Loading

Έχεις ξανακούσει για την ανθρώπινη αυτανάφλεξη;

Για περισσότερο από έναν αιώνα, μερικοί ισχυρίστηκαν ότι οι άνθρωποι μπορούν ξαφνικά και ανεξήγητα να αυταναφλεχτούν (Ετυμολογικά: αυτο- + αναφλέγομαι, δηλαδή ανάβω φωτιά στον εαυτό μου, χωρίς να υπάρχει κάποια πηγή φωτιάς). Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται Ανθρώπινη Αυτανάφλεξη, και έχει αναφερθεί σε πολλά δημοφιλή βιβλία μυστηρίου και ανεξήγητου.

Αν και ο όρος “Ανθρώπινη Αυτανάφλεξη” είναι αρκετά πρόσφατος, ήταν ενα σπάνιο αλλά πραγματικό φαινόμενο για πολλούς στη δεκαετία του 1800. Υπάρχουν σχεδόν δώδεκα αναφορές σε ανθρώπους που ξεσπούν σε φλόγες σε μυθιστορήματα πριν από το 1900. Το πιο διάσημο παράδειγμα είναι το μυθιστόρημα του 1853 του Charles Dickens “Bleak House“, αν και το φαινόμενο μπορεί να βρεθεί και στα έργα του Mark Twain, του Herman Melville, της Ουάσιγκτον Irving και άλλων. Στη σύγχρονη εποχή, η ανθρώπινη αυτανάφλεξη έχει εμφανιστεί σε ταινίες και σε τηλεοπτικές εκπομπές, συμπεριλαμβανομένων των “The X-Files“, και είναι επίσης η υπερ-δύναμη του Johnny Storm στα κόμικς “Fantastic Four“.

Θεωρίες

Οι πυρκαγιές συνήθως δεν ξεκινούν από μόνες τους. Όταν οι ερευνητές αναζητούν την αιτία των δασικών πυρκαγιών, δεν υποθέτουν ότι η φλόγα αναφλέγεται. Αντίθετα, συνήθως υποπτεύονται ότι το έκανε ένας κεραυνός ή ίσως και κάποιος απρόσεκτος. Ωστόσο, πολλά πράγματα μπορούν να αυτοαναφλεγούν χωρίς έκθεση σε φλόγες, κάτω από τις σωστές συνθήκες, όπως σκόνη άνθρακα και σωρούς λιπασμάτων.

Αλλά είναι τελείως διαφορετικό θέμα να ισχυριζόμαστε ότι οι άνθρωποι μπορούν να ξεσπάσουν ξαφνικά σε φλόγες χωρίς προφανή λόγο. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα σώματα μπορούν να καούν. Το μυστήριο αυτό έγκειται στις υποτιθέμενες περίεργες συνθήκες κάτω από τις οποίες τα θύματα έρχονται σε φλόγες. Συνήθως, στις περιπτώσεις αυτές καταλήγουν στο ότι, δεν υπάρχει προφανής πηγή ανάφλεξης, δεν υπάρχουν ανοιχτές πυρκαγιές κοντά που θα μπορούσαν να προκαλέσουν το άτομο να καεί. Επιπλέον, τα θύματα σκοτώνονται αφού η φωτιά ξεσπά σε όλο το ανθρώπινο σώμα. Είναι δηλαδή θανατηφόρο. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι το κάψιμο συχνά φαίνεται να ξεκινάει στο στήθος ή στο στομάχι. Άλλοι υποστηρίζουν ότι τα έπιπλα και τα δάπεδα κάτω από και γύρω από τα θύματα (ακόμη και τα ρούχα τους) παραμένουν μυστηριωδώς άκαυστα.

Τι γίνεται τελικά με την πηγή ανάφλεξης;

Πριν από έναν αιώνα, δικαιολογούσαν το φαινόμενο ως οργή του Θεού. Στη δεκαετία του 1970, μια εξήγηση ήρθε στη μόδα υποδηλώνοντας ότι οι καταθλιπτικές συναισθηματικές καταστάσεις ενός ατόμου θα μπορούσαν κάπως να προκαλέσουν φωτιά. Άλλοι έχουν προτείνει ότι οι ηλιακές κηλίδες, οι κοσμικές καταιγίδες, τα εντερικά βακτηρίδια που παράγουν αέρια ή ακόμα και η συσσώρευση της υποτιθέμενης «δόνησης» του σώματος μπορεί να φταίει.

