Ο δείκτης νοημοσύνης ή αλλιώς IQ (Intelligence Quotient), δεν είναι απλά ένας αριθμός που δείχνει πόσο έξυπνος είσαι και ούτε καθορίζει απόλυτα τις δυνατότητες και ικανότητες ενός ατόμου. Εξάλλου η εξυπνάδα είναι μία υποκειμενική έννοια με διαφορετικές εκφάνσεις.
Αρχικά πρέπει να σημειωθεί πως η νοημοσύνη είναι ένα αποκλειστικά ανθρώπινο χαρακτηριστικό, το οποίο επιτρέπει στον άνθρωπο να αντιλαμβάνεται και να αφομοιώνει με ταχύτητα, να κρίνει σωστά, να εκλογικεύει, να δρα στρατηγικά και να διαχειρίζεται καταστάσεις, με σκοπό την επίλυση και κατανόηση προβλημάτων. Οπότε ο δείκτης νοημοσύνης, στην επιστήμη της ψυχολογίας ορίζεται ως το σύνολο των πνευματικών λειτουργιών που χρησιμοποιούμε για να αντιμετωπίσουμε νέες καταστάσεις και να λύσουμε προβλήματα, αξιοποιώντας προηγούμενες εμπειρίες.

educationalneuroscience.org.uk
Πώς μετριέται το IQ;
Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι για τον υπολογισμό του δείκτη νοημοσύνης. Είτε τεστ με ερωτήσεις, είτε διαδικασίες με καθορισμένα αντικείμενα. Τα τεστ νοημοσύνης αποτελούνται από ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής ή και συμπλήρωσης, με εκφωνήσεις σαφείς και σύντομες. Βέβαια, στα τεστ νοημοσύνης, υπάρχει μια κλιμάκωση, η οποία προκύπτει από τη μακροχρόνια ερευνητική διαδικασία αναπροσαρμογής του τεστ στο γενικό πληθυσμό. Επίσης ο δείκτης νοημοσύνης και οι τεχνικές μέτρησης του, επικεντρώνονται σε 7 διαφορετικές «πρωτογενείς νοητικές ικανότητες». Αυτές οι ικανότητες εντοπίζονται μέσω των τεστ για να βγει το γενικό συμπέρασμα. Σύμφωνα με τη θεωρία του ψυχολόγου Louis L. Thurstone αυτές είναι:
- Η λεκτική κατανόηση (Verbal comprehension)
- Η αιτιολόγηση (Reasoning)
- Η ταχύτητα αντίληψης (Perceptual speed)
- Η αριθμητική ικανότητα (Numerical ability)
- Η ευφράδεια λόγου (Word fluency)
- Η συνειρμική μνήμη (Associative memory)
- Η χωρική απεικόνηση – αντίληψη (spatial visualization)

Οι εξετάσεις που γίνονται για τη μέτρηση του IQ, αλλά και τα αποτελέσματα, δεν σχετίζονται με το φύλο και την εκπαίδευση ενός ατόμου. Φυσικά όμως η μέτρηση του IQ, γίνεται με διαφορετικό τρόπο σε ανήλικους. Δηλαδή οι δείκτες νοημοσύνης, ανάλογα με τη σωματική ηλικία ενός ατόμου, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, το παιδικό και το ενήλικο IQ.
Τι επηρεάζει τον δείκτη νοημοσύνης;
Εκείνο που καθορίζει το δείκτη νοημοσύνης ενός ατόμου είναι δυο βασικοί παράγοντες: η κληρονομικότητα και το περιβάλλον. Το IQ είναι στοιχειωδώς κληρονομήσιμο, αφού ο ρόλος των γονιδίων μπορεί να το καθορίσει. Συγκεκριμένα, η έκφραση του γονιδίου SNAP25 σχετίζεται με την υψηλή νοημοσύνη.
Ίσως να φαίνεται παράδοξο, αλλά η επίδραση του περιβάλλοντος στο δείκτη νοημοσύνης είναι καταλυτική. Η επιρροή του περιβάλλοντος στις μικρές ηλικίες είναι μεγαλύτερη απ’ ότι στις μεγάλες ηλικίες. Για παράδειγμα, στην ηλικία των 5 χρόνων, το 40% των νοητικών ικανοτήτων οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες και το 60% σε περιβαλλοντικούς παράγοντες. Ενώ σε ένα άτομο άνω των 60 ετών, η συμβολή των γενετικών παραγόντων φθάνει το 80% και των περιβαλλοντικών στο 20%.
:max_bytes(150000):strip_icc():format(webp)/2795284-article-what-is-the-average-iq-5aa00dbc1d640400378bdacb.png)
verywellmind.com
Μέσος όρος
Ο μέσος δείκτης ευφυΐας (IQ) βρίσκεται γύρω στο 100. Ένας άνθρωπος λίγο περισσότερο έξυπνος από το μέσο όρο έχει IQ 115, μία διάνοια έχει 140 και κάποιος μοναδικά έξυπνος έχει από 160 και πάνω. Μερικοί από τους διασημότερους εφευρέτες της ιστορίας, όπως ο Albert Einstein και ο Benjamin Franklin, είχαν IQ 160.

i.pinimg.com
Εκτός από τον ατομικό μέσο όρο, έχει καταγραφεί και ο μέσος όρος δείκτη νοημοσύνης σε κάθε χώρα. Στις τρεις πρώτες θέσεις είναι η Σιγκαπούρη, η Νότιος Κορέα και η Ιαπωνία με 108, 106 και 105 αντίστοιχα. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 15η θέση με 92 και η Κύπρος στην 16η με 91.
Η ευφυΐα είναι ένα πολυεπίπεδο σύστημα με μεταβαλλόμενα στοιχεία. Είναι δύσκολο να έχει κάποιος πλήρη εικόνα για την ευφυΐα ενός ατόμου, αν δεν μελετήσει όλα τα ατομικά χαρακτηριστικά στοιχεία και αν δεν λάβει υπόψη του και το EQ (Emotional Intelligence Quotient) / δείκτης συναισθηματική νοημοσύνης.
Όπως λοιπόν αντιλαμβάνεστε, το IQ από μόνο του δεν δείχνει πόσο έξυπνοι είμαστε, αφού ο άνθρωπος έχει την ικανότητα να εξελίσσεται, να μαθαίνει και να ειδικεύεται σε ό,τι αυτός θέλει!
***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com
***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: 3.bp.blogspot.com
What do you think?
Show comments / Leave a comment