Loading

Διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες ή υδατάνθρακες!

Ο Ραφαήλ προκλήθηκε να μεταφερθεί από την #sciencebeez στην #healthybeez και να γράψει το θέμα «Διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες ή υδατάνθρακες!». Το θέμα του δόθηκε από έναν άλλο αρθρογράφο. Το ποιος τον προκάλεσε, θα το μάθεις στο τέλος αυτού του άρθρου! Τι λες, να του αλλάξουμε κατηγορία; Δείξε μας πατώντας ένα μελισσο-reaction μετά το άρθρο!


Tι πρέπει να φάω πρωτεΐνες ή υδατάνθρακες; Είναι ένα ερώτημα που απασχολεί πολλούς. Καταρχάς να πούμε ότι και οι δύο ουσίες είναι πολύ θρεπτικές και η κάθε μια έχει δικό της σημαντικό ρόλο στην διατήρηση της υγείας. Πρέπει πάντα να υπάρχει ισορροπία μεταξύ των δύο, αλλιώς μπορεί να αλλάξει η ομοιόσταση του οργανισμού και να τον θέσει σε κίνδυνο. ΠΟΤΕ μην αποκλείσεις κάποια από αυτές από την διατροφή σου. Πριν αρχίσω  όμως να σας βομβαρδίζω  για το ποια από αυτές πρέπει να λαμβάνει ο καθένας σας περισσότερο. Ας δούμε λίγο τα οφέλη της κάθε ουσίας ξεχωριστά.

Πρωτεΐνες… φαντάσου ένα σπίτι χωρίς τούβλα. Γίνεται; Δεν γίνεται. Οι πρωτεΐνες υπάρχουν παντού στο σώμα σου, σε όλα σου τα κύτταρα, τα όργανα, τα μαλλιά και φυσικά στους ΜΥΕΣ. (Ξέρω πως ανυπομονείς αλλά θα φτάσω τζαι σε τούτο θέμα, κάμε υπομονή)  Οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητο δομικό στοιχείο των ιστών του σώματος και κάποιες φορές μπορούν να χρησιμοποιηθούν  και ως πηγές ενέργειας.

quickanddirtytips.com

Οι υδατάνθρακες που λαμβάνει ο άνθρωπος, αποτελούν την άμεση πηγή που τον τροφοδοτεί με την απαιτούμενη ενέργεια για επιβίωση. Ακόμη, ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί υδατάνθρακες σε μορφή γλυκόζης ως κύριο του καύσιμο. (Συμπέρασμα, δεν υπάρχουν ηλι@@. Απλά δεν τρώνε υδατάνθρακες). Παρόλα αυτά δεν είναι όλοι οι υδατάνθρακες ίδιοι. Υπάρχουν «καλοί» (σύνθετοι) και «κακοί» (απλοί) υδατάνθρακες. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες (όσπρια, ολική άλεση…) χρειάζονται περισσότερο χρόνο να διαλυθούν και να επεξεργαστούν, έτσι το σώμα λαμβάνει μια πιο ισορροπημένη ποσότητα ενέργειας. Ενώ οι απλοί υδατάνθρακες ( ζάχαρη, λευκό ψωμί..) χωνεύονται πιο εύκολα και συνεπώς έχουν λιγότερη αξία για τον οργανισμό.

onmed.bbend.net

Τώρα πάμε στα ωραία. Για κάποιον που θέλει να «χτίσει» το σώμα του ή να χάσει βάρος πρέπει  να λάβει υπόψη ότι το 80% οφείλεται στην διατροφή και το 20% στην γυμναστική. Σαφώς κάνοντας μια ώρα γυμναστική, τρώγοντας όμως στην συνέχεια το φαγητό μιας τετραμελούς οικογένειας,  δύσκολα θα εξαφανιστούν τα περιττά κιλά. Όπως και για αυτόν που θέλει να αυξήσει την μυϊκή του μάζα. Μόνο με έντονη άσκηση, δεν θα καταφέρει και πολλά. Όταν δεν τρέφεται σωστά θα συνεχίσει να μοιάζει στον Slenderman (Εγώ). Ειδικά αν έχει και γρήγορο μεταβολισμό. (Τελικά γράφω άρθρο ή την αυτοβιογραφία μου;). Για όσους λοιπόν επιθυμούν να «χτίσουν» το σώμα τους, συνιστώ να λαμβάνουν τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες (τα τούβλα που λέγαμε). Για όσους όμως προτιμούν να έχουν μια πιο καθιστική ζωή ή επειδή αυτή τους επιβάλει η εργασία τους, αλλάζουν αυτόματα και οι ανάγκες τους για ενέργεια. Γι΄αυτό λοιπόν, αν θέλουμε να διατηρήσουμε το βάρος μας ή να χάσουμε κιλά πρέπει να διατηρήσουμε και χαμηλή την πρόσληψη υδατανθράκων. Αφού αυτός ο τρόπος ζωής δεν μας επιτρέπει να κάψουμε τις επιπλέον θερμίδες που πιθανόν να καταναλώσουμε.

i.pinimg.com

Φυσικά όμως δεν είμαι διατροφολόγος, ούτε διαιτολόγος και δεν μπορώ να πω  στον καθένα πόση ποσότητα υδατανθράκων ή πρωτεϊνών πρέπει να λαμβάνει ημερησίως. Καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε  έναν ειδικό για περισσότερες λεπτομέρειες.

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: bbcgoodfood.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες ή υδατάνθρακες!