skai.gr
Μιας και το Big Brother επανήλθε πάλι μετά από 10 χρόνια, κάνουμε μια ανασκόπηση στο παρελθόν. Πρώτα όμως, πάμε να δούμε πιο αναλυτικά το παιχνίδι.
Η πρεμιέρα του reality στην ελληνική τηλεόραση μέσα από τον σταθμό ΑΝΤ1, προβλήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου του 2001. Από το 2001 μέχρι το 2003 παρουσιαστής ήταν ο Ανδρέας Μικρούτσικος και το 2005 η Τατιάνα Στεφανίδου. Τις πρώτες 4 σεζόν τις παρουσίαζε ο ΑΝΤ1. Το 2010 αποφάσισαν να επαναφέρουν το παιχνίδι και τα δικαιώματα πήγαν στον σταθμό Alpha TV με παρουσιάστρια την Ρούλα Κορομηλά.
Το 2001, που ήταν η πρωτότυπη εκδοχή του Big Brother, είχε μεγάλη απήχηση από το κοινό και χαρακτηρίστηκε ως η πιο επιτυχημένη σε τηλεθέαση σεζόν από όλες. Το 2002 η μορφή του παιχνιδιού άλλαξε. Υπήρχαν ακατάλληλες σκηνές που δεν άρεσαν στους τηλεθεατές. Το 2003 η ονομασία του reality άλλαξε σε «The Wall». Το σπίτι ήταν χωρισμένο σε φτωχικό και πολυτελές. Οι δύο ομάδες πάλευαν για το ποια θα είναι στο πολυτελές μέρος του σπιτιού. Η απήχηση δεν ήταν μεγάλη και έτσι την επόμενη χρονιά δεν προβλήθηκε. Το 2005 αποφασίζουν να ξανά φέρουν το παιχνίδι με ονομασία «Big Mother». Η μορφή του παιχνιδιού είχε ως εξής: οι παίκτες έκαναν τις δοκιμασίες μαζί με τις μητέρες τους. Αυτές δεν κέρδιζαν έπαθλα, αλλά έμεναν μαζί με τα παιδιά τους μέχρι αυτά να αποχωρήσουν. Αυτό όμως δεν είχε επιτυχία και στα μέσα της σεζόν το παιχνίδι επανήλθε στην κλασική του μορφή. Τέλος, το 2010 ξανά προβλήθηκε το reality με δική του εκδοχή. Ο Alpha είχε συνεργαστεί με την NOVA για να δείχνουν το παιχνίδι όλο το 24ωρο. Μετά από λίγο διακόπηκε γιατί υπήρχαν ακατάλληλες σκηνές και βρισιές.
Τι είναι λοιπόν αυτό το παιχνίδι;
Είναι ένα τηλεοπτικό reality που δημιουργήθηκε από τον John de Mol στην Ολλανδία το 1997. Πρόκειται για μια ομάδα ανθρώπων από 10 έως 15 άτομα περίπου (κάθε σεζόν ο αριθμός άλλαζε) οι οποίοι είναι άγνωστοι μεταξύ τους και ξαφνικά θα βρεθούν σε ένα σπίτι, όπου θα συγκατοικήσουν για 100 – 115 μέρες. Θα υπάρχουν κάμερες που θα τους τραβούν όλο το 24ωρο. Ο Big brother που ουσιαστικά είναι μια φωνή και δεν τον βλέπουμε ποτέ, βάζει στους παίκτες κάποιες δοκιμασίες. Όποιος κερδίζει, παίρνει την ασυλία και δεν μπορεί να ψηφιστεί από τους συμπαίκτες του. Μια φορά την βδομάδα ο παίκτης με τις περισσότερες αρνητικές ψήφους, αποχωρεί από το παιχνίδι. Νικητής είναι αυτός που θα καταφέρει να φτάσει μέχρι το τέλος και θα κερδίσει το χρηματικό έπαθλο.
image.fthis.gr
Big Brother 2020.
Ένα «κοινωνικό» πείραμα έρχεται για ακόμα μια φορά στις οθόνες μας με παρουσιαστή τον Χάρη Βαρθακούρη στον ΣΚΑΙ. Ένα σπίτι, κάμερες σε όλα τα σημεία για όλο το 24ωρο και 15 εβδομάδες. Όλα αυτά συν οι δοκιμασίες που θα έρχονται από τον Big Brother, θα έχουν να διαχειριστούν οι 16 διαφορετικές προσωπικότητες που θα μπουν στο σπίτι. Οι παίκτες θα ζήσουν κάτι το πρωτόγνωρο μιας και θα βρίσκονται μακριά από τους δικούς τους, μακριά από τα social media και τα τηλεφωνήματα. Θα μπορέσουν να τα διαχειριστούν; Θα αντέξουν; Τι θα δείξουν άραγε στους τηλεθεατές;
Το σπίτι είναι 700 τ.μ. με πισίνα, 50 μικρόφωνα και 56 κάμερες. Θα προβάλλονται στιγμές από την καθημερινότητα των παικτών, καθώς και οι αποστολές που θα τους δίνονται ανά βδομάδα. Όποιοι επιτύχουν θα ζουν μια πολυτελή ζωή, ενώ αυτοί που χάνουν θα έχουν μόνο τα απαραίτητα. Οι παίκτες θα ψηφίζουν τα άτομα που θα είναι προτεινόμενα για αποχώρηση. Μετά ο λόγος δίνεται στο κοινό, όπου και θα ψηφίζει. Κάθε βδομάδα ένα παίκτης θα αποχωρεί. Μέχρι να φτάσουμε στο τέλος και να αναδειχτεί ο νικητής που θα πάρει το έπαθλο τον 100.000 ευρώ.
Αφού αναφέρθηκα στις παλιότερες σεζόν και το πως θα είναι φέτος, θα κλείσω με την δική μου άποψη.
Εγώ προσωπικά δεν παρακολούθησα καμία σεζόν. (Ήμουν και μικρή!) Με αφορμή το άρθρο, έψαξα παλιά βίντεο αν και δεν υπάρχουν πολλά. Προσωπικά αυτό το «πείραμα» πιστεύω ότι χάνει τον σκοπό του από ένα σημείο και μετά. Με βρίσκει σύμφωνη το γεγονός της συμβίωσης μεταξύ 16 διαφορετικών προσωπικοτήτων. Στην καθημερινή μας ζωή συναναστρεφόμαστε με πολλά και διαφορικά άτομα. Το να βλέπουμε την πλευρά και από την άσπρη και από την μαύρη, μόνο καλό μας κάνει. Ο διάλογος είναι ένα σημαντικό προσόν που έχουμε εμείς οι άνθρωποι. Η φύση του παιχνιδιού όμως, οι 15 εβδομάδες, η «αποτοξίνωση» από τον έξω κόσμο, την «πραγματικότητα» των social media και ο ανταγωνισμός για τις δοκιμασίες θα φέρουν πολλές εντάσεις. Πριν από 10 χρόνια υπήρχαν ακατάλληλες σκηνές, βρισιές, έντονοι τσακωμοί κλπ. Δεν μπορώ να φανταστώ σήμερα τι έχει να γίνει…….
***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com
***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: img.news.gr
What do you think?
Show comments / Leave a comment