Loading

Διαίσθηση ζώων – Πώς οι ελέφαντες σώθηκαν από το τσουνάμι

Πολλά άτομα πορεύονται και παίρνουν ακόμα και αποφάσεις ζωής βάσει της διαίσθησής τους. Τι είναι όμως η διαίσθηση;  Είναι άραγε ένα αποκλειστικό προνόμιο των ανθρώπων;

Ένας επίσημος ίσως ορισμός της διαίσθησης να είναι «η γνώση που έρχεται σ’ ένα άτομο χωρίς κάποια συνειδητή ενθύμηση ή σκέψη».  Στην ουσία είναι η ικανότητα να «νιώθεις» κάτι αμέσως, χωρίς να χρειάζεται να εφαρμόζεις συνειδητή σκέψη και λογική. Είναι η  βαθιά γνώση ή κατανόηση που προέρχεται από ένα εσωτερικό ενστικτώδες συναίσθημα που να λέει ότι «έτσι είναι», και δεν  μπορεί να εξηγηθεί  από τον συνειδητό  νου.

Προφανώς και η διαίσθηση δεν αφορά μόνο τους ανθρώπους αλλά και τα ζώα.  Παρόλο που αυτό δεν είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο εν τούτοις πολλά ζώα βιώνουν καθαρά και μόνο ενστικτωδώς.

Συγκεκριμένα, στο ζωικό βασίλειο αναφέρονται τέσσερα είδη ενστίκτων, αυτό της αυτοσυντήρησης (διατροφή, αποστροφή, μαχητικότητα, φυγή), της συμβίωσης (δημιουργία και διατήρηση ομάδας), της σεξουαλικότητας (διαιώνιση του είδους) και των γεννητόρων (ανατροφή, εκπαίδευση και προφύλαξη των νεογέννητων).

Για ορισμένα ζώα όπως για παράδειγμα ο σκαντζόχοιρος η επιλογή της χειμέριας νάρκης γίνεται ενστικτωδώς, όπως και για τις μέλισσες ο χορός που κάνουν γύρω από τα άνθη που γονιμοποιούν ή το κτίσιμο μιας φωλιάς από τα πουλιά.

Αν έχεις κατοικίδιο σίγουρα έχεις αναπτύξει μια ιδιαίτερη σχέση μαζί του, το έχεις προσέξει ποτέ να συμπεριφέρεται παράξενα; Όπως ο άνθρωπος έτσι και τα ζώα κρύβουν πολλά συναισθήματα μέσα τους και πάντα βρίσκουν το δικό τους τρόπου για να τα μεταφέρουν κυρίως στο αφεντικό τους δημιουργώντας έτσι τον μεταξύ τους κώδικα επικοινωνίας. Δεν είναι λίγες και οι φορές όπου τα ζώα αποδεικνύουν τις  ιδιαίτερες ψυχικές τους δυνάμεις, όπως η διαίσθηση, η τηλεπάθεια, ακόμα και η ικανότητα πρόγνωσης.

Ίσως να ακούν νωρίτερα κάποιο υπόκωφο θόρυβο, ίσως να μυρίζουν τον αέρα και να αισθάνονται τις αλλαγές στη θερμοκρασία και στη βαρομετρική πίεση, ίσως να καταλαβαίνουν τις ηλεκτροστατικές αλλαγές στην ατμόσφαιρα. Ό,τι κι αν συμβαίνει όμως έχουν παρατηρηθεί αλλαγές στη συμπεριφορά τους 24 – 48 ώρες ή ακόμα και 30 ημέρες πριν, μιας σεισμικής δραστηριότητας της γης.

Τα ζώα είναι προικισμένα με μια διαίσθηση, την οποία δεν διαθέτουμε εμείς οι άνθρωποι και σύμφωνα με πολλούς επιστήμονες αν είχαμε δώσει μεγαλύτερη προσοχή σ’ αυτό τους το χάρισμα, θα είχαμε αποφύγει πολλές καταστροφές.

Οι ελέφαντες συγκεκριμένα οι οποίοι είναι από τα εξυπνότερα ζώα και με απίστευτη μνήμη, μπορούν να αναγνωρίσουν τον άνθρωπο από τη φωνή του και να διακρίνουν αν είναι άνδρας ή γυναίκα, ενήλικος ή παιδί ή ακόμα και να διακρίνουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη.

Ήξερες όμως ότι στο τσουνάμι του 2004 όπου 250 000 άνθρωποι περίπου έχασαν η ζωή τους δεν πέθανε ούτε και ένας ελέφαντας;  Διαισθάνθηκαν την επερχόμενη καταστροφή και αρκετή ώρα πριν εμφανιστεί στη παραλία το τσουνάμι, κατέφυγαν έγκαιρα σε ασφαλέστερα σημεία, μακριά από τη θάλασσα και σε μεγάλο ύψος στο διπλανό βουνό.  Αυτό προκύπτει από τη διαπίστωση των αρχών αλλά και από το φωτογράφο του Ασοσιέιτεντ Πρες που πέταξε πάνω από το Εθνικό Πάρκο Γιάλα στη Σρι Λάνκα και δεν είδε ούτε ένα πτώμα ζώου. Παρ’ όλο που είχαν ξεριζωθεί δέντρα και είχαν ανατραπεί οχήματα στο πάρκο, έκπληκτοι οι κάτοικοι της περιοχής διαπίστωσαν ότι τα ζώα κατάφεραν να σωθούν από τη θεομηνία. 

Στην Ταϊλάνδη ένα οκτάχρονο κοριτσάκι, η Amber Mason σώθηκε από έναν τετράχρονο ελέφαντα κατά τη διάρκεια του τσουνάμι. Όταν το κύμα χτύπησε την ακτή, ο ελέφαντας πήρε την Amber στην πλάτη του και έτρεξε σε ψηλότερο έδαφος. Καθώς το κύμα συνετρίβη γύρω τους, ακόμη και τότε, ο ελέφαντας γύρισε την πλάτη του στο νερό, δημιουργώντας έτσι έναν προστατευτικό τοίχο λόγω της πρόσκρουσης του νερού με τον ελέφαντα να δέχτηκε όλο το «σφυροκόπημα» του κύματος.

Αυτή τους η αντίδραση μπορεί να μας δείχνει και κάποιο αισθητήριο πρόγνωσης που έχουν.  Εξ άλλου δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου τα ζώα έχουν σώσει χιλιάδες ανθρώπινες ζωές προειδοποιώντας για επερχόμενους σεισμούς, χιονοστιβάδες, τυφώνες, παλιρροϊκά κύματα και άλλες καταστροφές.

Όλα αυτά, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι τα ζώα είναι ικανά να δέχονται ερεθίσματα από το περιβάλλον, τα οποία εμείς οι άνθρωποι δεν είμαστε σε θέση να τα αισθανθούμε και πολύ περισσότερο να τα κατανοήσουμε γι’ αυτό και οφείλουμε να τα σεβόμαστε.

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Διαίσθηση ζώων – Πώς οι ελέφαντες σώθηκαν από το τσουνάμι