Loading

Δεν είμαι ρατσιστής ΑΛΛΑ …

… άλλα είσαι!

Γιατί όταν υπάρχει ένα «αλλά», τα πράγματα αλλάζουν. Γιατί μέσα σε αυτό το «αλλά», κρύβεται τόσος ρατσισμός, από άτομα που δεν θέλουν να δηλώνουν ρατσιστές. Γιατί όταν δεν είσαι ρατσιστής, δεν υπάρχει «αλλά». Πάμε λοιπόν να αναλύσουμε και να καταρρίψουμε μερικά από τα ποιο συχνά «δεν είμαι ρατσιστής, αλλά…».

Δεν είμαι ρατσιστής… αλλά οι ξένοι μας παίρνουν της δουλειές.

Πολλοί εύποροι ξένοι επενδυτές που επιλέγουν την Κύπρο ως χώρα διαμονής τους, επενδύουν στο νησί μας, ανοίγοντας έτσι νέες θέσεις εργασίας για όλους. Το 2019 οι άνεργοι στην Κύπρο ανέρχονταν στους 22,321, εκ των οποίων μονό 15,472 ήταν Ελληνοκύπριοι και οι 114 Τουρκοκύπριοι 1. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν πως αυτό το ποσοστό είναι δυσανάλογο με τον πληθυσμό της Κύπρου, και ότι πολύ μεγαλυτέρα ποσοστά «ξένων» αντιμετωπίζουν ανεργία σε σχέση με τα ποσοστά  Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Παράλληλα, πολλές φορές τα εργασιακά δικαιώματα αλλοδαπών καταπατούνται, αφού παίρνουν λιγοστά χρήματα και δουλεύοντας σε άθλιες εργασιακές συνθήκες, πάνω από 8 ώρες την μέρα, χωρίς ένσημα και χωρίς ασφάλιση. Και όλα αυτά επειδή ο εργοδότης ξέρει ότι ο εργαζόμενος δεν θα αντιδράσει. Υπάρχουν επίσης πολλές μελέτες και άρθρα που υποστηρίζουν πως οι αλλοδαποί και μετανάστες ενισχύουν την οικονομία μιας χώρας και βοηθούν να δημιουργηθούν δουλειές, μερικές από αυτές μπορείς να βρεις πιο κάτω 2 .

Δεν είμαι ρατσιστής… αλλά είναι ανάγκη να τους ταΐζουμε εμείς?

Τέτοιου είδους σχόλια αναφέρονται συνήθως σε αιτητές πολιτικού ασύλου και διάφορων επιδομάτων καθώς και άτομα που φιλοξενούνται σε καταφύγια. Σαν κύπριος φορολογούμενος πολίτης δικαιούσαι να εκφέρεις την άποψη σου για το πως διαχειρίζεται χρήματα το κράτος. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάς, ότι όχι πριν και τόσα πολλά χρόνια, πολλοί από τους Κυπρίους που διωχθήκαν από τα σπίτια τους λόγω της εισβολής, βρήκαν καταφύγιο και στήριξη από χώρες του εξωτερικού. Οι συνθήκες και τα δεδομένα μερικών από αυτών των ανθρώπων δεν διαφέρουν και πολύ από αυτά που ζήσαμε εμείς το ‘74. Έτσι λοιπόν, σαν λαός που έχει βασανιστεί και διωχθεί από τον τόπο του με ίδιο τρόπο, θεωρώ πως μπορούμε να δείχνουμε περισσότερη κατανόηση σε ανθρώπους που περνούν αντίστοιχες καταστάσεις. Μερικές από τις έρευνες που μπορείς να βρεις πιο κάτω αναλύουν το πως οι πρόσφυγες μπορούν να ενισχύσουν την οικονομία μιας χώρας.

Δεν είμαι ρατσιστής… αλλά μερικές φυλές είναι καλύτερες εκ γενετής άπλα.

