Το τρολάρισμα και ο πανικός για τον κορωνοϊό επικρατούσαν στην Κύπρο, προτού εμφανιστεί το πρώτο κρούσμα. Ο φόβος, η ανασφάλεια, η άγνοια γι’ αυτή την ασθένεια, η επιβεβαίωση ότι δεν θα μπορούσαμε να το αντιμετωπίσουμε (πρακτικά και ψυχολογικά) και η ηλιθιότητα (δεν λείπει ποτέ) ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά των ειδήσεων, των αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, των συζητήσεων παντού. Ο κορωνοϊός ήταν ένα trend με το οποίο ασχολείτο όλος ο κόσμος συνέχεια.

Το πρώτο κρούσμα στην Κύπρο ήταν σαν ανακοίνωση ότι πέφτει μετεωρίτης στο νησί. Αμέσως έκλεισαν νοσοκομεία, πανεπιστήμια, σχολεία, βρεφοκομικοί σταθμοί. Άρχισαν όλοι να ψωνίζουν ξηρή τροφή για να γεμίζουν τα ντουλάπια της κουζίνας (αν και δεν έμεναν ποτέ σπίτι), τα ρολά τουαλέτας ήταν έλλειψη και τα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φώναζαν “ΠΕΘΑΙΝΟΥΜΕ”. Με εξαίρεση τις γιαγιάδες που συνέχιζαν να πηγαίνουν εκκλησία και τους παππούδες να συχνάζουν τους καφενέδες του χωριού σαν να μην συμβαίνει τίποτε που να μας αφορά. Το μόνο σίγουρο, δεν ήμασταν έτοιμοι, ποτέ δεν είσαι έτοιμος να αντιμετωπίσεις μια πανδημία.

Okay, η αλήθεια είναι ότι δεν συμβαίνει παντού το πρώτο κρούσμα να είναι επαγγελματίας υγείας και λέκτορας πανεπιστημίου. Αλλά και στο Houston, το πρώτο κρούσμα είχε παρευρεθεί στο Rodeo την προηγούμενη ημέρα, σε ένα γήπεδο με περισσότερα από 70.000 άτομα. Η αντίδραση εκεί; Γέμισαν παντού αντισηπτικά και έδιναν οδηγίες στον κόσμο πώς να προσέχει να μην διαδοθεί. Δεν θα πω ότι δεν υπήρχε ανησυχία, αλλά ήταν σε λογικά επίπεδα και τα μέτρα αυξάνονταν βήμα προς βήμα.

Μέσα στον τόσο πανικό, εγώ ξεχωρίζω αναρτήσεις που ήθελα να σχολιάσω βλέποντας τα αντικειμενικά.

Θα αρχίσω με κάτι απλό που αναρτήθηκε την πρώτη ημέρα που λειτούργησε (ολόκληρη ημέρα) το σύστημα με τα μηνύματα.

Όποτε στέλνεις έρχεται, πόσα έστειλες σε μια ημέρα; Παιδιά προσοχή, δεν στέλνουμε μήνυμα για να δούμε αν πιάνουμε γενικά μηνύματα, επειδή δεν απάντησε ακόμη ο άλλος. Προσέξατε κι εσείς ότι πλέον υπάρχουν πολλές αναρτήσεις με κεφαλαία γράμματα (που υποδηλώνουν ότι κάποιος φωνάζει) να δείχνουν τον θυμό. Ναι, η αλήθεια είναι ότι ο κόσμος είναι πολύ θυμωμένος αυτή τη περίοδο. Μάλιστα, από τον θυμό αφήνουν γράμματα πίσω, γράφουν ανορθόγραφα και κάποιες φορές δυσκολεύεσαι να βγάλεις νόημα. Γι’ αυτό δεν θα σταθώ σε αυτά τα χαρακτηριστικά, μόνο στο νόημα.

Η πιο κάτω κυρία δεν έχει παιδιά στο εξωτερικό ή δεν είναι γνήσια κύπρια μάνα. Δεν μπορώ να το εξηγήσω αλλιώς.

Πιο κάτω ο κύριος θέλει να σταματήσει η κίνηση στο δρόμο έξω από το σπίτι του. Συστήνω να κάμει λίστα με τις πινακίδες κυκλοφορίας και να την δώσει στην αστυνομία.

