Loading

Δεν είμαστε μονάδες, ούτε αριθμοί…

svg18 Δεκεμβρίου, 2020Bee freeΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ

Δεν το βρίσκεις λίγο απογοητευτικό; Εννοώ δεν γίνεται, δεν μπορεί να είναι μόνο αυτό. Μια τέτοια θεωρία και εν τέλει, πρακτική είναι πως να το πω… ντροπιαστική για εμένα και σένα. Ναι αυτό είναι. Ναι, μα φυσικά το καταλαβαίνω είναι θέμα ευκολίας και πρακτικότητας αλλά μέχρι εκεί. Δεν μπορώ να δεχτώ κάτι άλλο. Άλλωστε οτιδήποτε άλλο είναι χαζό και απάνθρωπο.

Αριθμοί. Βρισκόμαστε σε μια κοινωνία της αριθμητικής και των πράξεων (οπότε καταλαβαίνεις εμείς οι μαθηματικές διάνυες πως τα πάμε κιόλας). Δεκάδες χιλιάδες αριθμητικά στοιχεία που στροβιλίζονται στη δίνη του χρόνου και κάθε πραγματικότητας μας.  Ο κόσμος πλέον επικοινωνεί με νούμερα. Βγες έξω, κοίτα γύρω σου, παρατήρησε… τι βλέπεις; Αριθμούς! Αριθμός μιας παραγγελίας, αριθμός προτεραιότητας, αριθμός κινητού τηλεφώνου, αριθμός ταυτότητας, αριθμός μαθητών σε μια τάξη, στατιστικές, πίνακες που μαρτυρούν διάφορα αριθμητικά σκαμπανεβάσματα για κάθε πιθανή εξέλιξη, οι ώρες, οι μέρες και άλλα τόσα που μια κόλλα χαρτί δεν χωράει να ονομάσω. Όλα μετριούνται. Συγγνώμη τα πλείστα μετριούνται. Ευτυχώς, για εμένα και σένα, όχι όλα και γι’ αυτό το λόγω άλλωστε δεν έχει χαθεί η ανθρωπιά.

cdn.pixabay.com

Είμαι και είσαι μπλεγμένος σ’ ένα παιχνίδι αριθμών και ταχύτητας που κάθε κοινωνία μας επιβάλει. Γιατί; Γιατί δεν μπορεί να λειτουργήσει διαφορετικά. Ευτυχώς, για εμένα και σένα, οι αξίες και τα ιδανικά δεν μπορούν να μετρηθούν και αντίστοιχα ούτε ο άνθρωπος. Όποια ταμπέλα διαλέξει αυτή η κοινωνία να δώσει στον άνθρωπο, σε εμένα και σένα, είναι σαν να μην υπάρχει γιατί η αγάπη, το μίσος, η ντροπή και κάθε αίσθημα χαράς, πόνου ή ανασφάλειας δεν μετριέται. Ο άνθρωπος δεν είναι μια μετρήσιμη αξία όσο και αν το προσπαθούν. Ο άνθρωπος δεν είναι ένας αριθμός στη σειρά του νοσοκομείου, στην πολιτική του ταυτότητα, στο διπλανό μπερκεράδικο ή στη λίστα απόλυσης. Ο άνθρωπος δεν είναι μετρήσιμος και ούτε υπάγεται σε κλίμακες και στατιστικά και είναι απογοητευτικό να γνωρίζεις πως υπάρχουν άτομα που πιστεύουν ότι είναι. Ο άνθρωπος είναι το ίδιο το άπειρο γι’ αυτό και δεν μετριέται.

cdn.pixabay.com

Τι ξεχωρίζει τον άνθρωπο και τι τον διαχωρίζει από την κοινωνία της αρίθμησης; Η φαντασία του, το πάθος του, η λατρεία και η θέληση του, η δύναμη του και η ανάγκη του να νιώσει και να ζήσει. Όλα αυτά τα αισθήματα και συναισθήματα που ένας ψυχρός και απρόσωπος αριθμός δεν μπορεί όχι απλώς να περιγράψει και να χαρακτηρίσει αλλά να αγγίξει. Για όλους αυτούς τους λόγους, λοιπόν, και όχι μόνο, που αυτοί μετριούνται αλλά το περιεχόμενο τους όπως φαίνεται όχι, εγώ και συ, είμαστε εκτός συναγωνισμού σε αυτό το παιχνίδι των αριθμών. Ίσως είμαστε παρατηρητές αλλά και πάλι αμφιβάλω για ένα και μόνο λόγο: Το άπειρο δεν μπορεί να μετρηθεί.    

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: cdn.pixabay.com

ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ

Λέξεις κλειδιά: Δικηγόρος, Γένος θηλυκού, Ρομαντισμός, Ρεαλισμός, Τρελή, Παλαβή, Υπερβολή, Ουτοπία, Θάρρος, Θράσος, Φρίκη, Χάος, Αλλαγές, Ελευθερία, Επιλογές. Εμπνεύσεις: ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ Λογοτεχνία (Ουγκώ), Ποίηση (Καζαντζάκης), Θέατρο (Τένεσσυ)

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Δεν είμαστε μονάδες, ούτε αριθμοί…