Η διασχιστική διαταραχή προσωπικότητας, γνωστή και ως διαταραχή πολλαπλής προσωπικότητας, είναι μια σπάνια αλλά εξαιρετικά σοβαρή ψυχική νόσος. Συγκεκριμένα, ο πάσχοντας διαιρεί την προσωπικότητα του σε 2 ή περισσότερες ταυτότητες. Μάλιστα, αισθάνεται ότι κατοικούν στο σώμα του διάφοροι άλλοι(alter), που το κάθε alter διακρίνεται από ξεχωριστή ιδιοσυγκρασία , με μοναδικό τρόπο σκέψης και διαφορετικές επικοινωνιακές μεθόδους. Αξίζει να σημειωθεί ότι διάφορες εμφανίζονται και στις σωματικές ανάγκες εφόσον υπάρχουν περιπτώσεις, που μια από τις περσόνες αντιμετωπίζει ασθένειες ενώ οι υπόλοιπες όχι (πχ αλλεργίες). Παράλληλα, όταν αναφέρεται στον εαυτό του μιλάει στον α πληθυντικό, καθώς δεν υπάρχει έλεγχος ποτέ και ποιο alter θα βγει στην επιφάνεια , ούτε πόσο διάστημα θα παραμείνει σταθερό.
Ποιος είναι ο αιτιολογικός παράγοντας;
Επιστημονικές έρευνες έδειξαν ότι περίπου ότι το 90% των περιπτώσεων δέχθηκαν κάποιο ιστορικό τραύματος στο παρελθόν. Συγκεκριμένα, τραύματα του παρελθόντος περιλαμβάνουν σοβαρή συναισθηματική, σωματική ή / και σεξουαλική κακοποίηση, ατυχήματα, φυσικές καταστροφές και πόλεμους. Επιπλέον, ένας σημαντικός πρόωρος θάνατος αγαπημένου προσώπου ή παρατεταμένες περίοδοι απομόνωσης θεωρούνται παράγοντες κινδύνου. Οι αίτιες αυτές αυξάνουν την κρισιμότητα τους , όταν τα γεγονότα βιώνονται κατά την πρώιμη παιδική ηλικία, στην οποία η συναισθηματική παραμέληση ή κακοποίηση μπορεί να επηρεάσει καταστροφικά την ανάπτυξη της προσωπικότητας. Η σύνδεση τώρα των τραυματικών εμπειριών με την συγκεκριμένη διαταραχή, σχετίζεται με την αποσύνδεση που χρησιμοποιείται ως μηχανισμός αντιμετώπισης για τέτοιες τρομακτικές καταστάσεις. Στην ουσία ,πρόκειται για μια προσπάθεια του ατόμου να απομακρύνει τις τραυματικές αναμνήσεις από την συνειδητότήτα του, αποσυνδέοντας τον εαυτό του με τον έξω κόσμο. Για αυτό και τις πλείστες φορές, τα άλλα alter έχουν ένα προστατευτικό ή τιμωρητικό χαρακτήρα, έτσι ώστε να προφυλάσσουν την προ υπάρχουσα προσωπικότητα του ατόμου.
districtadministration.com, wkwcb6s.stackpathdns.com
Κύρια συμπτώματα:
1. Μεγάλη απώλεια μνήμης (αμνησία) συγκεκριμένων χρονικών περιόδων, βιωμάτων, ατόμων και προσωπικών πληροφοριών.
2. Αποκόλληση από τον πραγματικό εαυτό και τα συναισθήματά.
3. Αναπάντεχες παρορμήσεις ή έντονα συναισθήματα ότι δεν κατέχουν τον έλεγχο ή την ιδιοκτησία του εαυτού τους.
4. θολή αίσθηση ταυτότητας
5. Υπερβολικό άγχος / κρίσεις πανικού/κατάθλιψη
6. Χαμηλή λειτουργικότητα στον διαπροσωπικό και επικοινωνιακό τομέα, στην εργασία ή σε άλλους σημαντικούς τομείς της ζωής.
7. Άκουσμα φωνών και αυτοκτονικός ιδεασμός( ~ 70%)
8. Αίσθηση και εμπειρία δύο ή περισσότερων ξεχωριστών ταυτοτήτων.
Υπάρχει θεραπεία;
Η θεραπευτική αντιμετώπιση της διαταραχής, επικεντρώνεται σε 2 σημαντικούς άξονες. Ο πρώτος περιλαμβάνει την θεραπεία των συμπτωμάτων μέσω φαρμακευτικής αγωγής και την άμεση περίθαλψη του ατόμου. Ο δεύτερος αφορά την ανθρωπιστική προσέγγιση , η οποία έχει ως στόχο μέσω της ψυχοθεραπείας να εξερευνήσει τις αιτίες που προκάλεσαν την διαταραχή, καθώς επίσης τελικός προορισμός είναι η επαναφορά του ατόμου στην πραγματική του προσωπικότητα.
Γνωστό παράδειγμα περίπτωσης…
dailymail.co.uk
Η Kim Noble είναι μια μεσήλικας ζωγράφος από την Βρετανία, η οποία διαγνώστηκε με διασχιστική διαταραχή προσωπικότητας το 1995, όταν ήταν 35 ετών. Αυτό που την κάνει μοναδική καλλιτέχνιδα είναι το γεγονός ότι οι πίνακες της φαίνεται να δημιουργήθηκαν από διαφορετικά άτομα, παρόλο που ο μοναδικός δημιουργός τους είναι η ίδια. Αυτό συμβαίνει επειδή τα έργα της, την βοήθησαν να αναγνωρίσει μερικά alters- καλλιτέχνες που ζουν μέσα της. Συγκεκριμένα ,βιώνει 20 διαφορετικές προσωπικότητες, εκ των οποίων οι 14 έχουν ταλέντο στην ζωγραφική. Μερικά παραδείγματα είναι η Patricia , που είναι ευαίσθητη και οι πίνακες της απεικονίζουν τοπία και η Mimi που είναι ένα μικρό κοριτσάκι με παιδικές ζωγραφιές. Παράλληλα, υπάρχουν ο Ken , που πρόκειται για ένα 20χρονο ομοφυλόφιλο που ασχολείται με ζωγραφιές προσώπων ή σωμάτων , η Suzy που εστιάζεται στην ποπ κουλτούρα / ποδόσφαιρο , η Judy που μέσα από τα σχέδια της δείχνει το εφηβικό της πρόβλημα με την βουλιμιά, κ.α.
***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com
***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: mymed.com
What do you think?
Show comments / Leave a comment