Loading

Δεν έχεις γονείς εσύ; – Part 2

Είμαστε όλοι άνθρωποι!

Όλοι μηχανές γεμάτες λάθη, αγαπητοί μου επικριτές!

Σε αυτό καταλήξαμε στο προηγούμενο άρθρο.

Όλοι είμαστε μηχανές, γιατί πολύ απλά είμαστε άνθρωποι. Κι όσο είμαστε άνθρωποι, θα είμαστε μηχανές που χαλάνε, που κάνουν λάθη και που δε διορθώνονται πάντα κατά παραγγελία και επιθυμία των άλλων. Μηχανές ανεξάρτητες με πρωτοβουλία και συναισθηματικά αδιέξοδα!

Αδιέξοδα που μας δείχνουν τον δρόμο προς την αυτοβελτίωση, μόνο εάν τον επιδιώκουμε και τον ψάχνουμε πραγματικά. Με την αυτοεκτίμηση, με τον αυτοέλεγχο, την παραδοχή των λαθών και τη συγγνώμη, την αυτοκριτική και την εξέλιξη.

Το ίδιο ισχύει και για τους γονείς αλλά και για τα παιδιά που μεγαλώνουν και γίνονται και οι ίδιοι γονείς. Δε ζήσατε τη ζωή κανενός για να κρίνεται ανενόχλητοι κάθε σενάριο που σκαρφίζεστε και του δίνετε υπόσταση μέσα στο μυαλό σας!

Ενδόμυχα γίνεται για να επιβεβαιώσει τη σκέψη: Α! Κοίτα πώς μεγαλώνουν τα παιδιά τους!  Δεν είμαι ο μόνος που έκανε λάθη.

Μα προφανώς δεν είσαι ο μόνος! Αλλά έκανες λάθη ναι! Γιατί όλοι κάνουμε λάθη. Τώρα αν τα λάθη σου είναι τόσο σοβαρά για να κρίνουν τη πορεία του παιδιού σου, το ξέρεις μόνο εσύ και το παιδί σου. Και φυσικά, κανένα παιδί δεν αξίζει να ζει σε ένα άθλιο οικογενειακό περιβάλλον !

Ας συνειδητοποιήσουμε επιτέλους όμως τη διαφορά ανάμεσα στα δύο και να μη τα ισοπεδώνουμε όλα λόγω της έλλειψης γνώσεων και κατανόησης μας!

Κάποιες φορές η ανασφάλεια και οι τύψεις μας, μας καθιστούν τους μεγαλύτερους κριτές των άλλων. Με αποτέλεσμα τελικά, τα παιδιά των επικριτών να εξελίσσονται σε μίζερες προσωπικότητες, πετώντας το μπαλάκι πάντοτε σε άλλους. Ποιος φταίει άραγε για την κατάντια των παιδιών σας; Το σπίτι που κατηγορούσατε ή εσείς;

Εσείς και μόνο. Γιατί το άλλο σπίτι έκανε την τέλεια δουλειά, ενόσω εσείς τους κατηγορούσατε και παραμελούσατε τα δικά σας παιδιά, τα δικά σας λάθη, τη δική σας ζωή!

Δε φταίνε οι γονείς που τα παιδιά τους είναι αλκοολικά.

Δε φταίνε οι γονείς που τα παιδιά τους πίνουν τσιγάρο.

Δε φταίνε οι γονείς που τα παιδιά τους έχουν κάποια ψυχολογικά αδιέξοδα.

Δε φταίνε οι γονείς που τα παιδιά τους καταλήγουν σε ουσίες.

Δε φταίνε οι γονείς που τα παιδιά τους δε σέβονται τις αξίες.

Όλα αυτά που έγραψα λοιπόν, υπολείπονται μιας λέξης πολύ σημαντικής για να είναι γνωστικά ολοκληρωμένα και δίκαια!

ΠΑΝΤΑ !  … Δε φταίνε ΠΑΝΤΑ οι γονείς!

winni.in

Και δεν κατάφερε να χωρέσει ποτέ κανένας δογματισμός επάνω στο οτιδήποτε! Πάντα θα νικάει ο διαφωτισμός και η διασταύρωση των γνώσεων μας, η οποία θα μας καθιστά εκπαιδευτικά ή κοινωνικά μορφωμένους. Ικανούς να ξεχωρίζουμε τα βασικά σε αυτή τη σύντομη ζωή που ζούμε και αρκετά αξιόπιστους ώστε να δημιουργούμε εποικοδομητικούς διαλόγους, εμπεριστατωμένους με κύρος και αντίλογο!

Η αμορφωσιά, εκπαιδευτική η κοινωνική, είναι αδιανόητη. Η γιαγιά μου, (Ευανθία κι αυτή), δεν πήγε σχολείο και ξεχειλίζει από κοινωνική μόρφωση. Γιατί; Γιατί έχει έμφυτη την ενσυναίσθηση για τους συνανθρώπους και τις προεκτάσεις της.

Βιβλία υπάρχουν άπειρα. Κι ως γνωστόν, η ψευδαίσθηση της μάθησης είναι χειρότερη από την αμάθεια.

Αντί λοιπόν να στολίζουμε τον λόγο μας με αβάσιμα αντεπιχειρήματα, ας συνειδητοποιήσουμε λοιπόν, πως δε θα γίνουμε ποτέ τέλειοι. Κι αυτό είναι που μας καθιστά αναλώσιμους και προσωρινούς.

Η καλοσύνη, είναι αυτή που μας καθιστά ανθρώπους. Το επόμενο πρωί που φέρνει γνώσεις και καινούργιες εμπειρίες. Γιατί ναι, μια μέρα χωρίς γνώση, είναι μια χαμένη μέρα. Στόχος μας, να εξελισσόμαστε καθημερινά, να ζητάμε συγγνώμη χωρίς ψευτοπερηφάνειες και ηλίθιους εγωισμούς.

Γι΄ αυτό θα ήθελα να πω εάν υπάρχουν παιδιά τα οποία κατηγοράνε τους γονείς τους για ΌΛΑ όσα τους συμβαίνουν: Σταματήστε! Οι γονείς σας δεν είναι δυνατό να φταίνε για όλα, μα για μερικά μόνο από όσα βιώνετε.

Εσείς έχετε το στυλό, διαγράψτε την πορεία σας και προχωρήστε μπροστά!


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: stackpathdns.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Δεν έχεις γονείς εσύ; – Part 2