Ωστόσο, όλες αυτές οι εξηγήσεις είναι ψευδοεπιστημονικές και δεν υπάρχουν στοιχεία για κανένα από αυτά. Τα σώματά μας είναι περίπου 60% έως 70% αποτελούμενα από μη εύφλεκτο νερό και το απλό γεγονός είναι ότι δεν υπάρχει φυσικός ή ιατρικός μηχανισμός με τον οποίο να μπορεί κάποιος να αυτοαναφλεχθεί. Εάν οι άνθρωποι πραγματικά μπορούσαν να ξεσπάσουν ξαφνικά σε φλόγες χωρίς να βρίσκονται κοντά σε μια φλόγα, πιθανότατα θα υπήρχαν παραδείγματα που συνέβησαν ενώ το θύμα κολυμπούσε, ή έκανε μπανιο ή ακόμα και καταδύσεις. Ωστόσο, αυτές οι περιπτώσεις δεν υπάρχουν.

Περιπτώσεις πραγματικής ζωής

Δώδεκα περίπου ισχυρισμοί πραγματικών περιπτώσεων του φαινομένου έχουν διερευνηθεί με κάθε λεπτομέρεια. Ο ερευνητής Joe Nickell εξέτασε πολλές “ανεξήγητες” περιπτώσεις στο βιβλίο του “Real-Life X-Files” και διαπίστωσε ότι όλες τους ήταν πολύ λιγότερο μυστηριώδεις από ό, τι συχνά έδειχναν. Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν ηλικιωμένοι, μόνοι τους και κοντά σε φλόγες (αναμμένα τσιγάρα, κεριά και πυρκαγιές) όταν πέθαναν. Πολλοί κατανάλωναν αλκοόλ και κάπνιζαν.

Αν το άτομο κοιμάται, είναι μεθυσμένο, ασυνείδητο, αδύναμο ή ανίκανο να μετακινήσει ή να βγάλει τις φλόγες έξω, τα ρούχα του θύματος μπορούν να λειτουργήσουν ως ένα φυτίλι (βαμβακερά και πολυεστερικά ρούχα). Οι φλόγες αντλούν το λίπος του σώματος, ένα εύφλεκτο λάδι πολύ κοντά στην επιφάνεια του δέρματος που σε συνδυασμό με τα εύφλεκτα ρούχα, τροφοδοτούν τη φωτιά.

Υπάρχει επίσης μια σπάνια ιατρική κατάσταση που ονομάζεται σύνδρομο Stevens-Johnson, η οποία, σε ακραίες περιπτώσεις, μπορεί να είναι εσφαλμένη για μια περίπτωση μιας ανθρώπινης καύσης. Η ασθένεια του δέρματος, η οποία μπορεί να προκληθεί από μια τοξική αντίδραση στα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των αντιβιοτικών και των παυσίπονων με συνταγή, προκαλεί την εμφάνιση σοβαρών εγκαυμάτων και φυσαλίδων και μπορεί να είναι θανατηφόρα.

Συμπεράσματα:

Εάν η ανθρώπινη αυτανάφλεξη είναι ένα πραγματικό φαινόμενο, γιατί δεν συμβαίνει συχνότερα; Υπάρχουν 7 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο και παρόλα αυτά δεν βλέπουμε αναφορές ανθρώπων να ξεσπούν σε φλόγες όταν περπατούν στο δρόμο. Κανείς δεν έχει ποτέ δει, γυριστεί ή βιντεοσκοπηθεί (για παράδειγμα, σε μια κάμερα επιτήρησης) ξαφνικά ένα ξέσπασμα φλόγας. Συμβαίνει πάντα σε ένα μόνο άτομο που μένει μόνο του κοντά σε μια πηγή ανάφλεξης.

Και αν κάποιος φυσικός (αλλά άγνωστος) μηχανισμός προκαλεί την καύση, γιατί θα συμβεί μόνο στους ανθρώπους; Γιατί οι αγελάδες, τα σκυλιά, οι ελέφαντες, τα πουλιά ή άλλα ζώα ξαφνικά, τυχαία και ανεξήγητα να εκραγούν σε μια σφαίρα φλόγας; Ακόμα κι αν το φαινόμενο είναι εξαιρετικά σπάνιο, με δισεκατομμύρια ζώα στον πλανήτη, στατιστικά θα έπρεπε να περιμέναμε να δούμε χιλιάδες από αυτά να εκρήγνυνται κάθε μέρα γύρω μας.

Τέλος δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία ότι υπάρχει το φαινόμενο αυτό.

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Έχεις ξανακούσει για την ανθρώπινη αυτανάφλεξη;