Loading

CRISPR-Cas9 – Το μέλλον της γενετικής και του ανθρώπινου όντος!

CRISPR-Cas9. Πιθανόν να μην έχεις ιδέα τι σημαίνει αυτό το όνομα, αλλά να σε έχει τραβήξει το υπόλοιπο κομμάτι του τίτλου.

pbs.twimg.com

Η επαναστατική αυτή μέθοδος, η οποία ανακαλύφθηκε κάπου στο τέλος της δεκαετίας του 90’ και εφαρμόστηκε το 2015 από τις Τζέννιφερ Ντόντνα και Εμμανουέλλε Σαρπεντιέ, μπορεί να αλλάξει το DNA του κάθε γήινου είδους κατά παραγγελία. Ναι, καλά διάβασες! Μπορείς να αλλάξεις το DNA σου. Όμως, δεν είναι τόσο εύκολο και εφικτό όσο νομίζουμε. Ας εξηγήσω καλύτερα περί τίνος πρόκειται.

cdn.vox-cdn.com

Ξεκινώντας από τη δομή ,το πρώτο μέρος, το CRISPR, αποτελείται από τμήματα προκαρυωτικού DNA. Αυτή η δομή συνοδεύεται από ριβονουκλεϊκό οξύ (CAS9) ή δείγμα ενδονουκλεάσης, ένζυμο που μπορεί να «κόψει» το DNA. Το καθοδηγητικό RNA διαθέτει μια περιοχή σύνδεσης για το Cas9 και μια περιοχή που αντιστοιχεί στο τμήμα στόχου του κυτταρικού γονιδιώματος.

i2.wp.com

Αφού εντοπιστεί το τμήμα του γονιδίου που πρέπει να διαμορφωθεί, δημιουργείται σε εργαστηριακό περιβάλλον ένας κλώνος RNA “δρομέας” που έχει την ίδια αλληλουχία με το τμήμα που εξετάζεται. Η πρωτεΐνη Cas9 προστίθεται στον πρόσφατα σχηματισμένο κλώνο RNA και ακολούθως, ο ασθενής εμβολιάζεται με εμβόλιο από το μείγμα του κλώνου και της πρωτεΐνης. Ο κλώνος RNA που έχει εισέλθει στο σώμα αναγνωρίζει το τμήμα του κλώνου DNA που το ενδιαφέρει και χρησιμοποιεί την πρωτεΐνη Cas9 για να αποκόψει την συγκεκριμένη αλληλουχία. Ακολούθως η αλληλουχία αποκαθίσταται με την επανασύνδεση της αλυσίδας. Στη συνέχεια ο ασθενής εξετάζεται για μια χρονική περίοδο, η οποία ποικίλλει για κάθε νόσημα ή αλλαγή στο γενετικό υλικό, για να επιβεβαιωθεί η ανάρρωση του ασθενούς.

Μία από τις πιο σημαντικές εφαρμογές αυτού του εξαιρετικού συστήματος είναι η καταπολέμηση του καρκίνου. Ναι καλά διαβάσατε!

Τα καρκινικά κύτταρα μπορούν να προγραμματιστούν για να σταματήσουν τον ταχύ τους πολλαπλασιασμό και ως εκ τούτου να εξουδετερωθούν στο ίδιο το σώμα, αφαιρώντας πολλές ώρες χημειοθεραπείας και επώδυνες διαδικασίες από το σχέδιο θεραπείας, πόσο μάλλον μειώνοντας το κόστος του. Η μέθοδος βρίσκει, επίσης, εφαρμογές στη θεραπεία ανοσολογικών ασθενειών, όπως αλλεργίες.

Σε γενικές γραμμές, η μέθοδος αυτή μπορεί να διατελέσει βασικό προνόμιο στην εξέλιξη του ανθρώπινου είδους, αφού πλέον πρακτικά μπορούμε να δημιουργήσουμε ή και να διαμορφώσουμε ανθρώπους με χαρακτηριστικά που ευνοούν την επιβίωση του ανθρώπινου όντος στο μέγιστο. Για παράδειγμα, μπορούμε να κατασκευάσουμε εμβόλια με ενεργούς διαμορφωτές προς αντιμετώπιση ιών, όπως ο κορωνοϊός. Μπορούμε ακόμη να διαμορφώσουμε τα παιδιά μας με το χρώμα ματιών, το ύψος, ακόμη και με τον τρόπο που θέλουμε να μας μοιάζουν. Όπως είπα και πριν, αλλάζουμε το DNA μας κατά παραγγελία!

kelseygroup.com

Παράλληλα, όμως, δημιουργούνται πελώρια ηθικά, θρησκευτικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά κενά και αποτελούν τον λόγο που η μέθοδος αυτή βρίσκεται υπό αυστηρότατη εργαστηριακή επιτήρηση και μόνο για επιστημονικές μελέτες. Εάν πέσει στα λάθος χέρια, μπορούμε να πούμε ότι το αποτέλεσμα θα είναι ένας νέος παγκόσμιος πόλεμος με μοναδικά όπλα εμάς τους ίδιους. Εάν, όμως, δημιουργηθούν τα ανάλογα κριτήρια για το πού, σε ποιόν και πώς πρέπει να εφαρμόζεται η μέθοδος αυτή, μπορούμε να οδηγηθούμε σε ένα υγιές και σταθερό αύριο με βελτίωση της ποιότητας ζωής και υλικής ευημερίας, χωρίς να καταπατούμε τα βασικά δικαιώματα του πλανήτη μας. 

Και επειδή ξέρω που έχει κολλήσει το μυαλό σας, θα πρέπει να θυμόμαστε πάντα τι λέγανε οι αρχαίοι υμών πρόγονοι : “Quam bene vivas refert non quam diu” – Το πόσο καλά ζεις είναι που αξίζει, όχι το πόσο πολύ.

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: moellerip.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    CRISPR-Cas9 – Το μέλλον της γενετικής και του ανθρώπινου όντος!