Καθημερινά οι άνθρωποι ρίχνονται στη μάχη της επιβίωσης, μέσα από την εργασία τους, προσπαθώντας να προσφέρουν σε αυτούς και την οικογένειά τους τα απαραίτητα. Για αρκετό κόσμο το να μπορείς να εργάζεσαι θεωρείται ευλογία, για τους πολλούς όμως θεωρείται κατάρα, αφού αρκετοί αναγκάζονται να κάνουν κάποια επαγγέλματα που,  όχι μόνο θεωρούνται αλλά έχει αποδειχθεί πως είναι αρκετά επικίνδυνα. Φυσικά, το κάθε επάγγελμα κρύβει κινδύνους, που ενδεχομένως να προκύψουν από σωρό απροσδόκητων παραγόντων.

Για να προσδιορίσουμε με ακρίβεια τι εννοούμε όταν λέμε ότι ένα επάγγελμα είναι επικίνδυνο, θα πρέπει να λάβουμε, κυρίως, υπόψη τον βαθμό στον οποίο οι εργαζόμενοι σε κάθε επάγγελμα χάνουν τη ζωή τους εξασκώντας το. Και αυτό γίνεται με την καταγραφή θανάτων ανά 100 000 εργαζομένους. Οι αιτίες θανάτου διαφέρουν και ποικίλουν. Συνοπτικά αποδίδονται, ως επί το πλείστον, σε μηχανολογικά προβλήματα, ατυχήματα που προέρχονται από ζώα ή ακόμα και εξαιτίας κούρασης και άγχους.

Εννοείται πως όταν κάποιος ακούσει για επικίνδυνα επαγγέλματα τα πρώτα που θα σκεφτεί είναι οι πυροσβέστες, οι στρατιωτικοί, οι αστυνομικοί και οι γιατροί. Πέρα από αυτά τα επαγγέλματα, όμως, ποια είναι τα 10 πιο επικίνδυνα;

Σύμφωνα με την ασφαλιστική εταιρεία Aetna ο κατάλογος έχει ως εξής:

10. Καλλιτέχνες και αθλητές

Μπορεί να ακούγεται παράδοξο και το ποσοστό μικρό – 2.4 θανάτοι ανά 100 000 – το γεγονός όμως ότι εργάζονται ακατάπαυστα, οι ρυθμοί της εργασίας είναι αρκετά γρήγοροι και “πρέπει” να αποδίδουν πάντα στο 100%, αποτελεί το επικίνδυνο μέρος της δουλειάς τους.

9.  Κηπουροί

Ενδεχομένως η κατηγορία αυτή να εμπεριέχει πληθώρα παραλλαγών του επαγγέλματος αλλά και τη φύση της εργασίας, παρόλα αυτά οι κινδύνοι που κρύβονται πίσω από το επάγγελμα του κηπουρού είναι αρκετοί και συνήθως απρόβλεπτοι. 18.1 θανάτοι για κάθε 100 000 είναι το ποσοστό προκύπτει από την έρευνα.

8. Μηχανολόγοι, ηλεκτρολόγοι και πολιτικοί μηχανικοί

Εργάζονται σε ύψη, βάθη και γενικότερα σε περιορισμένους χώρους που, σε συνδυασμό με την έκθεσή τους σε υψηλές τάσεις ηλεκτρικών φορτίων, σε μηχανήματα αλλά και επικίνδυνα υλικά, κάνουν τα επαγγέλματα αυτά ιδιαίτερα ακροσφαλή. 20.5 από 100 000 εργαζόμενων πεθαίνουν ετησίως.

7. Αντιπρόσωποι πωλήσεων που ταξιδεύουν

Το να βρίσκεσαι συνεχώς στον δρόμο για επαγγελματικούς σκοπούς αυξάνει τις πιθανότητες οδικών ατυχημάτων. Εξάλλου όσοι εργάζονται στον τομέα αυτό ξοδεύουν αρκετές ώρες για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της δουλειάς. Δεν είναι τυχαίο που σημειώνονται 24.3 θανάτοι για κάθε 100 000 κάθε χρόνο.

