Loading

‘‘Δε θα σου δώσει ο αθλητισμός να φας, γι’αυτό κοίτα να ανοίξεις κανά βιβλίο’’ μας είπαν…

Είσαι 18 χρονών και τρέχεις πίσω απο μια μπάλα στα γήπεδα μέρα-νύχτα. Το σχολείο σε πιέζει, οι καθηγητές δεν σε καταλαβαίνουν και οι γονείς σου δεν παύουν να παραπονιούνται για την ακαδημαϊκή σου απόδοση!

Χωράει όμως άραγε ο αθλητισμός στο παρόν εκπαιδευτικό μας σύστημα;

‘‘Δε θα σου δώσει ο αθλητισμός να φας, γι’αυτό κοίτα να ανοίξεις κανά βιβλίο!’’  …η κλασική ατάκα της μέσης Κύπριας-Ελληνίδας μάνας!

Σε ένα παράλληλο σύμπαν όμως ίσως έλεγε τα ίδια και η μάνα του Ronaldo στον Ronaldo, μα τώρα φήμες λένε πως σκουπίζεται με χαρτονομίσματα.

Λογικά η Maria Dolores dos Santos Aveiro (μητέρα Ronaldo), δεν τον πίεζε να γίνει ούτε χημικός ούτε δικηγόρος. Τον άφησε να ακολουθήσει το όνειρο του.

Βέβαια όμως, τα στατιστικά του να είσαι κι εσύ ο επόμενος Ronaldo ή ο επόμενος Usain Bolt είναι μάλλον εις βάρος σου. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει πως το σχολείο ή το πανεπιστήμιο πρέπει να καθίσταται ικανό να σου στερήσει κάτι που εσύ αγαπάς.

Άκου να δεις λοιπόν… Άμα θες να τρέχεις στα γήπεδα, αυτό να κάνεις. Κι άμα θες να κρατάς μια μπάλα στα χέρια όλη μέρα, αυτό να συνεχίσεις να ακολουθείς. Άλλωστε δε γεννήθηκαν όλοι γιατροί και επιστήμονες! Απλώς φρόντισε να υπάρχει η κατάλληλη ισορροπία! Το ‘δεν διαβάζω επειδή είμαι αθλητής’ δεν ισχύει, και αν ακολουθείς αυτή την άποψη τότε θα πρέπει να αναθεωρήσεις τα βασικά.

lh3.googleusercontent.com

Και ναι, οι γονείς ξέρουν, πάντα ξέρουν! Και καλό θα ήταν να τους ακούμε. Ίσως η επαγγελματική αποκατάσταση ενός αθλητή να είναι αβέβαιη, και έχουν δίκαιο. Ωστόσο, όταν πρόκειται για το δικό σου επάγγελμα και τις επιλογές σου, μια γνώμη μόνο μετράει, κι αυτή είναι η δική σου.

Μα μην το θεωρήσεις δεδομένο, ούτε έυκολο.

Θα χάσεις το δρόμο σου πολλές φορές και θα διερωτηθείς αν ακολουθάς το σωστό μονοπάτι άλλες τόσες! Μα δεν υπάρχει λάθος δρόμος αν ακολουθάς αυτό που πραγματικά θέλει η καρδιά σου.

lsusathletics.com

Ο ιδανικός συνδυασμός θα ήταν ένας άψογος αθλητής με εξαιρετική ακαδημαική απόδοση. Σε ποια Κύπρο του 2020 όμως είναι δυνατόν αυτό;

Είναι το σύστημα τέτοιο, που καθιστά το ‘τέλειο’ ως ‘ελάχιστο’, και τους ‘γιατρούς’ ως τους μόνους ‘έξυπνους’. Ναι, βέβαια και είναι! Μα πίστεψε με υπάρχουν επίσης απίστευτα έξυπνοι ηθοποιοί, μουσικοί, κηπουροί, μάγειρες, ζωγράφοι, αθλητές…

‘‘Όλοι είναι έξυπνοι αλλά αν κρίνεις ένα ψάρι από την ικανότητα του να σκαρφαλώσει ένα δέντρο, τότε θα ζει όλη του την ζωή πιστεύοντας ότι είναι χαζό.’’

minhanhreadandwrite.files.wordpress.com

Βρες αυτό το κάτι που σε γεμίζει, αυτό που μπορείς να κάνεις για την υπόλοιπη σου ζωή με μεράκι, κι άσε τις κόλλες με τους σχολικούς ελέγχους στο πλάι. Και στο υπόσχομαι, καμιά έξτρα προσπάθεια που θα χρειαστεί να βάλεις σ’ αυτό, δε θα μοιάζει με αγγαρεία! Βρες το, ακολούθησε το, και ναι, αυτό θα σου δώσει να φας και να ταίσεις μια ολάκερη οικογένεια. Αρκεί να το κάνεις με μεράκι.

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: photo-1-baomoi.zadn.vn

ΧΡΥΣΤΑΛΛΑ ΣΑΒΒΙΔΗ

Κάτοικος του κόσμου. Μια ζωή στην πρίζα με μια βαλίτσα στο χέρι. Λατρεύω τα ταξίδια, τον αθλητισμό, ό,τι είναι παράξενο, μοναδικό, υπερβολικό και extreme. Αγαπώ τα μάτια, τα έξυπνα λόγια και τις συζητήσεις ψυχής. Δίνω μεγάλη βάση στα γέλια από καρδιάς, και κυρίως σε αυτούς και αυτά που τα προκαλούν. 2 πράγματα: Σκληρή δουλειά και όρεξη για ζωή!

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    ‘‘Δε θα σου δώσει ο αθλητισμός να φας, γι’αυτό κοίτα να ανοίξεις κανά βιβλίο’’ μας είπαν…