Loading

Μπορούν τα παιδικά τραύματα να επηρεάζουν την ενήλικη ζωή;

Πολλές φορές σκεπτόμενοι την λέξη “παιδικό τραύμα” , έρχονται αυθόρμητα εικόνες στο μυαλό μας  που αναπαριστούν θλιβερές εμπειρίες αισχρών γεγονότων που πιθανώς να συνέβησαν την συγκεκριμένη αναπτυξιακή περίοδο. Εν μέρη αυτή η θεωρεία είναι ορθή αλλά δεν καλύπτει επαρκώς την ολοκληρωμένη επεξήγηση του φαινομένου. Συγκεκριμένα, το τραύμα δεν καθορίζεται μόνο από άσχημα γεγονότα που στιγμάτισαν την ζωή κάποιου( όπως οι πλείστοι νομίζουμε) , αλλά αναφέρεται και σε ευχάριστα γεγονότα που δεν συνέβησαν ποτέ. Ένα τραυματικό γεγονός δεν σημαίνει ότι θα στιγματίσει απαραίτητα το άτομο καθαυτό. Υπάρχουν άνθρωποι με μεγαλύτερες δυνατότητες ανθεκτικότητας στην προσωπικότητα τους και άτομα που χρειάζονται απλά καθοδήγηση για την αναγκαία επούλωση των πληγών τους. Το άρθρο ,όμως, θα εστιαστεί στα άτομα που στιγματίστηκαν από τέτοια περιστατικά ταλανίζοντας την ψυχοσύνθεση τους μέχρι και την ενήλικη ζωή με διάφορους τρόπους.

Τι θεωρούμε τραύμα παιδικής ηλικίας;

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές εμπειρίες που μπορούν να θεωρηθούν υπαίτιοι ψυχικών τραυμάτων κατά την διάρκεια της παιδικής ηλικίας. Συνήθως κυμαίνονται από κάτι εξαιρετικά τρομακτικό όπως μια θανατηφόρα ασθένεια ή κακοποίηση, έως κάτι ψυχικά βάναυσο όπως μια επαναλαμβανόμενη απόρριψη από τον γονέα.  Το κοινό αυτών των καταστάσεων είναι ότι φέρνουν το παιδί αντιμέτωπο με ένα αγώνα δρόμου που θα τον περιλούζει με αλλεπάλληλα συναισθήματα φόβου, ανησυχίας και αναστάτωσης.

Ποιες εμπειρίες μπορεί να είναι τραυματικές;

  • Σωματική, σεξουαλική ή ψυχολογική κακοποίηση
  • Παραμέληση- έλλειψη αγάπης
  • Φυσικές καταστροφές (πχ. σεισμοί)ή τρομοκρατία( πχ. λόγω πολέμου)
  • Ξαφνική απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου
  • Κατάχρηση ουσιών (από τον ίδιο ή οικογενειακή χρήση)
  • Σοβαρά ατυχήματα ή απειλητική για την ζωή ασθένεια
https://www.counselingphoenixscottsdale.com/wp-content/uploads/2015/11/shame-799099_1920-1024x753.jpg

counselingphoenixscottsdale.com

Πως εκδηλώνεται ένα παιδικό τραύμα στην ενήλικη ζωή;

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορεί να εκδηλωθούν τα συμπτώματα. Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται τα πιο συνηθισμένα , διαχωρισμένα σε συναισθηματικά και σωματικά στοιχεία.

Συναισθηματικά συμπτώματαΣωματικά συμπτώματα
Θυμός/ Συναισθηματικές εκρήξειςΔυσκολίες συγκέντρωσης
ΚατάθλιψηΔιαταραχές στον ύπνο (πχ. Εφιάλτες, αυπνίες)
πιθανές κρίσεις πανικούΠολύ χαμηλή έως καθόλου ενέργεια
Άγχος/ ανησυχία/νευρικότηταευαλωτότητα  σε ασθένειες( πχ. Καρκίνος, παχυσαρκία, καρδιακά προβλήματα…)
Διατροφικές διαταραχές 
απομόνωση 

Μερικά παραδείγματα συμπεριφορών στην ενήλικη ζωή που πιθανώς να υπονομεύουν κάποιου είδους τραύματος κατά την παιδική ηλικία.

1.Φόβος δέσμευσης( Μεγαλώνοντας ένα παιδί σε ένα απορριπτικό οικογενειακό περιβάλλον, που δεν ανταποκρινόταν στις ανάγκες του , πολύ πιθανόν στην ενηλικίωση να αποφεύγει στενές σχέσεις , κρατώντας ενδόμυχα τα συναισθήματα του).

2.Φόβος απόρριψης( Εάν το παιδί κατά την αναπτυξιακή του περίοδο δεν έχει βιώσει ποτέ το αίσθημα της αποδοχής από την οικογένεια , το σχολείο ή τους φίλους του, τότε πιθανότατα μεγαλώνοντας να κουβαλάει ανασφάλειες που θα υποβαθμίζουν την αξία του σαν άτομο).

3.Φόβος εγκατάλειψης( Ένας ενήλικας που ως παιδί δεν βίωσε φροντίδα , αλλά στερήσεις, μοναξιά ή εγκατάλειψη, βιώνει την ταραχή ότι θα τον εγκαταλείψουν. Γι’ αυτό πολλές φορές μπορεί να έχει άστατες ερωτικές τους σχέσεις ή να προσκολλάται εύκολα σε άτομα).

4.Προβλήματα εμπιστοσύνης(άτομο που έχει υποστεί κακοποίηση, ταπείνωση ή απόρριψη ως παιδί , απομονώνεται κα ρίχνει τοίχοι άμυνας προκειμένου να μην βιώσει ξανά τα ίδια βάναυσα συναισθήματα).

5.Αυστηρότητα/  ματαιότητα(μεγαλώνοντάς σε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό και επικριτικό περιβάλλον , ο ενήλικας πλέον τείνει να αγγίζει συχνότερα την τελειομανία και να είναι ανένδοτος στις απόψεις του).

https://allisondavismaxon.com/wp-content/uploads/2018/06/aces-pic-800x675.png

allisondavismaxon.com

    Πηγές: awakengr.com, mentalhealthcenter.org, highlandspringsclinic.org


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: psychologynow.gr

ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΑΝΤΗ

Φοιτήτρια ψυχολογίας και αρθρογράφος στον ελεύθερο μου χρόνο. Συχνά συνδυάζω τις δυο αυτές ενασχολήσεις μου. Λατρεύω τα έξυπνα αστεία, τα γλυκά και τις σπαζοκεφαλιές. Ωστόσο, το βασικότερο χαρακτηριστικό μου γνώρισμα θα έλεγα είναι η δημιουργικότητα μου, την οποία ευελπιστώ να ανακαλύψετε μέσα από τα άρθρα μου…

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Μπορούν τα παιδικά τραύματα να επηρεάζουν την ενήλικη ζωή;