Loading

Έχει η ομάδα αίματος σου ανοσία στον κορωνοϊό;

svg16 Νοεμβρίου, 2020SciencebeezΦΩΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ

Η έρευνα αποτελεί το εργαλείο που χρόνια τώρα προωθεί και βελτιώνει την ανθρωπότητα. Μέσω της έρευνας έγιναν ανακαλύψεις, που όχι μόνο ανέβασαν το επίπεδο γνώσεων μας, αλλά βελτίωσαν και την μακροπρόθεσμη επιβίωση μας και την ποιότητα αυτής της επιβίωσης. Πολλές έρευνες έχουν γίνει τελευταία για τον νέο ίο (κορωνοϊό), που προσπαθούν να κάνουν αυτό ακριβώς να βελτιώσουν τις γνώσεις μας για αυτόν, ούτως ώστε να δει η επιστημονική κοινότητα τα επόμενα βήματα για αντιμετώπισή του. Από αυτές τις έρευνες, κάποιες προσπαθούν να βρουν κάποια σχέση μεταξύ του ιού και της ομάδας αίματος. Πάμε να δούμε κάποια από τα αποτελέσματα που υπάρχουν μέχρι τώρα.

Αρχικά, να εξηγήσουμε περιληπτικά τις ομάδες αίματος. Υπάρχουν τρεις ομάδες: η Α η Β και η Ο. Αυτές καθορίζονται γενετικά και κληρονομούνται από τους γονείς μας. Αποτελούν στην ουσία κάποιες πρωτεΐνες στο εξωτερικό τοίχωμα των ερυθρών αιμοσφαιρίων, που ελκύουν κάποιους παράγοντες που τα καταστρέφουν (αντιγόνα-αντισώματα), γι’ αυτό και είναι σημαντικό να τις γνωρίζουμε. Κάτι παρόμοιο ισχύει και για το Rhesus (Rh) που διακρίνεται σε + και -. Έτσι για παράδειγμα μπορεί να είσαι Α+ ή Α-.

upload.wikimedia.org

Το Harvard Medical School στις 17 Ιουλίου, ανακοίνωσε με έρευνα που διεξήγαγε τις σχέσεις που βρήκε μεταξύ της νόσου και των ομάδων αίματος. Σε αυτή, δεν εμφανίστηκαν σημαντικές διαφορές μεταξύ ατόμων με διαφορετικό ΑΒΟ ή Rh και βαρύτητας της νόσου. Η έρευνα ωστόσο ανέδειξε μια σημαντική διαφορά ως προς την ικανότητα των τεστ να ανιχνεύσουν τον ιό. Συγκεκριμένα, ομάδες με ΑΒ+ ή Β+ μπορούσαν να βρεθούν ευκολότερα θετικές, ενώ άτομα με ομάδα αίματος Ο ακόμα και συμπωματικά να ήταν, δεν μπορούσαν να βρεθούν θετικά στο τεστ. Στην τελική τους σημείωση ωστόσο οι ερευνητές αναφέρουν ότι «Είμαστε πεπεισμένοι στην αρχική μας διαπίστωση – ότι οι ομάδες αίματος δεν πρέπει να θεωρούνται προγνωστικοί παράγοντες σε ασθενείς με COVID-19 και ελπίζουμε να βοηθήσει στην αποδέσμευση κλινικά αβάσιμων φημών και παραπληροφόρησης που μπορούν εύκολα να κερδίσουν έλξη στη μέση μιας πανδημίας και σε ορισμένες περιπτώσεις γίνονται μέρος μιας αποδεκτής ιατρικής πρακτικής».

Σε  μια πιο πρόσφατη έρευνα, που συμμετείχαν πολλοί επιστήμονες, αναφέρουν ότι βρήκαν αρκετά μεγάλες διαφορές μεταξύ ομάδας αίματος και βαρύτητας της νόσου. Πιο συγκεκριμένα, ομάδες αίματος Α και ΑΒ έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσουν πιο βαριά και να χρειαστούν την βοήθεια μηχανικού αερισμού. Επί τούτου, οι ερευνητές ακόμα αναδεικνύουν προς το τέλος της παρουσίασης τους κάποια εύλογα ερωτήματα, τα οποία δεσμεύονται να απαντήσουν με συνεχή έρευνα, καθώς και το ότι οι μηχανισμοί που προκαλούν αυτό το αποτέλεσμα θα πρέπει να διερευνηθούν περεταίρω.

biospace.com

Στη σύνοψη του άρθρου, θα ήθελα να αναφέρω τη σημείωση των ερευνητών στην πρώτη έρευνα που παρουσίασα. Η έρευνα είναι κάτι συνεχές, ποτέ δεν σταματά και για αυτό το λόγο οι γνώσεις μας πρέπει να ανανεώνονται αλλά και να είναι βάσιμες. Κάποιοι άνθρωποι αφιερώνουν την ζωή τους για να βγάλουν κάποια συμπεράσματα και είναι κρίμα να τους μειώνουμε με μια 10λεπτη αναζήτηση στο google.

about.fb.com

Πηγές:
www.dunant.gr/el/news/medical-articles/covid-19/fakelos-covid-19-ola-osa-prepei-na-gnorizete#
hms.harvard.edu/news/covid-19-blood-type#:~:text=An%20intriguing%20finding%20from%20the,less%20likely%20to%20test%20positive.
ashpublications.org/bloodadvances/article/4/20/4981/464437/The-association-of-ABO-blood-group-with-indices-of?searchresult=1

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: cdnuploads.aa.com.tr

ΦΩΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ

Είμαι ο Φώτης Κυριάκου, εργάζομαι στον τομέα της υγείας. Είμαι overthinker μέχρι αηδίας, τελειομανής, κάποιοι με λένε και αστείο. Τον ελεύθερο μου χρόνο σκέφτομαι και αναλύω διάφορες φιλοσοφικές σαχλαμάρες. Κάποτε τις γράφω και κάτω.

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Έχει η ομάδα αίματος σου ανοσία στον κορωνοϊό;