Τα τελευταία χρόνια ο υγιής τρόπος ζωής και η γυμναστική έχουν μεγαλύτερη απήχηση στο κοινό και έτσι όλοι μας έχουμε προβληματιστεί με αυτό το ερώτημα. Όσο απλή και αν φαίνεται η ερώτηση είναι πραγματικά ένα πολύπλοκο ερώτημα που απαιτεί μια πολύπλευρη προσέγγιση. Χρειαζόμαστε λοιπόν τα συμπληρώματα διατροφής, και αν ναι τότε ποια;
Ας το πάρουμε από την αρχή με μια πιο απλή ερώτηση.
Τι είναι τα συμπληρώματα διατροφής;
Ένα συμπλήρωμα διατροφής μπορεί να περιέχει ιχνοστοιχεία, βιταμίνες, μέταλλα, αμινοξέα, πρωτεΐνες, αντιοξειδωτικές ουσίες και πολλά αλλά. Αυτά όλα λοιπόν είναι πολύ σημαντικά για το σώμα μας εφόσον δεν τα λαμβάνουμε από τη διατροφή μας, γι’ αυτό άλλωστε είναι συμπληρώματα διατροφής και όχι απλά διατροφή. Επομένως συμπληρώνουν και δεν αντικαθιστούν ποτέ τη διατροφή μας.
Η πλήρης υγιεινή διατροφή όμως στις μέρες μας πραγματικά δεν υπάρχει. Προσωπικά εάν δεν μεγαλώσω ο ίδιος τις κοτούλες μου και τα μαρουλάκια μου τότε δεν πιστεύω ότι είναι υγιεινά, και με το δίκιο μου με όλα αυτά που ακούμε καθημερινά. Έτσι ο ίδιος ο τρόπος ζωής μας και οι επεξεργασμένες τροφές μας κατευθύνουν στα συμπληρώματα διατροφής, είτε λόγω της ποιότητας του φαγητού είτε λόγω τον απαιτήσεων της καθημερινότητας μας στον εργασιακό τομέα και λόγω των αθλητικών μας δραστηριοτήτων. Αρκετά άτομα πάλι πέφτουν στην παγίδα να χρησιμοποιούν συμπληρώματα διατροφής που χρησιμοποιούν αθλητές ή και φίλοι. Δεν λέω ότι δεν τα χρειάζονται αλλά σίγουρα η ποσότητα εφόσον τα χρειάζονται και οι δυο, διαφέρει σημαντικά. Μεγάλο μπέρδεμα τελικά όλα αυτά και τι να κάνω;
Πάω σε ένα μαγαζί με συμπληρώματα, παίρνω ότι υπάρχει και αρχίζω πρωί μεσημέρι βραδύ μετά το φαγητό να τα πίνω όλα όπως λέει και το γνωστό άσμα. Κακό παρά καλό θα κάνεις στο σώμα σου. Μην κάνεις πειράματα με τον εαυτό σου όταν υπάρχουν απαντήσεις που θα σε βοηθήσουν. Ποιος θα σου πει τι να παίρνεις και πότε; Μα φυσικά ο γιατρός ή ο διαιτολόγος σου μετά από ειδικές εξετάσεις ή μετά από μια κλινική αξιολόγηση. Μέσα από τις ατομικές σου εξετάσεις και όχι από το τι σου λέει ο γείτονας ή ο κολλητός σου θα μάθεις τι χρειάζεσαι αλλά και το κάθε πόσο το χρειάζεσαι.
Τελικά όμως δεν απαντήσαμε το ερώτημα μας και πραγματικά δεν έχω την απάντηση που ψάχνουμε.
Η απάντηση βρίσκεται μέσα σου και στον γιατρό ή τον διαιτολόγο σου, αλλά θα πρέπει να θυμάσαι και 2 συμβουλές που θα πάρεις σίγουρα από τους ειδικούς. Να μην αντικαθιστάς ποτέ ένα συμπλήρωμα διατροφής με ένα γεύμα και αν χρειάζεσαι συμπληρώματα διατροφής τότε θα είναι σύμφωνα με τις δικές ΣΟΥ ανάγκες και όχι κάποιου άλλου.
Ελπίζω να έχω συμπληρώσει τουλάχιστο τις γνώσεις σας κάπως, αφού δεν έχω συμπληρώσει τη διατροφή σας!
***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com
What do you think?
Show comments / Leave a comment