Loading

Έχω τάσεις αυτοκαταστροφής!

Ναι, έχω τάσεις αυτοκαταστροφής!

Όχι εγώ ως Γιάννης, αλλά εγώ ως άνθρωπος. Και στη δεδομένη περίπτωση, το εγώ μου είναι απλώς η πρόφαση για να σου μιλήσω (ίσως να ήταν και ο μοναδικός τρόπος για να σε κάνω να πατήσεις, με ένα κραυγαλέο τίτλο-δείγμα της κοινωνικής μας κατάντιας που ηδονίζεται στον πόνο και την ανθρώπινη παρακμή-). Και το εγώ μου, μπορεί κάλλιστα να ταυτιστεί και με το δικό σου εγώ!

Μπορεί λοιπόν να μου εξηγήσει κανείς αυτή την απλή ερώτηση;

«Γιατί ο άνθρωπος, ενώ είναι απόλυτα υγιής, κατασκευάζει αυτοκαταστροφικά όπλα;» «Γιατί αυτοκαταστρεφόμαστε;»

Κοιτάξτε λίγο γύρω μας. Δεν ξέρω αν αρκούνε οι 500 λέξεις, για να γράψω όλα αυτά που κατασκευάσαμε για να κάνουμε κακό στον ίδιο τον εαυτό μας:

1. Μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Τα θεωρώ πιο καταστροφικά από πολλά άλλα. Ενώ υποτίθεται σκοπός ήταν να μας ενώσουν, να μας «φωτίσουν», να πλατύνουν τους πνευματικούς μας ορίζοντες, αντίθετα μας έκαναν πιο ζηλοφθόνους, πιο μνησίκακους, πιο αντικοινωνικούς από ποτέ. Μόνιμη έγνοια μας καθημερινά μιας και σπαταλάμε τόσες ώρες άσκοπα σ’ αυτά. Δεν είναι σαν να πεθαίνουμε, αφού ρουφάνε σταλιά σταλιά τη ζωτικότητα μας;

2. Η τεχνολογία γενικά: Η τεχνολογία πια δεν μας υπηρετά. Την υπηρετάμε. Έχει δική της φωνή, που επιτάσσει και εμείς τυφλοί και άβουλοι πράττουμε, χωρίς να αντιλαμβανόμαστε το πού μας οδηγεί! Μάλιστα πολλές φορές «οι επιταγές» της έρχονται εις βάρος μας!

3. Τα υλικά αγαθά: Ξεκάθαρα έχουν διευκολύνει την ανθρώπινη ζωή, οι ανακαλύψεις έχουν συμβάλει στην επιμήκυνση του ορίου ζωής μας. Ή μήπως όχι; Θα μου πει κάποιος, πώς μας αυτοκαταστρέφει η πολυτέλεια, ο πλούτος, η ευμάρεια; Άμεσα δεν το κάνουν. Μήπως όμως πεθαίνουμε, πριν να πεθάνουμε; Μήπως όλη αυτή η μανία για απόκτησή τους, η τάση μας για υπερκατανάλωση μας σκοτώνει ηθικά, ψυχικά, εσωτερικά; Σκέψου μόνο που μπορεί να οδηγηθεί ο άνθρωπος για την απόκτηση ενός αμαξιού, ενός σπιτιού κτλ. Σκέψου επίσης πόσο εγωιστές γίναμε, για να «έχουμε». Σκέψου πόσο άπληστοι καταντήσαμε.

4. Ναρκωτικά, τσιγάρα, αλκοόλ, ουσίες: Αν αυτό δεν είναι δείγμα αυτοκαταστροφικότητας, τότε τι είναι; Πώς αλλιώς να εξηγηθεί το ότι ένας απόλυτα υγιής άνθρωπος βγαίνει για να διασκεδάσει και «μολύνει» τον εαυτό του καταναλώνοντας μεγάλες ποσότητες αλκοόλ; Ή πώς αλλιώς να εξηγήσω το ότι ένας απόλυτα υγιής άνθρωπος καπνίζει, ενώ ξέρει τις συνέπειες αυτής της συνήθειας; Και το πιο ακραίο, το ότι βρήκαμε τρόπο να πεθαίνουμε πιο γρήγορα απ’ το φυσιολογικό, με τα ναρκωτικά;

5. Το άγχος: Ναι, εξελισσόμαστε, αλλά τι κόστος έχει όλη αυτή η εξέλιξη; Απλά: ένα μόνιμο άγχος στον άνθρωπο, που εθίζεται στο κυνήγι της. Και το άγχος μας αρρωσταίνει και αποτελεί τη νούμερο ένα αιτία για τις διάφορες αρρώστιες που μαστίζουν το σύγχρονο άνθρωπο.

6. Μοτοσικλέτες- Αυτοκίνητα: Αναμφίβολα κατά το σενάριο όπου χρησιμοποιούνται συνετά, μπορούν να διευκολύνουν τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Γιατί όμως ο άνθρωπος τα μετέτρεψε σε φονιάδες; Πόσο αίμα έχει χυθεί στην άσφαλτο γι’ αυτό μας το βίτσιο, το βίτσιο της ταχύτητας;

7. Το χρήμα: Μια απ’ τις μεγαλύτερες μάστιγες. Η απόλυτη καταστροφή μας. Χωρίς να πω πολλά, όσα περισσότερα χρήματα αποκτούν οι άνθρωποι, τόσο πιο δυστυχισμένοι είναι. Και το αντίθετο. Το χρήμα μας εξουσίασε, έχουμε γίνει δούλοι του. Σκέψου μόνο που μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος για λίγο χρήμα. Θεμιτά ή αθέμιτα.

8. Τα όπλα: Ενώ ο άνθρωπος θα μπορούσε να ζει αρμονικά, να συγκροτεί ειρηνικές κοινωνίες, αντ’ αυτού κατασκευάζει όπλα, ακόμη και μαζικής καταστροφής, απλώς για να αυτοκαταστρέφεται, να αυτοεξαλείφεται.

Εν τέλει, ναι έχω τάσεις αυτοκαταστροφής. Κι εγώ, κι εσύ κι αυτός και όλοι μας. Γιατί αυτή είναι η ανθρώπινη λογική του παραλόγου! Αυτή είναι η «υγεία της αυτοκαταστροφής» μας!

Σκεφτείτε μήπως είμαστε άρρωστοι -κι ας μην είμαστε-. Μήπως είμαστε υγιείς -κι ας μην είμαστε-. Μήπως είναι καιρός πια να αναθεωρήσουμε την έννοια υγεία και να γίνουμε πραγματικά υγιείς;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΟΥΛΗΣ

Πριν 5 χρόνια, δήλωνα επαναστάτης. Σήμερα δηλώνω απλά «θέλω την ησυχία μου» και μερικά... σούσι. Θυμώνω ακόμη με την αδικία, επιμένω ακόμη στην αλήθεια και ακόμη δεν έχω κοιλιακούς. Κάτσε λοιπόν καλά, και πού ξέρεις, ίσως το σύμπαν συνωμότησε για να βρεθείς σήμερα εδώ...

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Έχω τάσεις αυτοκαταστροφής!