Loading

Μπορούν οι μηχανές να αντικαταστήσουν τον άνθρωπο;

Όσο και να το παιδεύουμε το θέμα, οι μηχανές ή τα ρομπότ, όπως τα αποκαλούμε, έχουν μπει για τα καλά στην καθημερινότητα μας. Αποτελούν, πλέον, αναπόσπαστο κομμάτι στη ζωή μας. «Θα φτιάξω ποπκορν στο φούρνο μικροκυμάτων» ή «Υπολόγισέ μου στον υπολογιστή 14352 επί 459022» ή «Ε! Αλέξα! Άναψε τον θερμοσίφωνα!». Καθημερινές εντολές, που θα μπορούσαμε να εφαρμόζουμε εμείς οι ίδιοι, αντικαθίστανται συνεχώς από τους λεγόμενους «αυτοματισμούς», με τους οποίους οδηγούμαστε όλο και πιο κοντά στην αδράνεια σκέψης και συνείδησης, και συνεπώς στην πιθανή αντικατάσταση του ίδιου μας του εαυτού από μια μηχανή. Γιατί, αυτό είναι το μόνο που μας ξεχωρίζει από τα υλικά όντα. Έχουμε συνείδηση και υπέρτατη νοημοσύνη.

Οι οικονομικές συνέπειες είναι σε όλους μας γνωστές. Εμείς πρώτα θα πρέπει να κατανοήσουμε τις διαφορές από μια μηχανή. Οι διαφορές μας από το ευρύτερο σύνολο των υλικών δημιουργημάτων, δηλαδή των μηχανών, μπορούν να αναλυθούν σε πολλά επίπεδα, κλίμακες και κατηγορίες. Γι’ αυτό θα πρέπει να γνωριστούμε με τις βασικές διαφορές, για τις οποίες δικαιολογείται αναμφίβολα η ανικανότητα αντικατάστασης του ανθρώπινου όντος με μηχανές. Όπως αναφέρθηκε πριν, η νοημοσύνη είναι ένα από τα βασικότερα προτερήματα του ανθρώπινου είδους. Συναισθήματα, αποφάσεις, πράξεις με κλίμακα έντασης (λίγο-πολύ), σύγκριση… Αυτά τα ουσιαστικά που αποτελούν την νοημοσύνη μας χαρακτηρίζουν και μας ξεχωρίζουν, αν θέλετε, από τα υπόλοιπα όντα του πλανήτη, είτε από το ζωικό βασίλειο, είτε από το υλικό.

analyticsinsight.net

Για να αντιληφθούμε καλύτερα τον όρο «μηχανή» θα πρέπει να γνωριστούμε με κάποιους επιπλέον όρους. Ένας από αυτούς είναι ο «αυτοματισμός». Ο αυτοματισμός αποτελεί σύνολο από πράξεις και όχι εντολές, οι οποίες επαναλαμβάνονται. Ο αυτοματισμός έχει δημιουργηθεί από τον άνθρωπο για να διευκολύνει την καθημερινότητά του, όσον αφορά πράξεις που απαιτούν έντονη επανάληψη, ακρίβεια και υπερβολική φυσική κατάρτιση. Για παράδειγμα, η μεταφορά ενός βαρετού φορτίου, η συσκευασία προϊόντων, η διαχείριση υπερβολικού φόρτου εργασίας κλπ. Το πρόβλημα είναι ότι ο αυτοματισμός δεν προσφέρει τίποτα άλλο εκτός από υλική διευκόλυνση. Πέραν από αυτό που έχει ρυθμιστεί να κάνει, η μηχανή δεν μπορεί να εκτελέσει περαιτέρω λειτουργίες, εάν δεν της έχουν ανατεθεί.

becominghuman.ai

Ένας άλλος όρος είναι η αντίληψη. Το μυαλό μας είναι διαμορφωμένο στο να αντιλαμβάνεται και να αντιδρά ανάλογα σε καταστάσεις όπου δεν υπάρχει χρόνος για μηχανικές κινήσεις ή υπάρχει παρέκκλιση από την συνηθισμένη πράξη. Για παράδειγμα, στην ιατρική, ο κάθε ασθενής πρέπει να αντιμετωπίζεται με εντελώς ξεχωριστό τρόπο, είτε από μέρους περίθαλψης ή επικοινωνίας. Η μηχανή δεν μπορεί να αντιληφθεί την διαφορετικότητα της κάθε περίπτωσης, παρά μόνο με μια προγραμματισμένη λειτουργία. Θα πρέπει να σας απογοητεύσω, αλλά το πρόγραμμα της ζωής δεν εφαρμόζεται πάντα.

Εκτός αυτού, είμαστε και αισθηματίες. Λοιπόν, οι μηχανές δεν έχουν συναισθήματα, αφού αποτελούν άψυχα σώματα. Τα συναισθήματα αποτελούν πυρήνα από την καθημερινή επικοινωνία μεταξύ μας. Απ’ το πρωί μέχρι το βράδυ εκφραζόμαστε με συναισθήματα. Φανταστείτε ψυχολόγο-ρομπότ. Λίγο δύσκολο, έτσι;

Για να καταλήξω κάπου, οι μηχανές αποτελούν ίσως ένα από τα καλύτερα δημιουργήματα του ανθρώπινου όντος. Αλλά, προς το παρόν θα πρέπει να αρκεστούμε στην υλική και όχι ψυχική αντικατάσταση που μπορούν να μας προσφέρουν, πόσο μάλλον να απορρίψουμε την ολική μας αντικατάσταση από αυτές. Γιατί, πριν από την χρήση πρέπει να διαβάσουμε τις οδηγίες· Οδηγίες στο πως να είμαστε άνθρωποι.

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: finance-monthly.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Μπορούν οι μηχανές να αντικαταστήσουν τον άνθρωπο;