους;
medicalland.gr
Συνήθως, συναισθήματα ανασφάλειας και κατωτερότητας οδηγούν στην έντονη ανάγκη να νιώθουν ανώτεροι και ισχυροί στις σχέσεις τους, βρίσκοντας έτσι άτομα που θα επιβεβαιώσουν αυτά τα συναισθήματα.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά!
Παραδείγματα εγωκεντρικής συμπεριφοράς στην καθημερινότητα είναι ένα αγόρι που τσακώνεται με τον καλύτερό του φίλο, γιατί δεν προτιμούν την καφετέρια που είναι κοντά στο δικό του σπίτι και αναγκάζεται κάθε φορά να περπατά πολύ, μια κοπέλα που απογοητεύεται από τη φίλη της γιατί εκείνη δεν ακολουθεί τις δικές της συμβουλές, άνθρωποι που διαφωνούν έντονα με τους συγγενείς τους και δεν έχουν φίλους γιατί «κανένας δεν τους καταλαβαίνει» και «όλοι προσπαθούν να τους επιβάλλουν τις δικές τους απόψεις». Τα παραδείγματα αυτά προέρχονται, πάνω-κάτω, από την καθημερινή ζωή πολλών.
Φυσικά, υπάρχουν πολλές παγίδες στις οποίες μπορεί να πέσει ένας εγωκεντρικός άνθρωπος, όπως το γεγονός ότι υποστηρίζει πως κάτι είναι αληθές μόνο και μόνο επειδή ο ίδιος το πιστεύει (παρουσιάζεται ως αυθεντία). Επιπλέον, θεωρεί πως κατέχει την απόλυτη αλήθεια και αγνοεί πληροφορίες ή γεγονότα που έρχονται σε αντίθεση με τα δικά του πιστεύω. Αγνοεί το γεγονός ότι πέφτει σε αντιφάσεις – πολλές φορές τα πιστεύω του έρχονται σε αντίθεση με τις πράξεις του.
Από την άλλη, για έναν χειριστικό άνθρωπο, σκοποί ή στόχοι μπορεί να είναι μόνο τα εγωκεντρικά του συμφέροντα: να γίνει το δικό του, χωρίς να κοπιάσει ο ίδιος. Δε θέλουν να κοπιάζουν, θέλουν να κοπιάζουν οι άλλοι γι’ αυτούς.
Να χρησιμοποιούν τους άλλους ως εργαλεία για να πετύχουν τους σκοπούς τους. Επειδή οι άλλοι γι’ αυτούς είναι πάντοτε κατώτερης κατηγορίας άνθρωποι!
Η χειριστικότητα είναι μια συμπεριφορά που λίγο πολύ όλοι έχουμε υποστεί στις σχέσεις μας με τους άλλους. Είτε αυτοί οι άλλοι είναι πολύ κοντινά μας πρόσωπα όπως γονείς, αδέρφια, σύντροφοι, είτε συνάδελφοι κτλ. Ακόμα και εμείς μπορεί να έχουμε υπάρξει χειριστικοί με τους άλλους. Είτε εν γνώση μας είτε όχι. Είναι πολύ σημαντικό να διευκρινίσω ότι η χειριστική συμπεριφορά δεν είναι συνειδητά σχεδιασμένη αλλά εκδηλώνεται μέσα σε ένα πλαίσιο και με ένα θύμα το οποίο συμπλέει και υποσυνείδητα ενθαρρύνει αυτή τη χειριστικότητα.
ilioupoligiaolous.gr
Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε λοιπόν για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και να βρούμε την αλήθεια μέσα σε τέτοιες τοξικές συμπεριφορές;
Στην πραγματικότητα, κανένας από εμάς δεν είναι το κέντρο του κόσμου. Κανένας δεν είναι υποχρεωμένος να λαμβάνει υπόψη του πρώτα-πρώτα τις δικές μας απόψεις ή ανάγκες και σίγουρα δεν μπορούμε να πούμε πως οι δικές μας ανάγκες ή επιθυμίες είναι ανώτερες από αυτές των άλλων! Για να μην πέσουμε στην παγίδα της εγωκεντρικής συμπεριφοράς, χρειάζεται να μπορούμε να βλέπουμε τον εαυτό μας ως εξωτερικοί παρατηρητές και να κατανοούμε πότε γινόμαστε εγωκεντρικοί, να μπορούμε να λαμβάνουμε υπόψη τη γνώμη και τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων και να έχουμε αυτοεκτίμηση. Όταν οι ίδιοι εκτιμούμε και επιβραβεύουμε τον εαυτό μας για όσα επιτυγχάνουμε, δεν έχουμε την ανάγκη κανενός (φανταστικού) θαυμαστή, ούτε προσπαθούμε να επιβληθούμε στους άλλους!
Για αυτό ας θυμόμαστε πως η εκτίμηση και ο σεβασμός ξεκινούν από εμάς τους ίδιους! Love yourself λοιπόν, ώστε να αγαπήσετε και να αγαπηθείτε το ίδιο!
***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com
What do you think?
Show comments / Leave a comment