Loading

Εγκλήματα «τιμής» (Προσοχή: στο άρθρο συμπεριλαμβάνεται σοκαριστικό περιεχόμενο)

svg15 Ιανουαρίου, 2021Bee freeΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ

«Εγκλήματα τιμής» ή αλλιώς «honor killings» είναι τα εγκλήματα που προσβάλουν κυρίως το γυναικείο φύλο με τον ισχυρισμό της προστασίας των οικογενειακών και κοινωνικών αξιών. Βέβαια, στην κατηγορία τον θυμάτων εντάσσονται και ένα μικρότερο ποσοστό ανδρών. Τέτοιες περιπτώσεις είναι είτε ομοφυλόφιλοι είτε άνδρες που δολοφονούνται από πατεράδες κοριτσιών τα οποία έχουν εκθέσει ανεπανόρθωτα. Επιπλέον, έχει καταστεί σαφές πως οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν οι δράστες αποτελούν απάνθρωπες και εξευτελιστικές πράξεις εφόσον έτσι πιστεύουν πως θα γλιτώσουν την τιμή τους. Παραδείγματα αυτών μπορούν να αποτελέσουν άγρια κακοποίηση, θάνατοι από ασφυξία, μαχαιρώματα, κάψιμο με πυρακτωμένο σίδερο, λιθοβολισμός.  

https://images.newindianexpress.com/uploads/user/ckeditor_images/article/2018/11/25/VOICE_FOR_SPECIAL.jpg

images.newindianexpress.com

Σύγχρονες έρευνες αναφέρουν, μεταξύ άλλων, πως σε ορισμένες χώρες όπως το Πακιστάν υπολογίζονται γύρω στα 1000 θύματα εγκλημάτων τιμής κάθε χρόνο. Ωστόσο, δεν υπάρχουν επίσημα στατιστικά στοιχεία για τέτοιες περιπτώσεις, καθώς συχνά οι οικογένειες και οι κοινότητες αυτών των θυμάτων καταγράφουν το γεγονός ως αυτοκτονία ή φυσικό θάνατο.

https://nonprofitquarterly.org/wp-content/uploads/2016/07/Honor-Killings-771x434.jpg

nonprofitquarterly.org

Καταστάσεις που οδηγούν σε τέτοιου είδους εγκλήματα συνήθως ανακυκλώνονται γι’ αυτό και δεν ποικίλουν ιδιαίτερα. Μια απλή εγκυμοσύνη εκτός γάμου, μια ερωτική σχέση με έναν άντρα που δεν εγκρίνει το οικογενειακό περιβάλλον, ακόμα και αν ένα έφηβο κορίτσι της οικογένειας καθυστερήσει να επιστρέψει σπίτι από μία έξοδό του, αποτελούν συχνούς λόγους για τη διάπραξη εγκλημάτων τιμής από άτομα με ακραίες θρησκευτικές και κοινωνικές αντιλήψεις.

https://akm-img-a-in.tosshub.com/indiatoday/images/story/201803/khap-647_092015082447_0_0.jpeg?KFHP8qe16bJZ1Nbpu0IAZvQEapMR3lBM

akm-img-a-in.tosshub.com

Το 2014, σε μια μικρή επαρχιακή πόλη του Πακιστάν, διεπράχθη διπλή δολοφονία ενός αντρόγυνου από τους γονείς της κοπέλας γιατί ο νέος αυτός άνηκε σε κατώτερη κοινωνική τάξη, ήταν φτωχός. Ένα βράδυ που οι γονείς του κοριτσιού κάλεσαν το ζεύγος να δειπνήσει μαζί τους με την υπόσχεση πως θα έδιναν την ευχή τους γι’ αυτό τον γάμο βρήκαν την ευκαιρία να τους σκοτώσουν. Τους έδεσαν και ο πατέρας του κοριτσιού τους έκοψε το λαιμό με αιχμηρά μαχαίρια που χρησιμοποιούσαν για το κόψιμο του σανού.

https://i2.wp.com/feminisminindia.com/wp-content/uploads/2018/08/hr-1034.jpg?fit=1280%2C720&ssl=1

i2.wp.com

Πριν λίγο καιρό, το Μάιο του 2020 ένα νέο συμβάν δημοσιεύτηκε και προκάλεσε για ακόμα μια φορά ταραχή. Ένα ζευγάρι πριν προλάβει να το σκάσει συλλαμβάνεται και η κοπέλα παραδόθηκε στην οικογένεια της παρόλο που η ίδια δεν ήθελε να γυρίσει αφού όπως είπε φοβόταν για τη ζωή της. Ο πατέρας της μετά από κάποιο χρονικό διάστημα ενώ δήλωσε πως την είχε συγχωρέσει, της επιτέθηκε τη στιγμή που η ίδια κοιμόταν και την αποκεφάλισε με ένα δρεπάνι. Ο πατέρας συνελήφθη από την αστυνομία λέγοντας πως ήταν «έγκλημα τιμής»· ένα έγκλημα του «τι θα πει ο κόσμος». Να σημειωθεί πως το συμβάν αυτό οδήγησε στην οργή της Ιρανικής κοινωνίας σε σημείο μάλιστα που να γίνουν προσπάθειες για έγκριση ενός νομοσχεδίου που θα αποτρέπει τη βία εναντίον των γυναικών.

https://swaddle-wkwcb6s.stackpathdns.com/wp-content/uploads/2020/01/honor-killing-768x567-min-760x561.jpg

swaddle-wkwcb6s.stackpathdns.com

Μπορεί άραγε η φράση «τι θα πει ο κόσμος» να τοποθετηθεί πάνω από μια ανθρώπινη ζωή; Μπορεί άραγε η ανθρώπινη ζωή να συγκριθεί και να εξαρτηθεί από τα λόγια του κόσμου; Αλήθεια τι είδους τιμή είναι αυτή που μπορεί να διασωθεί με το θάνατο ενός ανθρώπου; Τι σημασία, τι υπόσταση και τι αξία μπορεί να έχει μια τέτοια τιμή; Κι όμως, όπως φαίνεται οι εξελίξεις και τα πιστεύω ορισμένων κοινωνιών αποδεικνύουν ότι ο χαμός μιας ζωής αποτελεί γι’ αυτές την προστασία της τιμής, ανεξαρτήτως αν το μέσο για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο είναι ο θάνατος.

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: iefimerida.gr

ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ

Λέξεις κλειδιά: Δικηγόρος, Γένος θηλυκού, Ρομαντισμός, Ρεαλισμός, Τρελή, Παλαβή, Υπερβολή, Ουτοπία, Θάρρος, Θράσος, Φρίκη, Χάος, Αλλαγές, Ελευθερία, Επιλογές. Εμπνεύσεις: ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ Λογοτεχνία (Ουγκώ), Ποίηση (Καζαντζάκης), Θέατρο (Τένεσσυ)

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Εγκλήματα «τιμής» (Προσοχή: στο άρθρο συμπεριλαμβάνεται σοκαριστικό περιεχόμενο)