Στη σημερινή πόλη Καλίνινγκραντ της Ρωσίας όπου κάποτε βρισκόταν η παλαιά πόλη του Kӧnigsberg  υπήρχε ένας ποταμός ο οποίος δημιουργούσε κάτι που έμοιαζε με δύο μικρές νησίδες και έξι γέφυρες συνέδεαν τις όχθες με τις νησίδες ενώ ακόμα μία συνέδεε τις δύο νησίδες μεταξύ τους όπως φαίνεται στην πιο κάτω εικόνα. Με τον καιρό άρχισε να γεννάται η εξής απορία στους κατοίκους, οι οποίοι έκαναν τον περίπατο της πόλης: Είναι δυνατό να κάνει κάποιος τον περίπατο της πόλης και να περάσει από κάθε γέφυρα μόνο μία φορά; Οι απόψεις ήταν διφορούμενες και κανείς δεν μπορούσε να το αποδείξει!

Beez_alpha
Beez_fcg
Beez_fk
Beez_karis
Beez_kokkinis
Beez_Larcou
Beez_mavros
Beez_photo
Beez_printingpros
previous arrow
next arrow

maa.org

Τη λύση στο πρόβλημα των κατοίκων ήρθε να δώσει ο μαθηματικός Leonhard Euler το 1736 ο οποίος περνώντας από εκεί κατά την διάρκεια των ταξιδιών του άκουσε για αυτό.  Ο Euler πρώτα απέδειξε πως δεν υπάρχει μία τέτοια διαδρομή αλλά πήρε και το έναυσμα για να θέσει τις βάσεις για τον κλάδο των μαθηματικών που σήμερα ονομάζεται θεωρία γραφημάτων.

Για να το πετύχει αυτό προσέγγισε με ένα διαφορετικό και πιο απλοποιημένο τρόπο το πρόβλημα φτιάχνοντας ένα απλό γράφημα όπου αναπαρέστησε τις γέφυρες με γραμμές και τις όχθες με κουκκίδες. Παρατήρησε ότι για να περάσει κάποιος από όλες τις γέφυρες μόνο μία φορά θα έπρεπε από κάθε κουκκίδα να ξεκινάει άρτιος αριθμός γεφυρών (γραμμών) ή μόνο από δύο κουκκίδες να ξεκινάει περιττός αριθμός γεφυρών. Τη δεύτερη αυτή περίπτωση έχουμε όταν η διαδρομή ξεκινάει και τελειώνει σε διαφορετικό σημείο αφού η πρώτη και τελευταία κουκκίδα θα συνδέονται μόνο με μία γέφυρα!

science4fun.org

Στο πιο κάτω βίντεο μπορείτε να δείτε και να κατανοήσετε καλύτερα το πρόβλημα!


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου :britannica.com

Beez_fcg
Beez_Larcou
previous arrow
next arrow

Like it? Share with your friends!

​Πες μας τη γνωμη σου...

ΑΓΑΠΩ! ΑΓΑΠΩ!
3
ΑΓΑΠΩ!
ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ! ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ!
0
ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ!
ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ! ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ!
0
ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ!
ΔΑΚΡΥΣΑ... ΔΑΚΡΥΣΑ...
0
ΔΑΚΡΥΣΑ...
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ! ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ!
2
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ!
ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ! ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ!
0
ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ!