Η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας, γνωστή και ως ΔΕΠΥ, επηρεάζει 1 στα 100 παιδιά κάτω των 11 ετών και συχνότερα αγόρια. Είναι όμως πιθανό να εμφανιστεί και σε ενήλικες.
Η διαταραχή αυτή χαρακτηρίζεται από απροσεξία, αδυναμία συγκέντρωσης/διάσπαση προσοχής και υπερκινητικότητα. Τα άτομα με ΔΕΠΥ συνήθως δυσκολεύονται να μείνουν ακίνητα/ήσυχα για πολλή ώρα και η προσοχή τους διασπάται πολύ εύκολα. Ως αποτέλεσμα δεν μπορούν να εστιάσουν και να ολοκληρώσουν μια αρμοδιότητα π.χ. μία εργασία στο σχολείο ή μια αρμοδιότητα στον χώρο εργασίας.
Τα παιδιά με ΔΕΠΥ φαίνεται να ξεχνάνε ή να χάνουν πράγματα και να μην μπορούν να ακολουθήσουν οδηγίες. Δεν έχουν αίσθηση του κίνδυνου, διακόπτουν τους άλλους, δεν μπορούν να περιμένουν την σειρά τους και κινούνται υπερβολικά.

theconversation.com
Οι ενήλικες με ΔΕΠΥ δεν μπορούν να συγκεντρωθούν ή να βάλουν προτεραιότητες, ξεχνάνε, ξεκινούν συνεχώς καινούριες εργασίες χωρίς να ολοκληρώσουν τις προηγούμενες, δυσκολεύονται να περιμένουν την σειρά τους για να μιλήσουν διακόπτοντας τους άλλους, είναι κυκλοθυμικοί, ανυπόμονοι και δεν έχουν αίσθηση του κινδύνου.

verywellmind.com
Οι αιτίες που προκαλείται η διαταραχή αυτή δεν είναι ξεκάθαρες. Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποιες ιδέες. Όπως για παράδειγμα κληρονομικοί παράγοντες, το κάπνισμα, το αλκοόλ και υπερβολικό στρες της μητέρας κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης ή και παιδιά που έχουν γεννηθεί πρόωρα.
Για τη διάγνωση του ΔΕΠΥ ο ιατρός θα διερευνήσει την συμπεριφορά του ατόμου τους τελευταίους 6 μήνες, θα ρωτήσει εάν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό και θα εξετάσει για άλλες παθήσεις που μπορεί να υπάρχουν και μετά θα αξιολογήσει την κατάσταση.
Η θεραπεία περιλαμβάνει θεραπείες συμπεριφοράς οι οποίες εστιάζουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων, ψυχοθεραπεία και φαρμακευτική αγωγή η οποία βοηθά το άτομο να συγκεντρώνεται πιο εύκολα και να νιώθει πιο ήρεμο.
Η ζωή των ατόμων με ΔΕΠΥ επηρεάζεται σημαντικά, στο σχολείο, τη δουλειά και γενικότερα την καθημερινότητα. Τόσο οι ενήλικες με ΔΕΠΥ όσο και οι γονείς αλλά και οι δάσκαλοι των παιδιών με ΔΕΠΥ μαθαίνουν πώς να διαχειρίζονται τα συμπτώματα και να βελτιώσουν την καθημερινότητά τους. Είναι βοηθητικό να έχουν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα και να δημιουργούν λίστες με τα πράγματα που πρέπει να ολοκληρώσουν καθημερινά ούτως ώστε να μην τα ξεχνούν. Έτσι σιγά σιγά με την κατάλληλη θεραπεία μπορούν να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα και να ζουν μια φυσιολογική ζωή.
Πηγές:
noesi.gr, psychiatry.org, euroclinic.gr, nhs.uk, healthline.com
***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com
***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: euroclinic.gr
What do you think?
Show comments / Leave a comment