6. Οδηγοί φορτηγού/νταλίκας

Παρόμοια φύση εργασίας με την προηγούμενη κατηγορία, θεωρείται όμως πιο σκληρή. Πολλές και μοναχικές ώρες στον δρόμο αυξάνουν το ρίσκο, αφού για κάθε 100 000 οδηγούς 25.2 «καταλήγουν» κατά τη διάρκεια τους εργασίας τους.

https://dialogos.com.cy/wp-content/uploads/2018/09/ergatikaatyhimata2.jpg

dialogos.com.cy

5. Αγρότες

25.3 θανάτοι σημειώνονται για κάθε 100 000 με κύριες αιτίες τα ατυχήματα με τρακτέρ ή άλλα μηχανήματα αλλά και τις επιθέσεις από ζώα. Επιπλέον, οι δύσκολες ώρες και συνήθως αντικοινωνικές ώρες εργασίας υποβοηθούν τα ολέθρια λάθη.

4. Σκουπιδιάρηδες

Το παρακινδυνευμένο του επαγγέλματος έγκειται στην πιθανή έκθεση σε βλαβερά υλικά, αλλά και σε μηχανικά και οδικά ατυχήματα. Σε κάθε 100 000 εργαζόμενους οι 38.8 βρίσκουν τον θάνατο κατά τη διάρκεια της εργασίας τους.

3. Πιλότοι ή μηχανικοί αεροσκαφών

Μπορεί η μετακίνηση με αεροπλάνο να θεωρείται η ασφαλέστερη από όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, αν όμως είναι μέρος της καθημερινότητάς σου τότε αλλάζει το πράγμα. Ο καιρός είναι πάντα ένας από τους μεγαλύτερους “εχθρούς” των πιλότων και η μηχανικές βλάβες μια από τις μεγαλύτερες ανησυχίες τους. 40.4 θανάτοι σημειώνονται για κάθε 100 000 ιπτάμενους.

2. Ψαράδες

Ακόμα ένα επάγγελμα που εμπεριέχει αρκετούς κινδύνους εξαιτίας του καιρού. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Οι ψαράδες μεταβαίνουν σε απομακρυσμένες τοποθεσίες, χρησιμοποιούν βαριά μηχανήματα και δουλεύουν πολλές ώρες. Υπολογίζεται πως από κάθε 100 000, 54.8 χάνουν τη ζωή τους στα ανοιχτά.

1. Ξυλοκόποι

Στην πρώτη θέση με διαφορά οι ξυλοκόποι. Δουλεύουν αρκετές ώρες με βαριά και επικίνδυνα μηχανήματα, σε απομακρυσμένες και απόκρημνες περιοχές και πολλές φορές τα δέντρα που κόβουν τους “τιμωρούν”. 137.2 θανάτοι σημειώνονται για κάθε 100 000 ξυλοκόπους.

Σύμφωνα με την Aetna, κάθε 15 δευτερόλεπτα ένας εργαζόμενος χάνει τη ζωή του εξαιτίας ατυχημάτων ή ασθενειών που σχετίζονται με τη φύση της εργασίας τους. Τα μέτρα ασφαλείας σε όποιο επάγγελμα και αν εργάζεσαι δεν είναι παίξε γέλασε.

Το να προσέχεις δεν κοστίζει τίποτα. Το να μην προσέχεις μπορεί να κοστίσει τα πάντα!

https://vijaysangamworld.files.wordpress.com/2010/10/worksafe1.jpg

wordpress.com


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: foroline.gr


Like it? Share with your friends!

​Πες μας τη γνωμη σου...

ΑΓΑΠΩ! ΑΓΑΠΩ!
0
ΑΓΑΠΩ!
ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ! ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ!
0
ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ!
ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ! ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ!
0
ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ!
ΔΑΚΡΥΣΑ... ΔΑΚΡΥΣΑ...
0
ΔΑΚΡΥΣΑ...
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ! ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ!
15
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ!
ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ! ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ!
0
ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ!