Loading

Χειριστικοί συνάδελφοι: Ζητήματα Εξουσίας στο χώρο εργασίας.

Από τη 1η μέρα στη δουλειά φάνηκε να μη τη συμπαθεί καθόλου. Ήταν απόμακρη, ξινή, με ένα τυπικό καλωσόρισμα και καμία διάθεση να βοηθήσει στην προσαρμογή. Για τη υπάλληλο ο δρόμος αυτός ήταν γεμάτος ενδιαφέρον, γνώσεις και φόβο. Ψέλλιζε μέσα της θα τα καταφέρω; Όλοι την έβλεπαν περίεργα. Βλέπεις ήταν η καινούργια. Αυτό δε συμβαίνει άλλωστε με τον νέο υπάλληλο;

Χρειάστηκε χρόνος να μάθει τη δουλειά. Προσπάθησε πολύ. Αγχωνόταν ήθελε να δώσει τον καλύτερο της εαυτό. Σιγά σιγά όλοι οι συνάδελφοι τη συμπάθησαν. Ήταν ευγενική, χαριτωμένη, πρόθυμη, πρόσεχε πολύ το ντύσιμο της και τη συνολική εικόνα της παρουσίας της στη δουλειά. Βλέπεις την ήθελε πολύ αυτή τη δουλειά. Της άρεσε, αν και δεν ήταν ακριβώς στο στοιχείο της. Είχε όμως προοπτικές και εφόδια που δε βρίσκεις αλλού.  Αυτή όμως εκεί. Η θέση της ήταν υπεύθυνη. Είχε την εξουσία για τον έλεγχο και τον συντονισμό των συναδέλφων της. Όμως παρέμενε πάντα παγερή, ψυχρή,  είρωνας και σαρκάζουσα. Κανείς δεν φαινόταν να τη συμπαθεί αλλά όλοι προσποιούνταν να τη συμπαθούν για να είναι αρεστοί στα μάτια της. Γιατί από αυτή εξαρτιόταν ένας καλός λόγος για τη δουλειά τους.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι τύποι σαν αυτήν υπάρχουν πολλοί και σε πολλές δουλειές. Καταχράζονται την εξουσία που τους δίνεται και νιώθουν ανώτεροι από τους άλλους λες και προέρχονται από ένα ανώτερο Θεό. Ηγέτης σε μια δουλειά είναι αυτός όμως που εμπνέει και καθοδηγεί, που κερδίζει το σεβασμό και δεν τον απαιτεί. Που κερδίζει τις συμπάθειες και δεν τις επιζητά. Που είναι σε υψηλή θέση και είναι και φίλος σου ταυτόχρονα. Που διεκδικεί και αγωνίζεται για το καλό όλων. Που δρα για το σύνολο και όχι για το άτομο. Που εμπνέει δέος και όχι φόβο.

stentoras.gr

Είμαι σίγουρη πως όσοι το διαβάζετε τώρα είναι πιθανόν να έρχονται στο μυαλό σας εικόνες ενός τέτοιου χειριστικού συναδέλφου. Ενός τέτοιου συναδέλφου που ενόσω βρίσκεστε μαζί του, σας λούζει κρύος ιδρώτας γιατί δε χάνει στιγμή να σας κλονίζει την αυτοπεποίθηση, να σας μειώνει με τον τρόπο του  και να μη χάνει στιγμή να γίνεται επικριτικός.  Πολλοί κινδύνευσαν να χάσουν τη δουλειά τους εξαιτίας τέτοιων ανθρώπων χειριστικών και μανιακών με τον έλεγχο και την εξουσία ατόμων.

Αν βιώνεις αυτή τη στιγμή, μια τέτοια συμπεριφορά στη δουλειά σου, σου δίνουμε ορισμένα tips για να αισθανθείς καλύτερα:

 1. Να είσαι ο εαυτός σου. Μη προσπαθείς να γίνεις κάποιος άλλος για να είσαι αρεστός.
 2. Μην αμφισβητήσεις ποτέ τις ικανότητες και την αυτοπεποίθησή σου, τα άτομα αυτά πάσχουν από ανάγκη προβολής και εξουσίας και έχουν σκοπό να σε ρίξουν σε αυτό το κυκεώνα.
 3. Δώσε το καλύτερο που μπορείς για σένα και όχι για αυτούς.
 4. Θυμήσου πόσο σημαντική είναι η δουλειά για σένα αυτή τη στιγμή και πως δεν αξίζει για ένα ανασφαλή, εγωκεντρικό και ψυχαναγκαστικό τύπο, να χάσεις εσύ τη δουλειά σου.
 5. Προσπάθησε να είσαι τυπικός μαζί του και να είσαι όσο πιο μακριά.
 6. Αντίδρασε με θετικότητα απέναντι στην αρνητικότητα του.
 7. Λυπήσου τον που έχει ανάγκη για προβολή και εξουσία και νιώσε σιγουριά που  καταφέρνεις να είσαι ο εαυτός σου.
 8. Θυμήσου ότι την αξιοπρέπεια μας δεν τη χαρίζουμε σε κανένα και για τίποτα.
 9. Όσο σε βλέπει σταθερό και ακλόνητο, περισσότερο πεισμώνει για αυτό συνέχισε να «του σπας τα νεύρα», αυτό θα είναι μια καλή εκδίκηση.
 10. Μη δίνεις σημασία και μη παίρνεις προσωπικά το καθετί που λέει. Τις πλείστες φορές το λέει για να σου τη «σπάσει»
 11. Θετική στάση ζωής και Θετική σκέψη! Πάντα Νικά και ΤΟΥΣ νικά.

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: erinfconley.files.wordpress.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
 • 01

  Χειριστικοί συνάδελφοι: Ζητήματα Εξουσίας στο χώρο εργασίας.