Loading

BOTOX – Η συνήθεια που έγινε λατρεία…

« Βρε καλώς την/τον μου! Πώς είμαστε σήμερα; Καλά κι εγώ! Εγώ πάντως ξύπνησα με κέφια! Λέω να χτυπήσω κι ένα μποτοξάκι… ». Αυτή η συζήτηση δεν μοιάζει απίθανη πλέον.

Το θέμα του Botox (Μπότοξ), ή της αλλαντικής τοξίνης (botulinum toxin), συζητείται σε καθημερινή βάση μεταξύ μας. Θα μπορούσε άνετα κάποιος να ανοίξει ένα τέτοιο θέμα στον καθιερωμένο Κυριακάτικο καφέ με φίλους, το οποίο θέμα, όμως, θα προκαλέσει ποικίλες κοινωνικές αντιδράσεις, ακόμα και από νέα άτομα, αφού πρόκειται για ένα νέο ιατρικό κεφάλαιο. Ας τα πάρουμε από την αρχή.

Τρόπος δράσης

Η τοξίνη αυτή έχει ως ικανότητα την αναστολή (να σταματήσει δηλαδή) την έκκριση της ακετυλοχολίνης. Η ακετυλοχολίνη συμβάλλει ως μεσολαβητής μεταφοράς νευρικών ώσεων κατά μήκος των νευρώνων. Ως αποτέλεσμα το Botox έχει ως κύριο αποτέλεσμα την άρση μεταφοράς πληροφοριών από τις συνάψεις του εγκεφάλου προς το εκτελεστικό όργανο. Το εκτελεστικό όργανο μπορεί να είναι αδένας, ιστός, ή μυς. Σε απλά ελληνικά, σταματά η οποιαδήποτε ανταπόκριση του ιστού από μηνύματα του εγκεφάλου. Άρα χωρίς μήνυμα δεν θα έχουμε αποτέλεσμα, επομένως απάντηση, επομένως κίνηση.

Χρησιμότητα στην σύγχρονη ιατρική

Η δράση της τοξίνης αυτής χρησιμοποιείται για πολλά ιατρικά θέματα και παθήσεις, που μπορεί να επηρεάζουν την καθημερινότητα του ασθενή. Άτομα που επηρεάζονται από νευρικές παθήσεις και συνεπώς μυϊκές συσπάσεις (δυστονίες), όταν τους χορηγηθεί η τοξίνη αυτή, παρατηρείται καταπράυνση και χαλάρωση των μύων που προσεγγίζονται και ο ασθενής μπορεί να συνεχίσει την καθημερινότητά του. Άλλες παθήσεις που μπορεί να χρησιμεύσει το Botox είναι η βλεφαρόπτωση, η μητρική δυστονία, υπερίδρωση, υπερκινητική ουροδόχος κύστη και άλλες.

Μπότοξ και ομορφιά

Εννοείται ότι το θέμα μας εδώ δεν είναι να ιατρέψουμε το σώμα μας, αλλά τον χρόνο. Όταν εκφραζόμαστε, χρησιμοποιούμε σε μεγάλο μέρος τους μύες του προσώπου μας, είτε χαμογελάμε, θυμώνουμε ή ακόμα κι όταν κλαίμε. Η σύσπαση των μυών αυτών, μέσα από το πέρασμα του χρόνου, έχει ως αποτέλεσμα την παρουσία ορατών επιδερμικών στριφωμάτων, γνωστά και ως τις αγαπημένες μας ρυτίδες. Στόχος του μπότοξ είναι να μειώσει την σύσπαση, ακόμη και παραλύοντας προσωρινά συγκεκριμένους μύες, όπως τα μάγουλα, τα ζυγωματικά και το μέτωπο. Θέλετε να μάθετε κάτι ενδιαφέρον; Για να καταλάβετε αν κάποιος έχει κάνει μπότοξ, πέστε του να σηκώσει τα φρύδια του, ή πέστε του κάτι σοκαριστικό. Εάν τα φρύδια δεν σηκωθούν, τότε το άτομο αυτό πολύ πιθανόν να έχει «χτυπηθεί».

Κάθε τι με μέτρο…

Το μπότοξ είναι μια πολύ βοηθητική ουσία, που χρησιμεύει για ίαση αλλά και κόσμηση ενός ατόμου. Έχει όμως κάποιες ιδιότητες, τις οποίες δεν πρέπει να ξεχνάμε. Πρώτον, η αλλαντική τοξίνη σε μεγάλες δόσεις προκαλεί μόνιμη παράλυση των νευρικών συνάψεων, με αποτέλεσμα κάποιοι μύες να παραλύουν εντελώς. Γι’ αυτό και όταν δηλητηριαστούμε με την τοξίνη αυτή, μετά από μόλυνση, μπορεί να πάθουμε ασφυξία, αφού οι αναπνευστικοί μας μύες παραλύουν. Δεύτερον, εάν χορηγηθεί με μέτρο η τοξίνη αυτή φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα, αλλά όχι μόνιμα. Γι’ αυτό η χορήγηση για σκοπούς αισθητικής πρέπει να γίνεται κάθε 6-8 μήνες, εάν θέλουμε να κρατήσουμε τον μυ σε αναστολή και τις ρυτίδες μακριά. Τρίτον, υπάρχει μια πολύ μικρή πιθανότητα να επηρεαστούν μόνιμα κάποιοι μύες που δεν επιθυμούμε και τότε να αντιστραφεί το αποτέλεσμα σε βλεφαρόπτωση ή ανισότητα των δύο πλευρών του προσώπου μας.

Το Botox είναι αποδεδειγμένα μια τεχνική που φέρει τα κοινωνικά σύνολα με διχασμένες τις απόψεις. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, πάραυτα, πως ο χρόνος δεν πρόκειται να σταματήσει. Δεν καταλήγουμε, ούτε στο ότι δεν πρέπει να εφαρμόζεται, αλλά ούτε και στο ότι δεν πρέπει να υπάρχει μέτρο. Η τοξίνη αυτή μπορεί να αποδειχτεί «σωτήρια» για την ομορφιά μας, αλλά θανατηφόρα για το σώμα μας. Ας μην κάνουμε την συνήθεια λατρεία και την λατρεία συνήθεια. Όλα πρέπει να γίνονται με μέτρο στη ζωή. Και ας μην ξεχνάμε πως ζούμε για εμάς… όχι για τους άλλους…


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την συγκατάθεση του beezdom.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    BOTOX – Η συνήθεια που έγινε λατρεία…