Loading

Μπρατισλάβα: Να και ένας προορισμός που ΔΕ θα σου πρότεινα να πας!

svg18 Φεβρουαρίου, 2021TravelbeezΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΟΥΛΗΣ

Πολλές φορές είτε γράφοντας τα δικά μου #travelbeez άρθρα, είτε διαβάζοντας άλλων travelers τα άρθρα, σκέφτομαι ότι υπάρχει μία τάση εξιδανίκευσης των εκάστοτε προορισμών ή μία προσπάθεια να τους «πουλήσουμε» ως τέλειους και ιδανικούς!

Σήμερα λοιπόν αποφάσισα να είμαι πιο συνεπής με τον εαυτό μου, και να σου μιλήσω για έναν προορισμό τον οποίο θα έβαζα στον κάλαθο αχρήστων των ταξιδιών μου, γιατί πολύ απλά ούτε μου άρεσε, ούτε βρήκα κάτι εξαιρετικά ενδιαφέρον ώστε να προτείνω σε κάποιον να τον επισκεφθεί.

Καταρχάς είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσω εξαρχής ότι την επισκέφθηκα συνδυαστικά με ένα ταξίδι μου στην Βιέννη και ευτυχώς, πριν τη Βιέννη, γιατί διαφορετικά θα με έπιανε η κατάθλιψη.

Εκεί πέρασα την αλλαγή του χρόνου το 2019 (προ κορωνοϊού φυσικά), οπόταν θεωρώντας ότι τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά ακόμα και οι πιο χλιαροί προορισμοί ζωντανεύουν, περίμενα κάτι ανάλογο. Δυστυχώς όμως αυτό το σενάριο ήταν πολύ μακριά απ’ τις προβλέψεις μου.

Μου έκανε εντύπωση που παραμονή Πρωτοχρονιάς και Πρωτοχρονιά ήταν όλα κλειστά, τα έστω λίγα που υπήρχαν δηλαδή και ο κόσμος ανύπαρκτος στους δρόμους. Αντίστοιχα άλλες πόλεις της Ευρώπης που επισκέφθηκα το αντίστοιχο διάστημα, έσφυζαν από ζωή. Η μελαγχολία και η θλίψη ήταν τα κυριότερα συναισθήματα που η πόλη απέπνεε και περπατώντας τους δρόμους της Μπρατισλάβα αποκόμιζες ένα ζοφερό συναίσθημα παρακμιακής συνοικίας.

Οι άνθρωποι δεν ήταν καθόλου φιλικοί με τους τουρίστες και ήταν σαν να τους έβλεπαν για πρώτη φορά στην πόλη τους, σαν κάτι άγνωστο και δεν γνώριζαν πως να συμπεριφερθούν. Επιπλέον, στα εστιατόρια που πήγαμε, πάλι νιώσαμε αφιλόξενα γιατί ήταν σαν να μας τάιζαν σε προαύλια φυλακών και αυτό το ένιωσα ειδικά επειδή πρωτίστως καθόμασταν σε μακρόστενα τραπέζια μαζί με άλλους 20 αγνώστους και επειδή πραγματικά είχαμε κάνει ΥΠΕΡ-προσπάθεια να έρθει ένα γκαρσόνι να μας πιάσει παραγγελία και επομένως χρειάστηκαν 3 ώρες μέχρι αυτό να φθάσει σε εμάς. Εντάξει, δικαιολογώ ως ένα βαθμό το γεγονός ότι το είχαν οι μέρες, αλλά εντάξει μέχρι ενός σημείου. Ξεκάθαρα δεν υπήρχαν οι τουριστικές υποδομές για να αντέξουν τόσο φόρτο εργασίας και ένιωθα το γκαρσόνι πως από ώρα σε ώρα θα άρχιζε να τσιρίζει απ’ τα μικρόφωνα να κάνουμε ησυχία και ότι αυτό παραιτείται! ?

Τώρα, όσον αφορά τα αξιοθέατα. Ένα εντελώς ξένο υπερσύγχρονο οικοδόμημα στη μέση της πόλης και δικαιολογημένα το ονόμασαν UFO, γιατί έμοιαζε σαν να είχε προσγειωθεί απ’ άλλο πλανήτη και δε συμφιλιωνόταν με την πιο μεσαιωνική πνοή της πόλης.

Όαση βέβαια ήταν το κάστρο στους πρόποδες της πόλης και απίστευτη η θέα που είδαμε από ψηλά, αλλά προφανώς δε θα το συνέκρινα με κανένα άλλο κάστρο Ευρωπαϊκής πρωτεύουσας που έχω επισκεφθεί. Καμία πάλι υποδομή για τον τουρίστα, κανένα point για να σταθείς και να μάθεις κάτι, κανένα ενδιαφέρον στο εσωτερικό προαύλιο του κάστρου.

Απ’ την άλλη, μία δυσάρεστη εμπειρία μας περίμενε και στην αλλαγή του χρόνου, κατά την οποία αγνοήθηκε εντελώς το τουριστικό στοιχείο που λογικά θα περνούσε εκεί το βράδυ του και ως εκ τούτου στα ηχεία ακούγαμε μόνο σλοβάκικα τραγούδια (χωρίς αυτό να είναι κακό) αλλά ακόμα και το 4,3,2,1 ρε παιδί μου, στα σλοβάκικα το είπαν! Στα μείον και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ που βρωμοκοπούσε απανταχού και το υπερβολικό κρύο (για το οποίο φυσικά δεν ευθύνεται η πόλη ? )

Βέβαια, για να μην είμαι απόλυτος, στα συν της Μπρατισλάβα ήταν το πολύ πολύ ωραίο και φθηνό φαγητό που -τελικά- φάγαμε.

Αν τελικά επιμένεις και θέλεις να ταξιδέψεις στο έγγυς μέλλον στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας, φρόντισε να μην έχεις υψηλές προσδοκίες και έτσι θα περάσεις μία χαρά! Είναι ο τέλειος τόπος για να φας, να χαλαρώσεις χωρίς το άγχος των αξιοθέατων, αλλά μέχρι εκεί ?

Ορίστε, ειλικρίνεια θέλατε… τα είπα και ξαλάφρωσα! Σου απολογούμαι ειλικρινά Μπρατισλάβα μου, και θα ήθελα να σου δώσω άλλη μία ευκαιρία τα επόμενα χρόνια γιατί αντιλαμβάνομαι ότι κάνεις βήματα προόδου και παλεύεις να ξεφύγεις από ένα σκληρό παρελθόν. Μέχρι τότε όμως, από μένα είναι ξεκάθαρα…. ΟΧΙ!


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: etimg.etb2bimg.com

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΟΥΛΗΣ

Πριν 5 χρόνια, δήλωνα επαναστάτης. Σήμερα δηλώνω απλά «θέλω την ησυχία μου» και μερικά... σούσι. Θυμώνω ακόμη με την αδικία, επιμένω ακόμη στην αλήθεια και ακόμη δεν έχω κοιλιακούς. Κάτσε λοιπόν καλά, και πού ξέρεις, ίσως το σύμπαν συνωμότησε για να βρεθείς σήμερα εδώ...

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Μπρατισλάβα: Να και ένας προορισμός που ΔΕ θα σου πρότεινα να πας!