Όλοι έχετε ακούσει για τα απλά μανιτάρια, τα δηλητηριώδη και για τα μαγικά μανιτάρια που έχουν ψυχεδελική αντίδραση στον οργανισμό μας. Πόσοι όμως έχετε ακούσει για τα βιοφωταυγή μανιτάρια;

Βιοφωταύγεια ή βιοφωτισμός, είναι η δημιουργία φωτός σε διάφορα μήκη κύματος, το οποίο εκπέμπεται από ζώντες οργανισμούς πολύ διαφορετικούς μεταξύ τους, όπως τα βακτήρια, οι μύκητες, οι πυγολαμπίδες και κάποιοι θαλάσσιοι οργανισμοί.

Η ένταση του φωτός που εκπέμπουν διαφέρει από είδος σε είδος. Έτσι, τα είδη της Αυστραλίας είναι πολύ φωτεινά, ενώ αυτά στη  Βόρειο  Αμερική εκπέμπουν λιγότερο φως και απαιτούν προσαρμογή του παρατηρητή στο σκοτάδι, πρωτού γίνουν ορατά.

Περισσότερο από δύο χιλιάδες χρόνια πριν, ο Αριστοτέλης έθεσε το ερώτημα «Γιατί οι μύκητες εκπέμπουν φως;». Ο βιοχημικός Cassius Stevani από το ινστιτούτο της Βραζιλίας Química-Universidade που βρίσκεται στο Σάο Πάολο, έλαβε μέρος σε μια έρευνα η οποία απαντάει σε αυτή την ερώτηση:

“Οι  μύκητες εκπέμπουν φως για να γίνονται αντιληπτοί από έντομα και να βοηθούν στο να αποικήσει ο μύκητας και σε νέους οικοτόπους.”

Ο γενετιστής και μοριακός βιολόγος Jay Dunlap του Dartmouth College’s Geisel School of Medicine αναφέρει ότι η βιοφωταύγεια ως οντότητα έχει εξελιχθεί σε διαφορετικές μορφές ζωής όπως σε βακτήρια, μύκητες, έντομα και ψάρια.

“Οι περισσότεροι από αυτούς εκπέμπουν φως με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο, δηλαδή με τη βοήθεια της βιοχημείας που είναι μοναδική σε κάθε οργανισμό”, δήλωσε ο Dunlap.

dailymail.co.uk

Γνωρίζουμε πως τα περισσότερα είδη μανιταριών δεν διαθέτουν την ιδιότητα της βιοφωταύγειας, ωστόσο υπάρχουν 71 γνωστά είδη που λάμπουν χάρη σε αυτήν μέσα στο σκοτάδι, δημιουργώντας ένα μοναδικό θέαμα. Τα βιοφωταυγή μανιτάρια παρατηρούνται στο έδαφος των δασών όπου υπάρχει βιομάζα (ξύλο) σε αποσύνθεση.

Σε αντίθεση με άλλους βιοφωταυγείς οργανισμούς, ο σκοπός της βιοφωταύγειας σε αυτούς του μύκητες δεν έχει εξακριβωθεί. 

Πολλοί επιστήμονες ταξιδεύουν στην άλλη άκρη του πλανήτη για να φωτογραφίσουν τα συγκεκριμένα μανιτάρια καθώς αποτελούν ένα μοναδικό θέαμα. Το μόνο σίγουρο είναι πως πρόκειται για μια εμπειρία την οποία σίγουρα πρέπει να δείτε κάποια στιγμή στη ζωή σας!


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: dailymail.co.uk


Like it? Share with your friends!

​Πες μας τη γνωμη σου...

ΑΓΑΠΩ! ΑΓΑΠΩ!
0
ΑΓΑΠΩ!
ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ! ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ!
0
ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ!
ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ! ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ!
0
ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ!
ΔΑΚΡΥΣΑ... ΔΑΚΡΥΣΑ...
0
ΔΑΚΡΥΣΑ...
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ! ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ!
2
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ!
ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ! ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ!
0
ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ!