Loading

Διαταραχές δερματιλλομανίας και τριχοτιλλομανίας

svg7 Οκτωβρίου, 2020HealthybeezΔΗΜΗΤΡΑ ΣΑΝΤΗ

Ως γνωστόν, το άγχος μπορεί να γίνει ο χειρότερος εχθρός του ανθρώπου… Τι γίνεται όμως όταν πάρει τα ηνία και υποτάσσει τα άτομα, κάνοντας τα δέσμια των προβληματισμών τους ; Η δερματιλλομανία και η τριχοτιλλομανία είναι ένα παράδειγμα της κατάστασης αυτής, αφού ο πάσχοντας, γίνεται υπόδουλος των παρορμήσεων του και είναι ανίκανος να τις χαλιναγωγήσει.

Tι είναι η δερματιλλομανία και τι η τριχοτιλλομανία;

Πρόκειται για διαταραχές ακατανίκητων παρορμήσεων, στις οποίες το άτομο τείνει να επαναλαμβάνει τις ίδιες κινήσεις ακατάπαυστα. Στην περίπτωση της δερματιλλομανίας, οι πάσχοντες τείνουν να τσιμπούν μέρη του δέρματος τους δημιουργώντας εκροές, δερματικές βλάβες, ακόμη και σοβαρές μολύνσεις. Στην δεύτερη  περίπτωση της τριχοτιλλομανίας, το άτομο διακατέχεται από μανία να τραβάει τρίχες από το τριχωτό της κεφαλής του ή από άλλα μέρη του σώματος όπως είναι οι βλεφαρίδες ή τα πόδια.

Επίσης, έχει παρατηρηθεί  ότι μερικές φορές πάσχοντες αφαιρούν χνούδι ακόμη και από τα ίδια τους τα κατοικίδια. Στις χειρότερες περιπτώσεις ένας σημαντικός αριθμός από αυτά τα άτομα  προβαίνουν και στην κατάποση των αφαιρετέων αυτών τριχών, οι οποίες προκαλούν εξαιρετικά σοβαρά προβλήματα στην υγεία, όπως είναι και η αιμορραγία. Συχνά  οι δύο αυτές διαταραχές συνδυάζονται με την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, η οποία σχετίζεται με το άγχος και προκαλεί σφοδρές και επίμονες επιθυμίες.

i1.prth.gr

Πως προκύπτουν οι συγκεκριμένες διαταραχές;

Η δερματιλλομανία και η τριχοτιλλομανία δεν είναι διαταραχές που φέρει το άτομο κατά την γέννηση του, αλλά είθισται να προκύπτουν στην πρώιμη εφηβεία (11-13 χρονών) με μεγαλύτερη συχνότητα στα κορίτσια. Συγκεκριμένα, οι πάσχοντες προβαίνουν σε τέτοιες συμπεριφορές, ως αντίδραση σε κάποιο άμεσο παράγοντα στρες, σε μια τραυματική εμπειρία ή στην κακοποίηση. Τη συνήθεια αυτή ή θα την εκδηλώσουν τυχαία και θα την χρησιμοποιούν ως ανακούφιση για το άγχος ή θα την μάθουν από κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας με παρόμοια συμπεριφορά. Στην ουσία οι διαταραχές αυτές προέρχονται έπειτα από μια εξαιρετικά βάναυση εμπειρία, καθώς άλλο τόσο δύσκολη γίνεται έπειτα η καθημερινότητα των πασχόντων. Λόγω του ότι η ψυχολογική αυτή πάθηση δεν φέρει μόνο εσωτερικές πληγές αλλά και εξωτερικές, τα άτομα απομονώνονται κοινωνικά για να αποφύγουν τυχών σχόλια που θα τους αναταράξουν πνευματικά. Επίσης έχουν δυσκολία να συγκεντρωθούν σε οτιδήποτε προσπαθούν να επιτύχουν και γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στον σχολικό τομέα ή στην εξεύρεση εργασίας.

Ποια είναι η ορθή θεραπεία ;

Για την αντιμετώπιση τους υπάρχουν δυο είδη θεραπειών τα οποία διαφέρουν από την σοβαρότητα της κατάστασης. Το ένα είδος είναι η συμπεριφορική θεραπεία, στην οποία ο ψυχολόγος εκπαιδεύει τον ασθενή, ώστε να διαχειρίζεται με υγιή τρόπο το άγχος. Επιπλέον μέσα σε σειρά θεραπειών προσπαθεί να αντιστρέψει την κακή συνήθεια (τράβηγμα μαλλιών ή δέρματος) με κάτι πιο ήπιο, όπως είναι μια διαφορετική ενασχόληση του πάσχοντα, για να μειωθούν οι βασικές μανιακές παρορμήσεις. Το δεύτερο είδος θεραπείας είναι για πιο σοβαρές περιπτώσεις αφού κρίνεται απαραίτητη η χορήγηση αντικαταθλιπτικών χαπιών, σε συνδυασμό με συστηματική ψυχοθεραπεία.

Όπως αντιλαμβανόμαστε και οι δυο διαταραχές χρήζουν άμεση αντιμετώπιση, αφού δεν βρίσκεται σε κίνδυνο μόνο η ψυχολογική ακεραιότητα των ασθενών , αλλά επίσης και η σωματική τους υγειά. Ίσως να θεωρούνται ακραίες διαταραχές αλλά στην τελική, ας αναρωτηθούμε πόσο ακραία ήταν αυτά που προηγήθηκαν πριν την εμφάνιση τους…

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: oraloaks.leg, ip.com, wordmap.net

Πηγές:

www.iatronet.gr
www.mednutrition.gr
www.psychopedia.gr

ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΑΝΤΗ

Φοιτήτρια ψυχολογίας και αρθρογράφος στον ελεύθερο μου χρόνο. Συχνά συνδυάζω τις δυο αυτές ενασχολήσεις μου. Λατρεύω τα έξυπνα αστεία, τα γλυκά και τις σπαζοκεφαλιές. Ωστόσο, το βασικότερο χαρακτηριστικό μου γνώρισμα θα έλεγα είναι η δημιουργικότητα μου, την οποία ευελπιστώ να ανακαλύψετε μέσα από τα άρθρα μου…

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Διαταραχές δερματιλλομανίας και τριχοτιλλομανίας