Loading

Μπορεί ο Κύπριος να μειώσει τη χρήση του πλαστικού;

Από παιδί θυμάμαι να βλέπω ταινίες. Tαινίες ξένες. Σε αυτές τις ξένες σειρές να βλέπω τις  νοικοκυρές να κουβαλάνε χάρτινες καφέ σακούλες από  τις υπεραγορές και να λέω πως μπορούν να κουβαλούν εκεί τα τρόφιμα και γιατί το κάνουν αυτό; Δεν έφτασαν σε αυτούς ακόμα οι πλαστικές σακούλες; Να μπορούν να «εξυπηρετηθούν». Να «εξυπηρετηθούν»..

Έφτασα μετά από  χρόνια σε αυτό το σημείο για να σκεφτώ τελικά και για να καταλάβω γιατί τότε αυτοί οι ηθοποιοί στα έργα που έβλεπα κουβαλούσαν αυτές τις χάρτινες σακούλες. Ποιος εξυπηρετείτο και τι εξυπηρετούσαν. Και κατάλαβα πως ο πολιτισμός εκεί, σ’ αυτούς ήρθε κάτι χρόνια νωρίτερα.

Γιατί εμάς αν δεν μας το επιβάλουν και δεν το πληρώσουμε με πρόστιμο δεν θα το ευχαριστηθούμε.

Γιατί αν δεν μας αναγκάσουν να σεβαστούμε το περιβάλλον και δε μας αναγκάσουν να αποκτήσουμε οικολογική συνείδηση δεν θα το κάνουμε ποτέ. Γιατί ακόμα και τώρα που μας αναγκάζουν αρχίσαμε τις ιδιοτροπίες. Τι και γιατί και πως και γιατί να πληρώνουμε.

Πληρώνουμε γιατί είμαστε τόσο αθεράπευτα ρομαντικοί ώστε να θέλουμε χρόνο για να συνειδητοποιήσουμε την απαγόρευση της πλαστικής σακούλας. Γιατί η κουλτούρα μας είναι τέτοια που θέλουμε χρόνο να προσαρμοστούμε στον αποχωρισμό της.

Γιατί δε δεχόμαστε εύκολα να μην αρπάζουμε και extra 50 σακούλες από  τις υπεραγορές για να υπάρχουν εκεί στο σπίτι για σιγουριά. Γιατί ποτέ δε καταλάβαμε πόσα χρόνια, πόση καταστροφή και ρύπανση προκαλούν και πόσο αδιάσπαστες είναι στο πέρασμα του χρόνου. Γιατί δεν σκεφτήκαμε πως μέχρι τώρα τις θέλαμε στα καλάθια μας για τα σκουπίδια και δεν καταλάβαμε πως σε λίγα χρόνια αν συνεχίσουμε με αυτό το ρυθμό  θα τρώμε τα σκουπίδια τελικά.

Πλαστικά καλαμάκια, πλαστικά ποτήρια, πλαστικές μπουκάλες, ένας κόσμος πλαστικού…σειρά έχει η αντικατάσταση τους, δύσκολο έργο αλλά όχι ακατόρθωτο…ήδη έχει ξεκινήσει μια σταδιακή συνειδητοποίηση, έστω και με την επιβολή προστίμου.

“Το πλαστικό καταστρέφει το περιβάλλον, χρειάζεται πέντε δευτερόλεπτα να παραχθεί, πέντε λεπτά να χρησιμοποιηθεί και μετά θέλει πεντακόσια χρόνια για να διαλυθεί» .Ίσως αυτή η ατάκα μας κάνει να καταλάβουμε καλύτερα όλο το νόημα περί τούτου.

Σε χρέωση πέντε σεντ ανά σακούλα υποβάλλονται  οι καταναλωτές, ως μέτρο εναρμόνισης με ευρωπαϊκή οδηγία που στοχεύει στη μείωση των πλαστικών και την ενθάρρυνση της επαναχρησιμοποίησης.  Η ευρωπαϊκή Οδηγία απαιτεί από τα κράτη μέλη να μειώσουν την κατανάλωση πλαστικών σακουλών, κατ’ ανώτατο όριο στις 90 έως το τέλος του 2019 και στις 40 κατά κεφαλήν έως το τέλος του 2025. Μέχρι να επέλθει σταδιακά η πλήρης κατάργηση τους.

Φέτος, το μότο της Παγκόσμιας Μέρας Περιβάλλοντος ήταν ακριβώς η Πλαστική Ρύπανση.

Αν δεν μπορείς να το επαναχρησιμοποιήσεις, πες Όχι σε αυτό!”

35 χώρες ανά το παγκόσμιο έχουν καταργήσει πλήρως και ήδη την χρήση της.

Ας υιοθετήσουμε όλοι μαζί συλλογικά νέους πιο φιλικούς τρόπους και εναλλακτικές λύσεις προς το περιβάλλον. Όλοι μαζί μπορούμε για μια κοινωνία χωρίς πλαστικά, για ένα περιβάλλον μακριά από  τη ρύπανση, για μια εικόνα ενός τόπου που θα προβάλει στα μάτια της νέας γενιάς τέτοια σωστά περιβαλλοντικά πρότυπα, όπως αυτά που παρακολουθούσα κι εγώ στις σειρές των παιδικών μου χρόνων. Ας μεταλαμπαδεύσουμε  στα παιδιά μας οικολογικές αξίες και ας τους χαρίσουμε ένα κόσμο μακριά από πλαστικά.

Σύνθημα όλων ας γίνει η επαναχρησιμοποιήση και όχι η μία χρήση!

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Μπορεί ο Κύπριος να μειώσει τη χρήση του πλαστικού;