Loading

Chuck Palahniuk: Ό,τι κι αν γράψει, γίνεται απόφθεγμα!

Συχνά πυκνά εμφανίζονται στην οθόνη μας αποφθέγματα (quotes), που κεντρίζουν τόσο το ενδιαφέρον μας, που καταλήγουν να αφήνουν ένα ανεξίτηλο στίγμα στο υπόλοιπο της ζωής μας.  Αποφθέγματα που λειτουργούν ως φάρος ζωής. Άλλοτε μας δίνουν κατευθυντήριες γραμμές και άλλοτε δύναμη και κουράγιο για να ανταπεξέλθουμε στα σκαμπανεβάσματα της ψυχολογικής μας κατάστασης. Αποφθέγματα που χτυπούν κατευθείαν στο ψαχνό και είναι λες και γράφτηκαν για εμάς.

Το να διαβάσεις το κατάλληλο απόφθεγμα την κατάλληλη στιγμή, είναι κάτι αντίστοιχο με το να παίρνεις παυσίπονο τη στιγμή που πονάς. Δεν χρειάζεται και πολύ χρόνο για να ενεργήσει, αλλά όταν σταλεί το μήνυμα στους αλγοϋποδοχείς τότε μειώνεται το δυσάρεστο αίσθημα. Πολλά δυσάρεστα αλλά και πολλά ευχάριστα δύναται να συμβούν στη ζωή του καθενός μας, σημασία έχει όμως το πώς τα αντιμετωπίζουμε, πώς τα εκλαμβάνουμε και πώς μαθαίνουμε να ζούμε με αυτά.

Ο αγαπημένος μου συγγραφέας, Chuck Palahniuk, έχει μιλήσει στην ψυχή μου ουκ ολίγες φορές. Παρακάτω εναποθέτω τα 5 καλύτερα αποφθέγματα, ένα για κάθε ένα από τα 5 πιο γνωστά βιβλία του.

“Nothing of me is original. I am the combined effort of everyone I’ve ever known.” – Invisible Monsters

«Τίποτα από εμένα δεν είναι αυθεντικό. Είμαι το συνδυασμένο επίτευγμα όλων όσων έχω γνωρίσει.»

Από μικροί μαθαίνουμε να μιμούμαστε, να αντιγράφουμε ή να απορρίπτουμε συμπεριφορές. Είναι λογικό όλοι όσοι έχουμε γνωρίσει και συζητήσει μαζί τους ή ακόμα και πολλά δημόσια πρόσωπα, όπως αθλητές, πολιτικοί, ηθοποιοί κτλ. να έχουν διαδραματίσει κάποιο ρόλο στη ζωή μας. Σε κάποιους θέλουμε να μοιάσουμε και σε άλλους δεν θέλουμε να έχουμε τίποτα κοινό μαζί τους.

“It’s so hard to forget pain, but it’s even harder to remember sweetness. We have no scar to show for happiness. We learn so little from peace.”- Diary

«Είναι πολύ δύσκολο να ξεχάσεις τον πόνο, αλλά είναι πολύ δυσκολότερο να θυμάσαι τη γλυκάδα. Δεν έχουμε καμιά ουλή να δείξουμε για την ευτυχία. Μαθαίνουμε τόσο λίγα από τη γαλήνη.»

Μια δυνατή γροθιά στο στομάχι για τις στιγμές ευτυχίας που βιώνουμε. Πράγματι, οι δύσκολες στιγμές δεν περνάνε εύκολα και αφήνουν πληγές. Οι ευτυχισμένες στιγμές όμως είναι λίγο δυσκολότερο να χαραχτούν στη μνήμη μας ή έστω να ανακληθούν όταν χρειάζεται, για να μας υπενθυμίσουν πως όλα κάποτε περνούν. Ας εκτιμήσουμε, λοιπόν, λίγο περισσότερο τις ωραίες και γλυκιές εμπειρίες της ζωής μας και ας αφήσουμε τις πληγές του παρελθόντος να επουλωθούν και να ξεχαστούν.

https://nwbooklovers.org/wp-content/uploads/2020/01/chuck-palahniuk-sarah-lee-1.jpg

nwbooklovers.org

“The unreal is more powerful than the real. Because nothing is as perfect as you can imagine it.” – Choke

«Το εξωπραγματικό είναι πιο ισχυρό από το πραγματικό. Γιατί τίποτα δεν είναι τόσο τέλειο όσο τα δημιουργήματα της φαντασίας μας.»

Ό,τι και αν πλάσουμε στο μυαλό μας, το μόνο σίγουρο είναι ότι στην πραγματικότητα, δε θα γίνει ακριβώς το ίδιο. Με το μυαλό μας μπορούμε να φανταστούμε την τελειότητα, αλλά δεν είναι σοφό να απογοητευόμαστε αν δεν μπορέσουμε να την αγγίξουμε.

“You are not special. You’re not a beautiful and unique snowflake. You’re the same decaying organic matter as everything else.” – Fight Club

«Δεν είσαι ξεχωριστός. Δεν είσαι μια όμορφη και μοναδική νιφάδα χιονιού. Είσαι η ίδια οργανική ύλη που αποσυντίθεται όπως και όλα τα άλλα.»

Μπορεί να ακούγεται σκληρό αλλά είναι η πραγματικότητα. Όλοι είμαστε μοναδικοί, αλλά όλοι είμαστε ίδιοι. Κανείς δεν υπερέχει απέναντι στον άλλο και κανενός η ζωή δεν αξίζει περισσότερο από τη ζωή ενός άλλου. Να είσαι ταπεινός, γιατί όλοι φτιαχτήκαμε από χώμα και στο τέλος όλοι θα γίνουμε χώμα ξανά.

“Maybe you don’t go to hell for the things you do. Maybe you go to hell for the things you don’t do.” – Lullaby

«Ίσως να μην πηγαίνεις στην κόλαση για τα πράγματα που κάνεις. Ίσως να πηγαίνεις στην κόλαση για τα πράγματα που δεν κάνεις.»

Η αναβλητικότητα που σε χαρακτηρίζει τώρα θα είναι αυτή που θα σε κάνει να μετανιώνεις στο μέλλον. Όταν μπορείς να κάνεις κάτι κάνε το και μην βρίσκεις δικαιολογίες. Ποτέ δεν ξέρεις τι θα συμβεί στη ζωή σου, γι’ αυτό φρόντισε να μην αφήνεις απωθημένα.

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: lithub.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Chuck Palahniuk: Ό,τι κι αν γράψει, γίνεται απόφθεγμα!