Loading

Δώσε μια αγκαλιά. Είναι μεταδοτικό!

svg21 Ιανουαρίου, 2021HealthybeezΔΗΜΗΤΡΑ ΣΑΝΤΗ

χρειαζόμαστε 4 αγκαλιές τη μέρα για «επιβίωση», 8 για «συντήρηση» και 12 για «ανάπτυξη».

Virginia Satir

Συναντάς ένα φίλο μετά από καιρό, νιώθοντας έντονη συγκίνηση και ενθουσιασμό…

Νιώθεις απελπισία για μια αποτυχία που έχεις βιώσει…

Νιώθεις έντονο φόβο για μια κατάσταση που πρόκειται να επέλθει…

Είσαι ευτυχισμένος λόγω ενός γεγονότος που σου προκαλεί ευφορία…

Είσαι ο τύπος που θα εκτονώσει τα συναισθήματα αυτά μέσω μιας ζεστής αγκαλιάς από ένα οικείο πρόσωπο ή θα προτιμήσεις ένα πιο μοναχικό μηχανισμό; Αν ανήκεις στην δεύτερη κατηγορία, τότε αυτό το άρθρο θα σε κάνει να αλλάξεις τακτική σύντομα. Ο λόγος; Μα φυσικά οι ευεργετικές ιδιότητες που προσφέρει η αγκαλιά , οι οποίες είναι εξαιρετικά δελεαστικές!

https://www.psyxology.gr/images/stories/2017-A/agkalia.jpg

psyxology.gr

Οι αγκαλιές μπορεί προστατεύσουν τον οργανισμό από ασθένειες!

Οι καθημερινές  σφιχτές αγκαλιές απελευθερώνουν στον οργανισμό μας μία ορμόνη  που υπάρχει στον εγκέφαλο, την οξυτοκίνη,  γνωστή και ως «ορμόνη της αγάπης». Ουσιαστικά, είναι υπεύθυνη για τη μείωση της κορτιζόλης, που σχετίζεται με το στρες, ενδυναμώνοντας τον οργανισμό με σκοπό να γίνει πιο ανθεκτικός τόσο στον σωματικό, όσο και στον ψυχικό πόνο. Σε μια μελέτη, που περιλάμβανε πάνω από 400 ενήλικες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το αγκάλιασμα μπορεί να μειώσει την πιθανότητα ενός ατόμου να αρρωστήσει. Οι συμμετέχοντες με μεγαλύτερο σύστημα υποστήριξης, ήταν λιγότερο πιθανό να αρρωστήσουν, καθώς εκείνοι με το μεγαλύτερο σύστημα υποστήριξης που είχαν αρρωστήσει, ανέπτυξαν λιγότερο σοβαρά συμπτώματα από τα άτομα που είχαν λίγο ή καθόλου σύστημα υποστήριξης.

Οι αγκαλιές σε κάνουν πιο χαρούμενο!!

Η φυσική αφή με ένα άλλο πρόσωπο μέσω της αγκαλιάς αυξάνει τα επίπεδα σεροτοτίνης και συντείνει στην ρύθμιση της ντοπαμίνης. Η ντοπαμίνη μπορεί να οδηγήσει σε επιθετική και μερικές φορές βίαιη συμπεριφορά, ενώ, τα αυξημένα επίπεδα σεροτονίνης δημιουργούν περιόδους ευτυχίας. Επομένως, αφού η επιθετικότητα εξαλείφεται και επέρχεται η αγαλλίαση, νιώθεις εντονότερο το συναίσθημα της ευτυχίας, δίνοντας στο μυαλό σου μια νότα αισιοδοξίας απομακρυσμένη από αρνητικές σκέψεις που σε βασανίζουν.   

Οι αγκαλιές μειώνουν το στρες, σταθεροποιούν τον καρδιακό παλμό και μειώνουν την αρτηριακή πίεση!

Μέσω της αγκαλιάς εκκρίνονται ορμόνες που ανακουφίζουν τον άνθρωπο από αγχωτικές καταστάσεις, καθώς αξίζει να σημειωθεί ότι μέσω αυτής της διαδικασίας δημιουργούνται δεσμοί εμπιστοσύνης, που βοηθούν στην εξωτερίκευση συναισθημάτων που μας προβληματίζουν. Παράλληλα, έχει παρατηρηθεί ότι μειώνει την κορτιζόλη στο σώμα και την αρτηριακή πίεση. Σύμφωνα με τους ερευνητές Gallace και Spence, γυναίκες που αναφέρουν ότι έλαβαν περισσότερες αγκαλιές από τους συντρόφους τους στο παρελθόν, αποδείχθηκε ότι έχουν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης από εκείνες τις γυναίκες που δεν έχουν ιστορικό αγκαλιάσματος από αυτούς.

https://lifementoring.gr/wp-content/uploads/2019/08/couple.jpg

lifementoring.gr

Οι αγκαλιές σε βοηθούν να επικοινωνήσεις με ένα αλλιώτικο τρόπο!

Η ζεστασιά που προσφέρει το άγγιγμα μιας αληθινής αγκαλιάς, κάνει τον άνθρωπο να εκφράζει τα συναισθήματα του με τρόπο που οι λέξεις δεν μπορούν. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, ως άνθρωποι έχουμε μια έμφυτη ικανότητα να αποκωδικοποιούμε τα συναισθήματα μέσω μόνο της αφής, καθώς η αγκαλιά μπορεί να θεωρηθεί και ως ένα θεραπευτικό εργαλείο ως προς την καταπολέμηση αρνητικών συναισθημάτων όπως είναι ο φόβος, η κατάθλιψη και η μελαγχολία.

Όσο πιο πολύ αγκαλιαζόμαστε, τόσο πιο ευτυχισμένοι και ασφαλείς νοιώθουμε! Μην το σκέφτεσαι λοιπόν, δώσε μια αγκαλιά στην οικογένεια σου, στους φίλους σου, στη σχέση σου, ακόμη και στο κατοικίδιο σου. Είναι μεταδοτικό !

https://img.etimg.com/thumb/msid-68328162,width-650,imgsize-689975,,resizemode-4,quality-100/hugging.jpg

img.etimg.com

Πηγές:
https://www.healthline.com/health/hugging-benefits
https://www.sclhealth.org/blog/2019/07/the-power-of-hugs-and-how-they-affect-our-daily-health/
https://www.wellandgood.com/benefits-hugging/

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: i0.wp.com

ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΑΝΤΗ

Φοιτήτρια ψυχολογίας και αρθρογράφος στον ελεύθερο μου χρόνο. Συχνά συνδυάζω τις δυο αυτές ενασχολήσεις μου. Λατρεύω τα έξυπνα αστεία, τα γλυκά και τις σπαζοκεφαλιές. Ωστόσο, το βασικότερο χαρακτηριστικό μου γνώρισμα θα έλεγα είναι η δημιουργικότητα μου, την οποία ευελπιστώ να ανακαλύψετε μέσα από τα άρθρα μου…

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Δώσε μια αγκαλιά. Είναι μεταδοτικό!