Και η κυρία εδώ βρήκε την ευκαιρία να παραπονεθεί για τις συνθήκες εργασίας της. Θα θέλαμε διευκρινήσεις παρακαλώ.

Από τις αναρτήσεις δεν λείπουν φυσικά τα ρατσιστικά σχόλια. Γιατί εννοείται ότι όσοι δεν ακολουθούν τις συστάσεις και τα διατάγματα δεν είναι οι Kύπριοι, αλλά ξένοι.

Εμένα τώρα το δεύτερο σχόλιο μου θυμίζει λίγο το “έλα να μου καθαρίσεις τα παράθυρα” ενώ προφανώς η κυρία είναι φορολογούμενος πολίτης και πληρώνει τώρα τη διαμονή για όσους ήρθαν Κύπρο, επειδή όσοι ερκούνταν πριν, δεν εκαθούνταν έσσω τους.

Όταν μάθαμε ότι αρρώστησε ο πρίγκιπας Κάρολος παρατήρησα μια κακία για τη βασιλική οικογένεια. Δεν ξέρω αν το προσέξατε κι εσείς αλλά τα σχόλια έβγαζαν τον καλύτερο εαυτό μας. Αγάπη μόνο.

Για τον Boris τώρα τι να πω κι εγώ. Η ανοσία της αγέλης φαίνεται ότι μετέτρεψε σε ξύδι το μέλι που έσταζε ως πριν λίγο από τα στόματά μας.

Τα βάζουν και με τους δημοσιογράφους που προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους. Γιατί χαλιέσαι φίλε μου; Άλλαξε σταθμό.

Άμα αλλάζεις σταθμό, σταματάς να τον ακολουθείς στο facebook. Πάτα το unfollow φίλη μου να μείνουν μόνο οι θετικές ειδήσεις στη ζωή σου.

Μια κι εγώ βρίσκομαι σε καραντίνα σε ξενοδοχείο δεν μπορώ να αγνοήσω τις επιθυμίες του κόσμου εδώ. Όπως ο κύριος πιο κάτω που έχει προσωπικές ανάγκες αλλά δεν μπορεί να τις καλύψει εδώ που είναι.

Υπάρχουν όμως και τα άτομα που θα ήθελαν πολύ να βρίσκονται στη θέση μας. Όπως εδώ η κυρία, που υποθέτω αναφέρεται σε συγγραφείς, που έχουν την ανάγκη να απομονωθούν σε ένα δωμάτιο για δύο βδομάδες για να γράψουν την επόμενη νουβέλα τους.

Κι εκεί που εγώ στους φίλους μου λέω ότι ανυπομονώ να πάω σπίτι μου, να βάλω πλυντήριο, να σιδερώσω, να μαγειρέψω ότι επιθυμώ, βλέπω αναρτήσεις όπως τις πιο κάτω και προβληματίζομαι τι δεν πάει καλά με εμένα.

Φυσικά η κυρία μπορεί να πλένει και να μαγειρεύει για πέντε άτομα (όχι δύο όπως εγώ), κουρασμένη από τη ζωή και θέλει να κλειστεί σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου, να μην βγει για 15 ημέρες και να μην την ενοχλεί κανένας. Μάλλον αυτό είχε στο μυαλό της η μάνα μου όταν την θυμώναμε και μας απειλούσε “Θα φύω να σας αφήκω, θα με γυρεύκετε τζαι εν θα με βρίσκετε!”.

Υπάρχει και ο κόσμος που προσπαθεί να βρει το δίκαιο του, με το να σε μειώνει που κάνεις το παράπονό σου δημόσια.

Εδώ λέει πόλεμο, εγώ είπα πτώση μετεωρίτη (πιο πιασάρικο!! ).

Υπάρχουν και τα αντιφατικά σχόλια για εμάς εδώ, ειδικά σε ότι αφορά το φαγητό. Τα πιο κάτω ήταν σχόλια που αναρτήθηκαν σε μια φωτογραφία ωμού χοιρινού κρέατος (τρίχες όπως τα αποκαλούν πιο πάνω) που πήρε το room service που επιθυμεί κάθε άνθρωπος (και η κυρία που κουράστηκε να μαγειρεύει) σε ένα από τα ξενοδοχεία καραντίνας.

