Ο τομέας της χειρουργικής θέτει τον θεμέλιο λίθο στην αρχαία Ινδία και αρχίζει αξιοποιείται με σύγχρονες μεθόδους κάπου στις αρχές του 18ου αιώνα μ.Χ. . Κατά τον 19ο αιώνα εντάσσεται και η επαναστατική δράση της αντιβίωσης, συμβάν το οποίο θέτει βασικό πυλώνα στην χειρουργική. Το 2000 εντάσσεται η επαναστατική μέθοδος ρομποτικής χειρουργικής με την τεχνολογία «Da Vinci».
logogk.au
Μέσω των προσεγμένων κινήσεων που πρόσφερε, το μηχάνημα αυτό μπορούσε να βοηθήσει για μια καλύτερη, βελτιωμένη εικόνα από πλευράς του χειρούργου, καθώς και για την ταχύτερη επώαση των πληγών του ασθενή, αφού αντί ολικής τοπικής τομής, πλέον, όπου είναι δυνατόν, δημιουργούνται οπές και ο ασθενής χειρουργείται λαπαροσκοπικά (με χορήγηση αέρα).
Μετά από 20 χρόνια συνεχής βελτίωσης στον τομέα της βιοϊατρικής μηχανικής, η ίδια εταιρεία έρχεται να επαναστατήσει με την νέα εκδοχή του ρομπότ αυτού, το «Da Vinci Xi» ή αλλιώς την 10η έκδοση του. Αν και θεωρείται η 10η έκδοση, το μηχάνημα αυτό είναι της 4ης γενιάς των λαπαροσκοπικών εργαλείων.
refretive.com
Οι διαφορές είναι αισθητές, τόσο από πλευράς λειτουργικότητας όσο και από πλευράς λογισμικών αναβαθμίσεων. Οι χειροκίνητοι εντοπιστές εισαγωγής ενδοσκοπίου αντικαθίστανται με τεχνολογία εντοπισμού λέιζερ. Αυτό κάνει τον συγχρονισμό του ρομπότ με το σημείο ενδοσκόπησης ευκολότερο. Ακόμη, οι χειροκίνητα ρυθμιζόμενες θέσεις για τα ενδοσκόπια αυτοματοποιούνται και προστίθενται σημεία εύκολης σύνδεσης ή «Easy-attachment points», διευκολύνοντας, έτσι, τον χειριστή στο να συνδέσει το ρομπότ με τα εργαλεία.
Η βασική διαφορά είναι στον χρόνο προετοιμασίας, τόσο του ασθενή, όσο και του ρομπότ. Η παλιά έκδοση απαιτούσε περισσότερο χρόνο έτσι ώστε να προετοιμαστεί για την ορθή λειτουργία του. Αυτό εμπόδιζε τους χειρουργούς να εκτελούν εγχειρήσεις έκτακτης ανάγκης. Τώρα όμως, υπάρχουν συζητήσεις για την ένταξη της τεχνολογίας αυτής στην κατηγορία πρώτης ιατρικής βοήθειας.
ituraspe.mv
Αυτό που ανατρέπει τα δεδομένα στο θέμα της λειτουργικότητας είναι η αναβάθμιση της κονσόλας χειρισμού. Ο χειρούργος πλέον μπορεί να ρυθμίσει τον τρόπο με τον οποίο συνηθίζει να χειρουργεί (ναι, υπάρχουν διάφορες τεχνικές) και το μηχάνημα προσαρμόζεται στις απαιτήσεις του, μέσα από ένα εξελιγμένο λογισμικό.
Ακόμη ένα σημείο που κάνει την νεότερη έκδοση να ξεχωρίζει είναι οι δυνατότητες και η λεπτομερής λειτουργικότητα που μπορεί να προσφέρει. Οι κινήσεις του ενδοσκοπίου, όπως ανέφερα πιο πάνω, ελέγχονται από την κονσόλα χειρισμού. Αυτό δίνει την δυνατότητα στον χειρουργό να εξετάζει την «χώρα» στην οποία βρίσκεται και να εκτελεί τις απαραίτητες διαδικασίες περίθαλψης, μειώνοντας το ρίσκο προσβολής γειτονικών αγγείων και οργάνων. Το αποτέλεσμα από την μέθοδο «Da Vinci Xi» είναι εμφανές: Λιγότερος χρόνος προετοιμασίας, μεγαλύτερη ευχέρεια στις δυνατότητες λειτουργίας, ευκολότερη ενδοσκόπηση, μειωμένος κίνδυνος προσβολής ασθενή και ταχύτερη μετεγχειρητική επώαση.
helthylife.com
Το «Da Vinci Xi» έχει αρχίσει να εφαρμόζεται σε πολλά ιατρικά κέντρα από το καλοκαίρι του 2020. Προσωπικά, σαν φοιτητής ιατρικής, πιστεύω ότι η τεχνολογία αυτή είναι πέραν από επαναστατική. Πέραν από τις χαρές και τις δόξες, πολλοί άνθρωποι «νομίζουν» πως η εγχείρηση γίνεται εξ ολοκλήρου από το μηχάνημα. Όχι. Το μηχάνημα ανταποκρίνεται στις οδηγίες του χειρούργου και κατευθύνεται από αυτόν. Αυτό πρέπει να γίνει ξεκάθαρο.
Σε γενικές γραμμές, το «Da Vinci Xi» έρχεται να ανατρέψει τον τομέα της χειρουργικής. Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι ο άνθρωπος θα αποτελεί πάντα τον κύριο παράγοντα που θα καθορίζει την πορεία των τεχνολογιών αυτών στον χρόνο. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το www.intuitive.com ή παρακολουθήστε το πιο κάτω βίντεο
Πηγές:
intuitive.com
***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com
***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: rakov.pl
What do you think?
Show comments / Leave a comment