Loading

Εμπόριο νύφης: κορίτσια που τους έκλεψαν την αθωότητα.

svgΔεκέμβριος 8, 2020Bee freeΣΤΑΛΩ ΛΙΛΗ

Συχνά κοκορευόμαστε ότι τα τελευταία 50 χρόνια, ο άνθρωπος, σημείωσε αλματώδη πρόοδο όσον αφορά την ανάπτυξη του πολιτισμού, της κοινωνίας και των μέσων που έχει στη διάθεσή  του. Κι αυτό μέχρι ενός σημείου ισχύει. Απόδειξη είναι οι μηχανές που βοηθούν τον άνθρωπο να απαλλαχθεί από χειρωνακτικές εργασίες, η εξέλιξη των ηλεκτρονικών υπολογιστών που σε συνδυασμό με την ανακάλυψη του internet, φέρνουν κοντά μας μια τεράστια τράπεζα πληροφοριών που μπορούμε ανά πάσα στιγμή να εκμεταλλευτούμε. Ωστόσο οπισθοδρομικές νοοτροπίες ομάδων ανθρώπων ή ακόμα και ολοκλήρων λαών δεν έχουν πάψει να υπάρχουν. Μια από αυτές είναι και ο γάμος κοριτσιών από πολύ μικρή ηλικία.

thearabweekly.com

Είναι προφανές ότι είναι ειρωνικό να αυτοαποκαλούμαστε «πολιτισμένο» είδος από τη στιγμή που μέχρι και σήμερα στην Ασία, στην Αφρική, στη Λατινική Αμερική και λιγότερο στη Δύση, πραγματοποιούνται ακόμα τέτοιοι γάμοι. Κι όχι μόνο πραγματοποιούνται, αλλά σε κάποιες κουλτούρες θεωρούνται πέρα για πέρα αποδεκτοί. Κύριος λόγος των γάμων μεταξύ κοριτσιών που μόλις έχουν μπει στην εφηβεία με πολύ μεγαλύτερους στην ηλικία άνδρες είναι σύμφωνα με τους λαούς αυτούς το γεγονός ότι μια γυναίκα έχει μικρότερη αναπαραγωγική περίοδο σε σχέση με τον άνδρα, γι’ αυτό και πρέπει να «βιαστεί» να παντρευτεί, μήπως και χαθεί το παράθυρο γονιμότητάς της.

Ουσιαστικά οι γάμοι αυτοί είναι προσυμφωνημένοι μεταξύ οικογενειών. Πρόκειται τις περισσότερες φορές για «πούλημα» την κόρης, εφόσον αγοράζεται σε ποσό που θα συμφωνηθεί από τον πατέρα της νύφης και τον γαμπρό. Όσο πιο μικρή ηλικιακά είναι η νύφη, τόσο πιο αθώα και τόσο αυξάνει η «τιμή» της.  Μερικές φορές τα κοριτσάκια παντρεύονται και πάνε να ζήσουν με τους συζύγους τους πριν κλείσουν καν τα 10 τους χρόνια! Συγκεκριμένα, πάνω από 51 εκατομμύρια ανήλικα κορίτσια οδηγούνται μυστικά σε τέτοιους γάμους, από τα οποία περίπου το 60% είναι κάτω των 16 ετών.

Εδώ απεικονίζονται η Tahani και  η Ghada, που είναι μόλις 8 χρονών, με τους συζύγους τους στην Υεμένη

newsbeast.gr

Οι γάμοι αυτοί είναι συνυφασμένοι με τη θέση της γυναίκας στις εν λόγω κοινωνίες, που σε ένα μεγάλο ποσοστό, είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την θρησκεία. Πρόκειται για κοινωνίες που θέλουν τις γυναίκες άβουλα όντα, μέσα ικανοποίησης του άνδρα, υποδουλωμένες σε αυτόν και χωρίς κανένα άλλο καθήκον από την ανατροφή των παιδιών. Στις κοινωνίες αυτές οι γυναίκες στερούνται των δικαιωμάτων της εκπαίδευσης, του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, της ελεύθερης βούλησης. Τόσο πολύ θεμελιωμένο είναι στην ζωή τους αυτό το προφίλ γυναίκας, που πλέον αποκαλείται «παράδοση» και αλίμονο σε όποια δεν την τηρεί!