Και εννοείται είναι αχαριστία (και μικροπρέπεια) να σου φέρνουν φαγητό που μπορεί να πάθεις τροφική δηλητηρίαση και να κάμνεις και πρόβλημα. Να το φας και να το απολαύσεις κιόλας, αφού είσαι τόσο τυχερός και δεν είσαι σπίτι σου για να μαγειρέψεις. Αν πάθεις τροφική δηλητηρίαση μην παραπονεθείς, αν δεν κόλλησες κατά τη μεταφορά σου στο ξενοδοχείο (ονόματα δεν λέμε, ξεκινά από Α και τελειώνει σε x) τον ιό, σίγουρα θα τον κολλήσεις στο νοσοκομείο.

Εγώ όταν σχολίασα (έγραψα μία ερώτηση συγκεκριμένα) το φαγητό με έβρισαν (κι εμένα και τους γονείς μου) είπαν για την ανατροφή μου, ότι πρέπει να ντρέπομαι και πολλά άλλα, κι αυτός ήταν ο λόγος που γράφω αυτό το άρθρο μάλιστα.

Τα πιο πολλά μηνύματα από haters αφορούσαν τον κόσμο που ταξίδευε. Το κύριο ερώτημα ήταν γιατί να ταξιδεύουν; Όι πε μου τι ήθελες στα ξένα αφού έβλεπες ότι ερχόταν ένας ιός από Κίνα; Να μείνεις εκεί που είσαι κι αν δεν έχεις λεφτά, να κοιμηθείς στα παγκάκια, Κύπρο να μην έρθεις να μας φέρεις τον ιό. Κακομαθημένε Κυπραίε που θέλεις να ταξιδεύεις μες τες αρρώστιες.  

Επαναπατρισμός;  Σοβαρομιλούμε; Να μείνουν εκεί που είναι.

Εθέλαν Λονδίνο;;; Να μείνουν εγκλωβισμένοι. Τέλος.

Δεν λείπει ποτέ το χιούμορ και εγώ το εκτιμώ. Το πιο κάτω ήταν σχόλιο σε ανάρτηση που ζητούσε μαύρες μάσκες.

Το βρισίδι που πέφτει δεν μπορώ να το δικαιολογήσω. Αλήθεια, μεγάλοι άνθρωποι, σκέφτεστε λίγο τι γράψατε πριν πατήσετε εκείνο το κουμπί “Δημοσίευση”;

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη μείωση του ρεύματος. Κανείς δεν σχολίασε ότι αν η ΑΗΚ ήταν ιδιωτικός οργανισμός πιθανόν να μην μπορούσαμε να το ζητήσουμε καν.

Το βρήκαν όμως σαν ευκαιρία να σχολιάσουν ότι ο κόσμος θέλει ακριβά τηλέφωνα, γιατί αυτό τους τρώει πραγματικά.

Όλα τα σχόλια είναι από ενήλικα άτομα που ζουν ανάμεσά μας. Άτομα που όταν γίνεται ένα επεισόδιο εκφοβισμού βγαίνουν πρώτοι να δικάσουν τον θύτη και την οικογένειά του, που τον ανέθρεψε λάθος και δεν αναγνωρίζουν ότι οι ίδιοι είναι θύτες. Έγιναν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπλα στα χέρια του κάθε ενός και πυροβολούν ανελέητα. Θέλω να πιστεύω ότι ο φόβος έβγαλε τον χειρότερο κι όχι τον αληθινό εαυτό μας.

Αν θες να βεβαιωθείς ότι δεν είναι κι εσύ ένας θύτης, στάσου για λίγο πριν πατήσεις το enter και διάβασε ξανά αυτό που έγραψες. Θα ήσουν περήφανος για τον εαυτό σου αν το έβλεπε κάποιος που σέβεσαι∙ αυτός θα μπορούσε να είναι ο γονιός σου, ο Θεός σου ή ο μέντορας σου.

Αγάπη μόνο.

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com


Like it? Share with your friends!

​Πες μας τη γνωμη σου...

ΑΓΑΠΩ! ΑΓΑΠΩ!
4
ΑΓΑΠΩ!
ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ! ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ!
2
ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ!
ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ! ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ!
0
ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ!
ΔΑΚΡΥΣΑ... ΔΑΚΡΥΣΑ...
0
ΔΑΚΡΥΣΑ...
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ! ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ!
7
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ!
ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ! ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ!
0
ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ!