Loading

Χειριστικότητα: Είδος bullying;

svg10 Νοεμβρίου, 2019HealthybeezΦΩΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ

Στην σύγχρονη ταχέως αναπτυσσόμενη κοινωνία που, στις πλείστες χώρες ανά το παγκόσμιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν θεμελιωθεί για τα καλά στις ρίζες των ανθρώπων, ο ίδιος ο άνθρωπος αντιμετωπίζεται σαν μοναδική οντότητα η οποία μπορεί να ακολουθεί τους δικούς της ρυθμούς και να παίρνει τις δικές της αποφάσεις για τον δρόμο που ακολουθεί. Αν πάρουμε την ιστορία λίγο πίσω όμως θα δούμε ότι στην φύση μας υπήρχε πάντα μια προσπάθεια να ελέγχουμε  τους γύρω μας, ώστε να εξυπηρετούν τις δικές μας ανάγκες . Αυτό συνέβαινε από ηγέτες ολόκληρων λαών μέχρι έναν απλό οικογενειάρχη που μέσα από ωμές απειλές ή ακόμα και βία έφερναν την κατάσταση στα χέρια τους.

Η μοντέρνα όμως εποχή απαιτεί και μοντέρνες λύσεις και σε μια κοινωνία που (κατά μεγάλο ποσοστό) τα πιο πάνω φαινόμενα έχουν εξαλειφθεί έπρεπε να βρεθούν νέοι τρόποι ή τουλάχιστον να εξελιχθούν ώστε κάποιος να παίρνει από τον άλλο αυτό που χρειάζεται. Η χειριστικότητα ήταν πάντα γραμμένη μέσα στο DNA μας και πριν απαντήσω στην ερώτηση του άρθρου ας δούμε λίγο πρώτα κάποια δεδομένα.

Εξ ορισμού η χειριστικότητα αποτελεί την έμμεση πίεση που δέχεται ένα άτομο είτε μέσω διαστρέβλωσης της πραγματικότητας είτε μέσω συναισθηματικής εκμετάλλευσης ώστε να πραγματοποιήσει τις επιθυμίες κάποιου άλλου.

Δεν είναι πάντα όμως όσο κακό φαίνεται αφού μερικές φορές φίλοι μας, η οικογένεια μας ακόμη και ο γιατρός μας χρησιμοποιεί τέτοιες μεθόδους για να μας βγάλουν μέσα από κάποιες κακές συνήθειες που μπορεί να έχουμε. Αυτό δυστυχώς όμως αποτελεί ένα πολύ μικρό ποσοστό των περιπτώσεων.  Ούτως ή άλλως  στην ενηλικίωση μας όλοι έχουμε μια αίσθηση να ξεχωρίζουμε το καλό από το κακό.

Την βλαβερή όψη της χειριστικότητας όμως οι περισσότεροι από εμάς δεν μπορούμε να την δούμε. Όχι γιατί δεν είναι εμφανής, απλά γιατί μέσα στο μυαλό μας υπάρχουν κάποιες σκέψεις που θολώνουν την πραγματικότητα. Η χειρότερη μορφή της χειριστικότητας εμφανίζεται μέσα από αγαπημένα πρόσωπα και ανθρώπους που έχουμε πάνω ακόμα και από τον ίδιο μας τον εαυτό είτε αυτοί είναι φίλοι μας ή η σχέση μας και ακόμα και οι ίδιοι οι γονείς μας.

Η τακτική απλή. Χειριστικοί άνθρωποι θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν  τύψεις, δεν θα σου δίνουν σημασία μέχρι να δεχτείς ότι έκανες κάτι κακό, θα σε απειλούν, θα σε μειώνουν και θα σε κρίνουν με ένα και μοναδικό σκοπό να πέσεις στα πόδια τους, και εκμεταλλευόμενοι τα αγνά συναισθήματα που έχεις προς αυτούς και την ανάγκη της ύπαρξης τους, να ακολουθείς τον δικό τους δρόμο χάνοντας τον δικό σου.  Αυτές οι κοινωνικές μας σχέσεις αποτελούν μονόπλευρους ολετήρες της προσωπικής μας ταυτότητας και της ψυχικής μας υγείας και ηρεμίας. Μέσα από αυτό το τοξικό περιβάλλον δημιουργούνται και τοξικές σκέψεις και το πιο σοβαρό πρόβλημα στον χειρισμό της σκέψης μας αποτελεί  να ξεπεράσει την εικόνα που έχει για τον εαυτό του, εικόνα που σου δημιούργησαν λανθασμένα άλλοι.

Αποτελεί λοιπόν η χειριστικότητα είδος bullying; Ένα από τα χειρότερα, γιατί όχι μόνο βασανίζει, αλλά και επειδή καταπατά και τα πιο βασικά δικαιώματα του ανθρώπου, την ελευθερία της έκφρασης και της επιλογής. Αν βρίσκεσαι λοιπόν σε μια τέτοια κατάσταση απλά τρέχα, όσο πιο μακριά μπορείς.

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

ΦΩΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ

Είμαι ο Φώτης Κυριάκου, εργάζομαι στον τομέα της υγείας. Είμαι overthinker μέχρι αηδίας, τελειομανής, κάποιοι με λένε και αστείο. Τον ελεύθερο μου χρόνο σκέφτομαι και αναλύω διάφορες φιλοσοφικές σαχλαμάρες. Κάποτε τις γράφω και κάτω.

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Χειριστικότητα: Είδος bullying;