Loading

Εγώ εγώ εγώ: Ναρκισσισμός. Η αρρώστια της εποχής μας;

svg13 Ιουλίου, 2020Bee freeΣΤΑΛΩ ΛΙΛΗ

Ο Νάρκισσος, είναι μία από τις πιο γνωστές μορφές της Ελληνικής μυθολογίας. Οωραίος νεαρός από την αρχαία Βοιωτία, γιος της Νύμφης Λειριώπης και του ποταμού Κηφισού που ερωτεύτηκε τον εαυτό του…θανάσιμα. Υπάρχουν διάφορες εκδοχές του μύθου αλλά η πιο διαδεδομένη είναι η παρακάτω. 

Όταν η Λειριώπης γέννησε τον Νάρκισσο, επισκέφτηκε τον μάντη Τειρεσία για να πάρει χρησμό για το παιδί της. Ο μάντης της είπε ότι ο Νάρκισσος θα ζούσε πολλά χρόνια με την προϋπόθεση ότι δε θα έβλεπε ποτέ τον εαυτό του. Ο νέος αυτός ήταν τόσο όμορφος, που τον θαύμαζαν όλοι. Ωστόσο αυτός, τους αγνοούσε όλους τόσο επιδεικτικά που ο Αμεινίας, ο οποίος ήταν ερωτευμένος μαζί του, ανίκανος να δεχτεί την απόρριψη, αυτοκτόνησε.

m.eirinika.gr

Η Νέμεσις για να τιμωρήσει τον Νάρκισσο τον καταράστηκε να ερωτευτεί μόνο τον εαυτό του. Ο χρησμός του μάντη, άρχισε να πραγματοποιείται. Μια μέρα καθώς περπατούσε στο δάσος, τον είδε η νύμφη Ηχώ, που τον ερωτεύτηκε αμέσως. Αυτός όμως την έδιωξε όταν τον πλησίασε. Την ίδια μέρα, ο Νάρκισσος  βρήκε σε ένα ξέφωτο μια λίμνη. Σκύβοντας  πάνω από τα νερά, αντίκρισε για πρώτη φορά το είδωλο του και μαγνητίστηκε από την ίδια του την ομορφιά. Έμεινε έτσι αμέτρητες ώρες, ώσπου προσπάθησε να πιάσει το είδωλό του και έπεσε και πνίγηκε.

kontasou.gr

Σαν άλλοι Νάρκισσοι ωστόσο, σήμερα, ερωτευόμαστε τον εαυτό μας και τις ανάγκες του, κάθε μέρα και πιο πολύ. Οι λογαριασμοί μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωση είναι ένα από τα καλύτερα παραδείγματα . Χτίζουμε καθημερινά προφίλ εξιδανικευμένα, ανεβάζοντας ωραίες φωτογραφίες μας με χίλια δυο φίλτρα, έτσι ώστε κάθε φορά για να γίνουμε ακόμα πιο εντυπωσιακοί. Το τελικό προϊόν μετά την επεξεργασία, μας κάνει τελικά να πιστεύουμε ότι όντως είμαστε τόσο τέλειοι αγνοώντας τα κομμάτια του εαυτού μας που χρειάζονται δουλειά (και μιλάω κατά κύριο λόγο για την συμπεριφορά και τον χαρακτήρα μας). Δυστυχώς, το ντόμινο της παράνοιας δεν τελειώνει εδώ. Ξέρουμε ότι είμαστε αρκετά καλοί αλλά δεν μένουμε σε αυτό. Ψάχνουμε για επιβεβαίωση, η οποία έχει ως μέτρο, έννοιες εξ ίσου ψεύτικες και εικονικές, καλούμενες  «μου αρέσει» και οι «Ακόλουθοι».

youmagazine.gr

Το αδηφάγο θηρίο του Ναρκισσισμού καταναλώνει την επιβεβαίωση με μανία ώσπου πια γίνεται ανεξέλεγκτο.  Απασχολημένοι καθώς είμαστε στον εαυτό μας κάνουμε πέρα τα άλλα άτομα που υπάρχουν στη ζωή μας γιατί απλά «δεν έχουμε πλέον ώρα γι’ αυτούς».  Τα δικά μας προβλήματα είναι πιο σημαντικά, εμείς είμαστε φανερά καλύτεροι!

Αν κάποιος δίπλα μας πονάει, απλά δεν μας ενδιαφέρει γιατί δεν βρισκόμαστε εμείς στη θέση του. Έτσι, καταλήγουμε συναισθηματικά ζόμπι χωρίς άτομα γύρω μας.

Ο άνθρωπος, ως ον κοινωνικό, τείνει να αναζητά συντροφιά για να μπορεί να επιβιώσει. Και η εποχή που ζούμε είναι πραγματικά η εποχή της αποξένωσης. Ο τρόπος ζωής και ο εργασιακός χώρος δεν θυμίζουν τίποτα άλλο παρά συνθήκες ζούγκλας, με τον «δυνατότερο/ωραιότερο» να επικρατεί. Θυμόμαστε  μόνο σε κάτι καραντίνες την αξία του να είσαι με άλλα άτομα  και το τι σημαίνει αλληλεγγύη κι αυτό γιατί νοιώθουμε ότι τη χρειαζόμαστε.

tovima.gr

Δεν ξέρω γιατί μας παίρνει αρκετό καιρό να καταλάβουμε ότι η γη δε γυρίζει γύρω μας, αλλά εμείς γύρω από αυτή. Ίσως επειδή είμαστε ηλίθιοι (είμαστε!) ή γιατί  πολύ απλά είναι χειρότερο να αντικρίσουμε εμάς με τα ελαττώματά μας στον καθρέφτη. Εκεί είναι που θα «πνιγούμε».

Πηγές:

mikropragmata.lifo.gr/aksechasta/o-synarpastikos-mythos-tou-narkissou-pou-itan-erotevmenos-me-ton-eafto-tou/

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: maxmag.gr

ΣΤΑΛΩ ΛΙΛΗ

Περίεργη, Ελεύθερη, Ρομαντική, Γλωσσού, έτοιμη να -διανύσει αν χρειαστεί- όλο τον κόσμο για να δει, να νιώσει, να πάθει, να μάθει.

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Εγώ εγώ εγώ: Ναρκισσισμός. Η αρρώστια της εποχής μας;