Loading

Δεν πετάω τίποτα! – H μανία του να στοιβάζεις αχρείαστα αντικείμενα (hoarding)

Κάθε μου επίσκεψη σε σπίτια με άτομα που έχουν μανία να στοιβάζουν, μου δημιουργούσε χιλιάδες ερωτήματα. Γιατί δεν πετάνε κάποια παλιά ή αχρείαστα πράγματα; Γιατί τα στοιβάζουν ασύστολα; Τι θα τους χρειαστούν, ειδικά αν δεν είναι πρώτης ανάγκης;

Και η συλλογή να περιέχει ότι τραβά η  ψυχή σου από γυαλικά σε μεταλλικά, πλαστικά –  από όλα έχει το ο μπαξές. Κάπου μεταξύ σοβαρού και αστείου όμως αντιλαμβάνεστε ότι αυτό μπορεί κάπου να ξεφύγει και να μην είναι στα φυσιολογικά πλαίσια του ανθρώπου που επιθυμεί να φυλάσσει αντικείμενα.

Ψάχνοντας στο διαδίκτυο τελικά κατάλαβα πως πρόκειται για ψυχική διαταραχή, που ονομάζεται «hoarding». Σύμφωνα με μελέτες, το λεγόμενο hoarding, ομοιάζει με την διαταραχή των ανθρώπων που έχουν μανία με την καθαριότητα. Με την πρώτη ματιά η εξήγηση που θα  δώσεις ή η άποψη που θα σχηματίσεις για το άτομο που υποφέρει από τέτοια διαταραχή είναι πως είναι ακατάστατο. Όμως από την άλλη, οι μελετητές σημειώνουν το αντίθετο, πως πρόκειται για άτομα με μεγαλύτερη μοναξιά, που βρίσκουν παρηγοριά σε αχρείαστες συλλογές και αντικείμενα. Τα άτομα αυτά δεν αντιλαμβάνονται προφανώς τα ίδια το πρόβλημα.

mastertechmold.com

Φυσικά δε μιλάμε για απλούς συλλέκτες αντικειμένων ή σπάνιων πραγμάτων, αλλά συλλέκτες αντικειμένων που δεν γνωρίζουν ούτε ποια αντικείμενα φυλάνε, ούτε που τα φυλάνε και κυρίως δεν τα χρησιμοποιούν!

Αν γνωρίζεις και εσύ τέτοια άτομα ίσως ξέρεις και τι είναι αυτό που τους οδηγεί στην ακαταστασία. Δεν οφείλεται όμως πάντα στα ψυχολογικά αίτια-  αλλά ίσως και στην έλλειψη χρόνου. Δηλαδή τέτοια άτομα δεν πετάνε επειδή δεν έχουν χρόνο να τα οργανώσουν σωστά και απλώς τα στοιβάζουν!

Μικροί μεγάλοι δεν έχει σημασία, καλό είναι αν γνωρίζουμε τέτοια άτομα, να τους μιλήσουμε όμορφα και να τους εξηγήσουμε πώς φαίνεται όλο αυτό σε ένα τρίτο άτομο, με προσοχή πάντα χωρίς να τους προσβάλουμε. Μην ξεχνάμε πως κάποια άτομα είναι πρόθυμα να βοηθήσουν  τον εαυτό τους και να ακούσουν  την γνώμη κάποιου άλλου, είναι όμως και τα άτομα που θέλουν ιδιαίτερη μεταχείριση ακόμα και να πάρετε μία συμβουλή ενός ειδικού ψυχολόγου για να τους κάνετε νύξη για το πρόβλημα. Δυστυχώς η αλήθεια δεν αρέσει σε όλους παιδιά ?.

Πηγή: onmed.gr


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: amenclinics.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Δεν πετάω τίποτα! – H μανία του να στοιβάζεις αχρείαστα αντικείμενα (hoarding)