Το επικρατέστερο ζήτημα που υπάρχει παντού στα ΜΜΕ είναι το νέο ξέσπασμα της «ευλογιάς των πιθήκων» καθώς συνέβη πολύ ξαφνικά και ο κόσμος προσπαθεί να αντιληφθεί τι πραγματικά συμβαίνει με αυτόν τον καινούργιο ιό.

Beez_alpha
Beez_fcg
Beez_fk
Beez_karis
Beez_kokkinis
Beez_Larcou
Beez_mavros
Beez_photo
Beez_printingpros
previous arrow
next arrow

Μετάδοση και συμπτώματα:

Η ευλογιά των πιθήκων είναι μολυσματική ασθένεια και μπορεί να εκδηλωθεί σε ορισμένα ζώα και ανθρώπους. Τα αρχικά συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, πρησμένους λεμφαδένες και αίσθημα κόπωσης. Ακολουθεί χαρακτηριστικό εξάνθημα που σχηματίζει φουσκάλες και κρούστες. Ο χρόνος από την έκθεση μέχρι την έναρξη των συμπτωμάτων είναι περίπου 10 ημέρες. Η διάρκεια των συμπτωμάτων είναι συνήθως δύο έως τέσσερις εβδομάδες.

Μπορεί να μεταδοθεί κατά την κατεργασία του κρέατος, από δάγκωμα ζώου ή γρατσουνιά, σωματικά υγρά, μολυσμένα αντικείμενα ή από στενή επαφή με μολυσμένο άτομο. Η διάγνωση μπορεί να επιβεβαιωθεί με τον έλεγχο μιας βλάβης για το DNA του ιού. Η ασθένεια μπορεί να έχει παρόμοια εμφάνιση με την ανεμοβλογιά.

Πώς εμφανίστηκε:

Αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά από τον Πρέμπεν φον Μάγκνους το 1958 ως παθογόνο των μακάκων πιθήκων (Macaca fascicularis) που χρησιμοποιούνταν ως πειραματόζωα, όταν δύο κρούσματα ασθένειας που ομοιάζει με ευλογιά εμφανίστηκαν σε αποικίες πιθήκων που χρησιμοποιούνταν για έρευνα.

Τι δηλώνουν οι ειδικοί στην Ελλάδα:

Eιδικοί από την Ελλάδα εμφανίζονται καθησυχαστικοί, τονίζοντας πως υπάρχει εμβόλιο για την αντιμετώπιση του εν λόγω ιού. Βέβαια, δεν έχει ακόμη καταγραφεί κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων, ωστόσο η Εθνική Επιτροπή των Εμβολιασμών θα εξετάσει το θέμα για να χαράξει εγκαίρως στρατηγική. Κατά πληροφορίες, στην Ελλάδα δεν εξετάζεται ο γενικευμένος εμβολιασμός του πληθυσμού. Η πρόταση που φαίνεται να έχει πέσει στο «τραπέζι» είναι να υπάρξει στοχευμένος εμβολιασμός σε ομάδες υψηλού κινδύνου -όπως οι υγειονομικοί- αλλά και σε επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: cnn.gr

Beez_fcg
Beez_Larcou
previous arrow
next arrow

Like it? Share with your friends!

​Πες μας τη γνωμη σου...

ΑΓΑΠΩ! ΑΓΑΠΩ!
1
ΑΓΑΠΩ!
ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ! ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ!
0
ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ!
ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ! ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ!
1
ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ!
ΔΑΚΡΥΣΑ... ΔΑΚΡΥΣΑ...
0
ΔΑΚΡΥΣΑ...
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ! ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ!
9
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ!
ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ! ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ!
1
ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ!