Loading

Δείκτης νοημοσύνης (IQ) και κοινωνικοποίηση. Αλληλοεπηρεάζονται;

svg23 Ιουλίου, 2021HealthybeezΜΑΡΙΑ ΝΙΚΗΤΑ

Άραγε πώς μπορεί ο δείκτης νοημοσύνης να επιδράσει στη σωστή κοινωνικοποίηση του ατόμου; Κάποιος με υψηλότερο IQ έχει περισσότερες πιθανότητες να έχει μια υγιή ένταξη στην ομάδα;

Ο δείκτης νοημοσύνης δείχνει το πόσο έξυπνο είναι το άτομο, αφού μέσω κάποιων ειδικών ασκήσεων που δίνονται και με μαθηματικούς υπολογισμούς βγαίνει ένα αποτέλεσμα. Κάποιοι πιστεύουν πως η ευφυΐα είναι έμφυτη, ενώ άλλοι πως το άτομο την αποκτά κατά τη διάρκεια της ζωής του. Επιπλέον, για πολλά χρόνια, πολλοί επιστήμονες πίστευαν πως αυτός ο δείκτης είναι ο μόνος παράγοντας τόσο για την  επαγγελματική όσο και για την κοινωνική εξέλιξη του ατόμου και ότι όσο μεγαλύτερος είναι αυτός ο αριθμός τόσο πιο πετυχημένο είναι το άτομο. Ωστόσο, αυτή η θεωρία μετά από αρκετά χρόνια άρχισε να εμφανίζει κενά καθώς δεν μπορούσε πλέον να βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα.

Τότε εμφανίστηκε ο D. Goleman μαζί με τον R. Boyatzis και τον A. McKee, φέρνοντας στην επιφάνεια τη θεωρία των τεσσάρων δεξιοτήτων που είναι απαραίτητες για την κοινωνικοποίηση:  Η αυτοεπίγνωση, η αυτοδιαχείριση, η κοινωνική επίγνωση και η διαχείριση των διαπροσωπικών σχέσεων.

ipop.gr

Οι δύο πρώτες αφορούν το άτομο και πιο συγκεκριμένα, η αυτοεπίγνωση απαντά στα ερωτήματα: τι νιώθω και γιατί το νιώθω; Και η αυτοδιαχείριση εξαρτάται της αυτοεπίγνωσης και ακολουθεί αυτής. Εν ολίγοις είναι η σωστή διαχείριση των ήδη υπαρχόντων συναισθημάτων που έχουν αναγνωρισθεί προς όφελος του ίδιου του ατόμου.

Οι δύο τελευταίες βασίζονται στο άτομο σχετιζόμενο όμως με τους γύρω του. Η κοινωνική επίγνωση είναι η ικανότητα του ατόμου να καταλαβαίνει τα συναισθήματα του συνομιλητή του, ακόμα και όταν δεν νιώθει το ίδιο, να δείχνει ενσυναίσθηση. Τέλος, η διαχείριση των διαπροσωπικών σχέσεων είναι το αποτέλεσμα των παραπάνω ικανοτήτων και θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι το «μυστικό» για την υγιή κοινωνικοποίηση.

Αυτό που περιγράφηκε παραπάνω είναι η συναισθηματική νοημοσύνη. Αυτή η έννοια δημιουργήθηκε και χρησιμοποιήθηκε από πολλούς νευροεπιστήμονες, μετά από μελέτες που έδειξαν ότι η γενική νοημοσύνη καθώς και ο δείκτης της δεν μπορεί να καθορίσει εξ΄ ολοκλήρου την κοινωνική εξέλιξη του ατόμου.  Αυτό το βλέπουμε και από παραδείγματα επιστημόνων με πολλά πτυχία, εξαιρετική επαγγελματική ανέλιξη, αλλά δυστυχώς με δυσκολία στην αλληλεπίδραση τους με το κοινωνικό τους περιβάλλον.

Η συναισθηματική νοημοσύνη του κάθε ατόμου βασίζεται στο ίδιο το άτομο και στο πόσο επιλέγει να «εξασκεί» τον ίδιο του τον εαυτό και να τον βάζει στη διαδικασία της αυτοαξιολόγησης και της αυτοεκτίμησης. Επίσης, είναι «στο χέρι» του ατόμου να θελήσει «να μπει στα παπούτσια» του συνάνθρωπου του και να κάνει τα συναισθήματα του «ξένου» δικά του. Δεν είναι ικανότητα έμφυτη, θέλει προσπάθεια και προσωπική βελτίωση για μια υγιή κοινωνικοποίηση.

Επομένως, ένας αριθμός σίγουρα δεν μπορεί να καθορίσει εντελώς την κοινωνική εξέλιξη του ατόμου και προφανώς δεν μπορεί να δράσει αρνητικά απέναντι στην κοινωνικοποίηση του. Ένα άτομο με χαμηλό γνωστικό επίπεδο έχει τις ίδιες ακριβώς ευκαιρίες με έναν επιστήμονα υψηλού IQ για υγιή κοινωνικοποίηση.

eidikospaidagogos.gr

Πηγές:
ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ: ΕΠΙΣΤΗΜΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ Λεύκιος Νεοφύτου, Υποψήφιος ∆ιδάκτορας Μαίρη Κουτσελίνη, Αν. Καθηγήτρια Τµήµα Επιστηµών της Αγωγής, Πανεπιστήµιο Κύπρου
Emotional Intelligence του Daniel Goleman (1995)


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: economistas.gr

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Δείκτης νοημοσύνης (IQ) και κοινωνικοποίηση. Αλληλοεπηρεάζονται;