Loading

Δεν έχεις γονείς εσύ;

Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα από την αρχή.

Ένας γονέας είναι ικανός να καταστρέψει το παιδί του, ικανός να το εξυψώσει κι ανίκανος να ξέρει αν όλα αυτά που θεώρησε ότι του έχει εμφυτέψει, θα τα κουβαλάει μαζί του για μια ζωή, έτσι ώστε να του γίνουν ορόσημο για τις διαπροσωπικές του σχέσεις και την ανοδική πορεία της προσωπικότητας του!

Άνθρωποι λοιπόν που έζησαν τη ζωή τους σε ένα υγιές περιβάλλον γεμάτο αγάπη, ανάπτυξη της πρωτοβουλίας και με θεσμούς ορίων, είναι πολύ πιθανότερο να γίνουν επιτυχημένοι και σταθεροί.

Άνθρωποι οι οποίοι ζουν μέσα σε ένα απεχθές περιβάλλον χωρίς αγάπη, κατανόηση, με συνεχή υποτίμηση από τα μέλη της οικογένειας τους και χωρίς το αίσθημα της σύνδεσης, είναι πολύ λογικό να έχουν μεγαλύτερες τάσεις προς τον εκτροχιασμό και την αποκοπή μιας ανεπτυγμένης προσωπικότητας.

Όπως επίσης, υπάρχουν και  πολλές έρευνες που δείχνουν πως όλα αυτά, δεν μπορούν να είναι απόλυτα, καθώς δεν υπάρχουν απλά οι εξαιρέσεις που αναιρούν τον κανόνα, αλλά υπάρχουν τόσες πολλές περιπτώσεις του δευτέρου παραδείγματος, οι οποίες έχουν δημιουργήσει επιτυχημένους πολίτες με μια εξαίσια προσωπικότητα, άσχετα με το τι έχουν περάσει στο οικογενειακό τους περιβάλλον.

foolcdn.com

Κι αυτό γιατί;

Γιατί πολύ απλά υπάρχουν τόσοι παράγοντες που συμβάλλουν στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του κάθε παιδιού. Οικογενειακοί, κοινωνικοί, εκπαιδευτικοί και πολλές φορές η τύχη. Που δυστυχώς δε πρέπει να μας καθορίζει γιατί άλλωστε εμείς την ορίζουμε, αλλά κακά τα ψέματα… Μας επηρεάζει!

Ο κάθε άνθρωπος δεν είναι τηλεχειριστήριο, ούτε ζυμάρι να τον πλάσεις, ούτε η αγαπημένη εφαρμογή που θα κατεβάσεις. Είναι άνθρωπος με αδυναμίες, με πάθη, με λάθη και σωστά!

Το ίδιο κι οι γονείς. Ξεχάσαμε πως κι οι γονείς είναι άνθρωποι. Και δε μιλάω για ακραία παραδείγματα απαγορευμένων συμπεριφορών ανάμεσα στις οικογένειες. Μιλάω για απλά καθημερινά γεγονότα, τα οποία πολλοί επικριτές τα ενστερνίζονται για καταδικαστέα, έτσι απλά γιατί δεν έχουν κάποιο καινούργιο θέμα συζήτησης. Έτσι, με την ανάλυση γεγονότων άλλων οικογενειών, εξυψώνουν τις δικές τους «άθικτες» , «αλάνθαστες» και «τέλειες» προσωπικότητες.

Έχω κουραστεί πραγματικά να ακούω δεξιά κι αριστερά αυτή την ατάκα: «Όλα οφείλονται στους γονείς!». Άνθρωποι επειδή δε μπορούν να επιχειρηματολογήσουν εμπεριστατωμένα καλύπτοντας όλα τα φάσματα σαν μορφωμένοι ρεαλιστές, σχηματίζουν με τις λέξεις τους λανθασμένες εικόνες, χωρίς βάσιμες κατηγορίες.

Έτσι λοιπόν, κατά την άποψη μου, το θέμα αυτό, έπαψε προ πολλού να είναι μια άποψη, αλλά ένα κοινωνικό θέμα που τείνει αντιμετώπισης!

Μια νοοτροπία.

Και μπορώ να σας πω γιατί γίνεται αυτό.

Γιατί παλαιότερα αγαπητοί μου φίλοι, υπήρχαν πατριαρχικές και γενικότερα πολύ αυστηρές οικογένειες οι οποίες καθόριζαν τις ζωές με τις αποφάσεις που έπαιρναν για τα παιδιά τους, λες κι εκείνα δεν είχαν φωνή ούτε ανθρώπινη υπόσταση. Ναι, έβλεπαν τα παιδιά τους σαν ρομπότ!

Και σιγά σιγά λοιπόν, στη προσπάθεια μας να ξεφύγουμε από το μεσαίωνα, έχουμε εξελιχθεί τόσο πολύ, που πλέον οι γονείς έχουν μετατραπεί στα έρμαια των παιδιών τους, χωρίς να μπορούν να τους επιβληθούν ακόμα και για τα απλά και συνεπώς να τους θέσουν όρια.

patricemfoster.com

Το παιδί λοιπόν, θέλει σωστά όρια και σωστές συνέπειες μέσα σε ένα ισορροπημένο και υγιές περιβάλλον. 2 οξύμωρα κομμάτια που όμως πρέπει να βρουν τρόπο να ενωθούν, να εδραιωθούν και να γίνουν πράξη. Δύσκολο, όμως με τη κατάλληλη μελέτη και προσωπική αυτοβελτίωση, όλα γίνονται!

Υπάρχουν εκεί έξω, άπειροι ψυχολόγοι με τους οποίους μπορείτε να έρθετε σε επαφή και να λύσετε όλες σας τις απορίες για το σε ποια πράγματα φταίνε οι γονείς και σε ποια όχι. Και πιστέψτε με, είναι πολύ καλύτερο από το να κάθεστε με τους φίλους σας και να συζητάτε για τη δεξιά γειτόνισσα η οποία δε μεγαλώνει σωστά το παιδί της επειδή του απαγόρευσε τη βόλτα σε μια προσπάθεια να του επιβάλει τη κατάλληλη συνέπεια και την αριστερή γειτόνισσα που αγόρασε του κόσμου τα παιχνίδια στο παιδί της και θα το καταστρέψει γιατί πολύ πιθανόν να υποθέσατε λάθος πως τον κακομαθαίνει καθημερινά, από ένα και μόνο περιστατικό!

Δεν είναι τόσο εύκολο να καταστραφούν τα παιδιά, πιστέψτε με!

Ήσασταν κι εσείς γονείς κάποτε ή θα γίνετε κι εσείς γονείς και θα καταλάβετε!

Δε θα είναι ποτέ όλα τέλεια και δε βλέπω και το λόγο να γίνουν! Όμως είναι αναγκαίο να βρούμε όλοι τη κατάλληλη ισορροπία και να διδαχθούμε εμείς οι ίδιοι προτού διδάξουμε.

Είμαστε όλοι άνθρωποι!

Όλοι μηχανές γεμάτες λάθη, αγαπητοί μου επικριτές!


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: cityculture.gr

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Δεν έχεις γονείς εσύ;