Loading

Ευτυχία Vs Έμπνευση?

Λένε πως είναι πιο δύσκολο να γράψεις τις καλές μέρες. Κι αν προσέξεις πιο πολλά ποιήματα και κείμενα θα βρεις για το θάνατο, για τον πόλεμο την προσφυγιά, την ανισότητα, το μίσος. Κείμενα να εκφράζουν θλίψη και πόνο, βγαλμένα από την ψυχή, όταν αυτή χρειάζεται μια παρηγοριά κι ένα τρόπο να ανασάνει. Και μένουν μετά όλες οι χαρές, τα γέλια, μένουν οι ευτυχίες της ζωής ανείπωτες. Ανείπωτες ή παραγκωνισμένες. Δεν γράφει ο άνθρωπος όταν είναι ευτυχισμένος. Όταν είναι ευτυχισμένος προτιμά να τραγουδήσει ή να χορέψει. Προτιμά να ζωγραφίσει ή να κολυμπήσει στη θάλασσα. Και μένουν οι ευτυχίες του κόσμου ανείπωτες.

pxhere.com

Μένουν χωρίς να ειπωθούν τα ωραία παιδικά μας καλοκαίρια στις θάλασσες. Τότε που ξημεροβραδιαζόμασταν μ’ ένα μαγιό να μετρούμε βράχους και καβούρια. Τότε που το μεγαλύτερο επίτευγμα μας ήταν να σκάψουμε την άμμο μέχρι να βρούμε νερό. Τότε που επιτυχημένος ήταν εκείνος που κατάφερνε να κρατήσει την αναπνοή του περισσότερη ώρα. Τότε που ήμασταν τόσο απασχολημένοι που ξεχνούσαμε να τρώμε. Τότε που η μεγαλύτερη έννοια της μάνας μας ήταν να μας βάλει αντηλιακό για να μην καούμε. Μένουν ανείπωτα μ’ ένα παράπονο τα ωραία αλμυρά μας καλοκαίρια, κρυμμένα στην σκιά των βάναυσων εφηβικών μας ανησυχιών, των εξετάσεων, των πρώτων αποτυχημένων μας απόπειρών στον έρωτα. Γιατί εκείνα βρήκαν το δρόμο τους στο χαρτί ενώ τα καλοκαίρια αρκέστηκαν σε μια τυπική αναφορά μελαγχολίας.

storiesofastonergirl.wordpress.com

Μένουν χωρίς να ειπωθούν κάτι μικρές στιγμές ευτυχίας. Όταν είναι πρωί κι έχεις τόσα να κάνεις όμως ξεκλέβεις μερικές στιγμές ησυχίας για να πιείς τον καφέ σου. Όταν είσαι στο αυτοκίνητο και μπαίνει τυχαία ένα τραγούδι που απολαμβάνεις πολύ. Τα Σάββατα που μπορείς να διεκδικήσεις επιπλέον χρόνο το πρωί κουλουριασμένος στα σκεπάσματα. Το πρώτο σου μπάνιο στη θάλασσα μετά από ένα μακρύ χειμώνα. Η μυρωδιά του χώματος στα πρωτοβρόχια του Σεπτέμβρη. Ένας παλιός φίλος που συνάντησες μετά από καιρό. Η γεύση του αγαπημένου σου γλυκού. Η ζεστασιά του αγαπημένου σου ανθρώπου. Μένουν όλα αυτά χωρίς να γραφτούν, χωρίς να πάρουν υπόσταση και σιγά σιγά ξεχνιούνται. Δεν τα θυμάσαι μεμονωμένα τα έχεις όλα μαζί συνοψισμένα στη φράση «μικρές στιγμές ευτυχίας», αν τα έχεις. Και ξεχνάς να τα υπολογίσεις στον απολογισμό της ζωής σου.

oneanswer.org

Μένουν χωρίς να ειπωθούν και οι μεγάλες στιγμές ευτυχίας. Δεν γράφεις για τον έρωτα παρά μόνο όταν αυτός σε πληγώνει. Δε γράφεις για γάμο ,παρά μόνο αν το έσκασε η νύφη ή ο γαμπρός τα είχε κρυφά με την κουμπάρα. Δε θα διαβάσεις κανένα κείμενο για μια βάφτιση, εκτός κι αν έγινε σαν καμουφλάζ για διακίνηση ναρκωτικών. Αν και θα διαβάσεις άπλετα κείμενα για το θάνατο, δε θα βρεις τόσα για τη γέννηση, έστω κι αν αυτό είναι ένα καθημερινό θαύμα. Από την άλλη ποια μάνα θα τρέχει να γυρεύει πένες, μόλις φέρει στον κόσμο το παιδί της. Κι όμως μένει εκείνο το αίσθημα άγραφο, απερίγραπτο, μόνο στη μνήμη της. Κι έπειτα αυτό αλλοιώνεται μέχρι να μείνει η αίσθηση του τι νομίζει πως ένοιωσε. 

unsplash.com

Αν το γράψιμο ήταν μια φωτογραφική μηχανή που απεικόνιζε τις συναισθηματικές μας αναμνήσεις, είναι σαν να επιλέγουμε να φωτογραφίσουμε περισσότερο τις κακές παρά τις καλές. Σε τρανταχτή αντίθεση με τις πραγματικές φωτογραφίες που επιλέγουμε να τις τραβάμε μόνο στις ωραίες στιγμές, στα χαμόγελα και στα γέλια. Αν κάποιος επέλεγε να μάθει τη ζωή μέσα από τα κείμενα θα δυσκολευόταν να βρει τη θετική πλευρά. Ίσως τελικά να είναι και θέμα των συγγραφέων να έχουν ως χαρακτηριστικό μια τάση προς το δράμα και την υπερβολή. Ίσως και όχι. Ίσως να είναι ένας άγραφος νόμος πως τις καλές στιγμές τις κρατάμε σε φωτογραφίες, σε τραγούδια και σε χορούς. Ενώ τις κακές, τις γράφουμε κάτω μέχρι να αποβληθούν από τον οργανισμό μας.

mo-issa.com

Αν και δε μιλώ εμπεριστατωμένα, παρά μόνο με δικές μου γνώμες, αν θεωρήσουμε τη σημερινή μέρα καλή, μπορώ να πω πως αν δεν είχα προθεσμία δε θα έγραφα το παρόν άρθρο. Και μπορείτε να το πάρετε αυτό ως μια απόδειξη των όσων ισχυρίζομαι ή μπορείτε να θεωρήσετε το πιο πάνω άρθρο ως μια φλυαρία δικαιολόγησης προς την απουσία της δικής μου έμπνευσης.

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου:  blog.intostudy.com, i.pinimg.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Ευτυχία Vs Έμπνευση?