Όταν τα παιδί περάσει το κομμάτι της τελετής του γάμου, ξεκινά το αληθινό μαρτύριο. Όπως είναι αυτονόητο, σε αυτούς τους γάμους τα κοριτσάκια αυτά δεν περνούν καλά, γιατί για να είναι κάποιος τόσο ανώμαλος που συμφωνεί να παντρευτεί ένα παιδί που μπορεί να περνά και 40 χρόνια, δεν θα σταματήσει μόνο εκεί. Σημειώνονται δεκάδες χιλιάδες καταγγελίες βιασμών, ξυλοδαρμών σε βάρος των κοριτσιών από τους  «συζύγους» τους και άλλες τόσες που προφανώς εκδηλώνονται γιατί τα κορίτσια φοβούνται για τη ζωή τους. Άλλες τόσες είναι οι αυτοκτονίες και τα καταθλιπτικά επεισόδια που εκδηλώνουν τα παιδιά αυτά. Εδώ θα πρέπει να προστεθούν και τα κοριτσάκια που εγκυμονούν πριν καν ο οργανισμός τους να είναι έτοιμος να συντηρήσει έναν καινούργιο μέσα του, με αποτέλεσμα μερικές φορές να χάνουν την ζωή τους κατά τον τοκετό ή αργότερα λόγω επιπλοκών.

Η  Ghulam (11) με τον  σύζυγό της Faiz (40) στο Αφγανιστάν

newsbeast.gr

Πραγματικά δεν καταλαβαίνω ποιος έδωσε το δικαίωμα ή σκέφτηκε τη διαδικασία αυτή. Εκτός του ότι οι γυναίκες και πόσο μάλλον τα μικρά κορίτσια, δεν είναι αντικείμενα να πωλούνται και να αγοράζονται σε τιμές ευκαιρίας, το να αναγκάζεις ένα παιδί να αφήσει την αθωότητά του πριν καν την εφηβική του ηλικία είναι απλά διεστραμμένο. Τα παιδιά ιδιαίτερα κάτω των 18, πρέπει να έχουν ως πρώτο μέλημα το να ονειρεύονται το μέλλον τους, να μαθαίνουν, να μεγαλώνουν και όχι να παντρεύονται, να υπηρετούν κάποιο και να υποφέρουν. Επίσης, δεν θα έπρεπε καν να είναι αποδεκτό από κανένα, να συγκαλύπτεται τέτοια κτηνωδία και να βαφτίζεται «έθιμο» ή «παράδοση. Είναι απαραίτητο να θεσπιστούν μέτρα που να καθιστούν τέτοιες ενέργειες παράνομες, με τους υπαίτιους να τιμωρούνται παραδειγματικά. Επιπλέον πρόνοιες και υπηρεσίες υπεράσπισης των δικαιωμάτων του παιδιού θα πρέπει να επεμβαίνουν άμεσα.

Ακόμα και σήμερα στις «πολιτισμένες» χώρες, μετά από διαρκείς αγώνες των γυναικών, η θέση τους τώρα είναι καλύτερη, δεν έχει φτάσει ωστόσο, σε σημείο που να είναι ευρέως αποδεκτός ο ρόλος της ως ίσος με αυτόν του άνδρα. Την ίδια ώρα που ένα κορίτσι στην Κύπρο ξυπνά και πηγαίνει στην δουλειά, στο πανεπιστήμιο, στο σχολείο, ένα άλλο κορίτσι αγωνιά αν θα αντέξει και τα σημερινά βασανιστήρια από τον «σύζυγό» της. Είναι πραγματικά αδιανόητο να είναι για κάποια παιδιά η πραγματικότητά τους τα δικαιώματά τους, ενώ για άλλα να ανήκουν σε σφαίρα φαντασίας.

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: egyptianstreets.com

ΣΤΑΛΩ ΛΙΛΗ

Περίεργη, Ελεύθερη, Ρομαντική, Γλωσσού, έτοιμη να -διανύσει αν χρειαστεί- όλο τον κόσμο για να δει, να νιώσει, να πάθει, να μάθει.

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Εμπόριο νύφης: κορίτσια που τους έκλεψαν την αθωότητα.