Αυτό είναι μεγάλη συζήτηση, και έχουν γίνει πολλές επιστημονικές μελέτες οι οποίες καταρρίπτουν τον εν λόγω μύθο, και υποστηρίζουν ότι η έννοια της ράτσας όπως την αντιλαμβανόμαστε σήμερα, είναι προϊόν της κοινωνίας και πως βιολογικά και (και κατ’ επέκταση νοητικά) οι άνθρωποι, δεν διαφέρουν ανάλογα με την εθνικότητα τους. Εάν παρόλα αυτά συνεχίζεις να πιστεύεις πως η καταγωγή σου σε κάνει καλύτερο, εξυπνότερο και πιο ικανό θεωρείς πως αυτό σου δίνει και το δικαίωμα να προσβάλεις και να ασκείς λεκτική η σωματική βια στους κατωτέρους σου; Εάν είσαι πραγματικά ανώτερος όπως υποστηρίζεις, τότε δείξε το μεγαλείο σου έμπρακτα και προσπάθησε να δημιουργήσεις καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τα «όχι και τόσο προικισμένα» άτομα σε αυτόν τον κόσμο.

Δεν είμαι ρατσιστής… αλλά έχεις πάει καθόλου στην Λήδρας την Κυριακή?

Εάν ενοχλεί την αισθητική σου το ποσοστό αλλοδαπών που βρίσκονται σε συγκεκριμένα μέρη/ συγκεκριμένες ώρες, τότε πρέπει να ξέρεις πως κανείς δεν σε αναγκάζει να πηγαίνεις εκεί. Θα έπρεπε ενδεχομένως όμως να σε προβληματίσει το γεγονός ότι σε ενοχλεί η ύπαρξη κάποιων ανθρώπων σε δημοσίους χώρους. Μπορώ να σου εγγυηθώ πως ούτε σου κλέβουν το οξυγόνο, ούτε θα σου φαν το φαγητό σου. Κύπριοι έχουν μεταναστεύσει σε Αγγλία, Γερμανία, Αυστραλία, και τις Κυριακές πηγαίνουν βόλτες σε πάρκα, πλατείες και mall. Εκεί η ύπαρξη τους δεν αποτελεί πρόβλημα, εκεί ο κόσμος δεν τους δαχτυλοδείχνει. Εάν πιστεύεις ότι οι Κύπριοι είναι διαφορετικοί από τους υπόλοιπους μετανάστες, τότε ξαναδιάβασε την προηγούμενη παράγραφο.

theconversation.com

Δεν σου ζήτω να αλλάξεις τις απόψεις σου, ούτε αυτό που είσαι. Δεν σου ζήτω να αγκαλιάσεις και να αγαπήσεις το διαφορετικό. Απαιτώ όμως να αποδεχτείς ότι οι άνθρωποι που διαφέρουν από εσένα δεν είναι κατώτεροι, και να πάψεις να τροφοδοτείς ρατσιστικές συμπεριφορές και ιδεολογίες. Απαιτώ να δείχνεις την ανθρωπινή πλευρά σου σε όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως θρησκείας, καταγωγής και άλλων διακριτών χαρακτηριστικών.

Πηγές:
https://www.mof.gov.cy/mof/cystat/statistics.nsf/labour_32main_keyfarchive_gr/labour_32main_keyfarchive_gr?OpenForm&yr=2019C2F83D54DCEF1189555DA9B7BEFE3B9E&n=2019
https://www.unidosus.org/issues/immigration/resources/facts
https://www.capital.gr/oikonomia/1615158/i-metanasteusi-os-moxlos-oikonomikis-anaptuxis-i-periptosi-ton-ipa/
https://www.ilo.org/wcmsp5/groups/public/—ed_protect/—protrav/—migrant/documents/publication/wcms_616038.pdf

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: raxcdn.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Δεν είμαι ρατσιστής ΑΛΛΑ …