Loading

Χώρες/Πόλεις που ενδέχεται να εξαφανιστούν τα επόμενα χρόνια σύμφωνα με τους ειδικούς

Αρκετά είναι τα μαγικά μέρη στο πλανήτη. Αλλά όπως λέμε τα ωραία κάποτε τελειώνουν έτσι και εδώ αρκετές είναι οι πιθανότητες αυτά τα μαγικά μέρη να εξαφανιστούν. Σου δίνω την ευκαιρία να μάθεις ποια είναι αυτά για να τα επισκεφτείς, με την πρώτη ευκαιρία!

Βενετία

Η πόλη της Ιταλίας εδώ και πάρα πολλά χρόνια βυθίζεται με γοργούς ρυθμούς. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Πάντοβα στην Ιταλία, η Βενετία βυθίζεται με φυσικά αίτια από 0.8-1 χιλιοστά ετησίως ενώ οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες την βυθίζουν από 2-10 χιλιοστά ετησίως. Αν η κατάσταση συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό τότε μέχρι τον επόμενο αιώνα η Βενετία θα βυθιστεί. Προλαβαίνεις και δεν προλαβαίνεις δηλαδή.

https://s.kathimerini.gr/resources/2016-01/venice-thumb-large.jpg

s.kathimerini.gr

Μαλδίβες

Ένας από τους ωραιότερους προορισμούς κινδυνεύει να χαθεί. Το υψόμετρο της είναι το χαμηλότερο στον κόσμο. Μόνο 2.3 μέτρα του εδάφους βρίσκεται πάνω από την θάλασσα. Κατά τον περασμένο αιώνα η στάθμη της θάλασσας έχει ανέβει κατά 20 εκατοστά και αν συνεχίσει με αυτό τον ρυθμό τότε σε 100 χρόνια η Μαλδίβες θα βυθιστούν. 

https://m.eirinika.gr/sites/default/files/sitefiles_2019-04/171108220648-3-bedroom-water-reserve-at-soneva-jani-2-by-jack-brown-super-tease.jpg

m.eirinika.gr

Σεϋχέλλες

Ο τροπικός παράδεισος σύμφωνα με τους ειδικούς κινδυνεύει να βυθιστεί μέσα στα επόμενα 50 με 100 χρόνια. Ο λόγος είναι η διάβρωση των παραλιών όπου αυτό το σύμπλεγμα θα καλυφθεί με νερό. Πραγματικά αυτό με ανησυχεί ιδιαίτερα, επειδή είναι ένας προορισμός που θα ήθελα να επισκεφθώ σύντομα!

https://www.iefimerida.gr/sites/default/files/archive-files/seych5.jpg

iefimerida.gr

Μπαγκλαντές

Μεγάλο μέρος της χώρας βρίσκεται 12 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας. Αν η στάθμη της θάλασσας ανέβει 1 μόνο μέτρο, το 10% της έκτασης του θα πλημμυρίσει. Εκτός αυτού παρατηρούνται αυξημένες βροχοπτώσεις, άνοδος της στάθμης της θάλασσας και  τροπικοί κυκλώνες όπου θα αυξηθούν με την κλιματική αλλαγή και αυτό θα οδηγήσει στους επόμενους αιώνες την βύθιση της.

efsyn.gr, euronews.com

Μπαντζούλ

Η Μπαντζούλ βρίσκεται στην Δυτική Αφρική. Το έδαφος έχει διαβρωθεί αρκετά σε σημείο να εξαφανιστεί περισσότερο από το μισό των πυκνών δασών της χώρας και το 1/5 των ορυζώνων της. Λόγω της κλιματικής αλλαγής η στάθμη της  θάλασσας έχει αυξηθεί κατά 1 μέτρο τα τελευταία χρόνια. Όλα αυτά αν συνεχιστούν θα έχουν ως αποτέλεσμα την βύθιση της πόλης.

trekearth.com

Παταγονία

Η Παταγονία βρίσκεται στην Νότια Αμερική. Ένας από τους μεγαλύτερους παγετώνες που βρίσκεται εκεί είναι ο Perito Moreno. Μεγάλοι όγκοι του πάγου πέφτουν στα νερά με αποτέλεσμα να αυξηθεί η στάθμη τους και να πλημμυρίσουν για λίγο τις κοντινές ακτές. Κάθε 4-5 χρόνια η στάθμη του νερού ανεβαίνει κατά 30 μέτρα. Με αυτό το ρυθμό οι ειδικοί αναμένουν των λιώσιμο των πάγων μέχρι το 2030 όπου το Μπουένος Άιρες, το Σίδνεϊ και το Τόκιο θα βυθιστούν.

blogspot.com

Νάπολη

Μια από τις αρχαιότερες πόλεις τη Ιταλίας κινδυνεύει να εξαφανιστεί. Ο λόγος είναι το ηφαίστειο Βεζούβιος. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι στα μέσα του 21ου αιώνα αναμένεται να εκραγεί κάτι που θέτει τον πληθυσμό σε άμεσο κίνδυνο. Ευτυχώς υπάρχει σχέδιο εκκένωσης.

perierga.gr, planbemag.gr

Σαν Φρανσίσκο

Μια από τις ακαταμάχητες πόλεις κινδυνεύει να χαθεί επίσης. Ο λόγος είναι ότι είναι μια σεισμογενής περιοχή. Σε μια έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας διαπίστωσε ότι μέχρι το 2086 θα χτυπήσει την πόλη σεισμός μεγαλύτερος των 7 ρίχτερ όπου είναι ελάχιστες οι πιθανότητες να καταφέρει να επιβιώσει η πόλη.

https://3.bp.blogspot.com/--Ucdj3x7YZg/VF4SVu0hO6I/AAAAAAAABZ0/gLY66NndPKs/s1600/Untitled%2B2.jpg

3.bp.blogspot.com

Πόλη του Μεξικού

Μια πόλη με μεγάλη ιστορία. Οι Αζτέκοι έχτισαν το κέντρο της πόλης μέσα στο μέσο μιας λίμνης. Αυτό έχει ως συνέπεια το κέντρο της πόλης να βυθίζεται 5-7 εκατοστά τον χρόνο και κάποιες περιοχές μέχρι και 40 εκατοστά. Αυτό θα συνεχίζεται μέχρι να κατεδαφιστεί η πόλη.

iefimerida.gr, athinorama.gr

Ελλάδα-Κύπρος

Με το λιώσιμο των πάγων στους Πόλους αρκετές παράκτιες περιοχές ξεκινώντας από την Κρήτη μέχρι την Πελοπόννησο κι από τη Στερεά Ελλάδα μέχρι τη Μακεδονία και τη Θράκη θα βρεθούν κάτω από το νερό όπως και μεγάλο τμήμα της Κύπρου. Μπορεί να είναι ένα ακραίο σενάριο αλλά αν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα θα πραγματοποιηθεί.

news247.gr, glow.gr, dialogos.com.cy

Δεν ξέρουμε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον και οπωσδήποτε όλα τα πιο πάνω σενάρια τα απευχόμαστε. Ας εκμεταλλευτούμε τον παρόν και ας ταξιδέψουμε σε όσες περισσότερες χώρες  μπορούμε πριν να χαθούν και κυρίως ας προσέξουμε τη συμπεριφορά μας προς τη φύση που φωνάζει δυνατά κι εμείς δεν την ακούμε!


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: travelovers.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Χώρες/Πόλεις που ενδέχεται να εξαφανιστούν τα επόμενα χρόνια σύμφωνα με τους ειδικούς