Loading

Nomophobia: Η φοβία απώλειας του κινητού

Σκέψου μια μέρα σου και τη σχέση σου με το κινητό σου τηλέφωνο.  Τώρα διάβασε τα πιο κάτω:

atc.qld.edu.au

  • Ελέγχω το κινητό μου συχνά, ακόμα κι αν δεν το χρειάζομαι, ακόμα κι αν δεν χτυπήσει.  Αν για κάποιο λόγο δεν γίνει αυτό, τότε πρέπει να το κάνω άμεσα αλλιώς με πιάνει πανικός.
  • Τρέμω μην μείνω από μπαταρία.
  • Τρελαίνομαι στην ιδέα και μόνο να μην το έχω μαζί μου
  • Κοιμάμαι και το έχω πάντα δίπλα μου.
  • Απαγορεύεται να με ψάξει κάποιος και να μην μπορεί να με βρει.
  • Αποκλείεται να με βρεις κάπου που δεν θα έχω σήμα αλλά ούτε και Wi-Fi.
  • Παρακαλώ να μην έρθει ποτέ μήνυμα ότι βρίσκομαι στο όριο των δεδομένων μου.

cdn.newsapi.com.au

Αυτές είναι κάποιες από τις καθημερινές σκέψεις σου έτσι δεν είναι; 

Αν η απάντηση είναι ναι ανήκεις κι εσύ στο 60% των ατόμων που πάσχουν από nomophobia (no, mobile & phobia).

Χωρίς να το θέλουμε αυτό αρχίζει να συμβαίνει από πολύ νωρίς, ακόμα και από τη βρεφική ή νηπιακή ηλικία. Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αυτό εξηγείται λόγω της ανάγκης για δημιουργία ενός δεσμού με άτομα τα οποία δεν είναι διαθέσιμα, γι’ αυτό ψάχνουμε για υποκατάστατα. Στην προκειμένη περίπτωση, τα τηλέφωνα, λειτουργούν ως υποκατάστατα της απουσίας των πραγματικών ανθρώπινων σχέσεων.

cdn.idntimes.com

Και πρακτικά αυτό ισχύει, γιατί πολλές φορές αναζητούμε ένα άτομο με το οποίο θέλουμε να έρθουμε πιο κοντά, να μιλήσουμε, να βγούμε κι επειδή αυτό να μην μπορεί να γίνει τη συγκεκριμένη στιγμή στο τέλος καταλήγουμε κλεισμένοι στο σπίτι παρέα με το κινητό.

Αλήθεια, πόσες φορές σε πλησίασε το ανιψάκι σου, το βαφτιστήρι σου ή ακόμα και το ίδιο σου το παιδί για να παίξετε, να χορέψετε, να σου πει πως τα πήγε κι εσύ απλά του δίνεις το τηλέφωνο για να μην σε ενοχλεί;

Ή μην μου πεις ότι σ’ αρέσει η εικόνα στο διπλανό τραπεζάκι..;  Είναι μια παρέα πέντε ατόμων οι οποίοι συναντήθηκαν για να πιούν ένα καφέ και να πουν τα νέα τους, αλλά δεν αντάλλαξαν ούτε κουβέντα..! Δεν ξέρω αν αυτό βέβαια γίνεται μέσω τηλεφώνου, γιατί δεν τα αφήνουν από τα χέρια τους ούτε στιγμή!

cigna.co.id

Απ’ την άλλη βέβαια τα τηλέφωνα επιτρέπουν την άμεση «επαφή» και επικοινωνία με κάποιον όπου κι αν βρίσκεται, όσο κοντά ή μακριά κι αν είναι πράγμα που σημαίνει ότι διευκολύνουν και τις σχέσεις μας. 

Άσε που το τηλέφωνο είναι πλέον «πολυεργαλείο»!  Τηλέφωνα, μηνύματα, σημειώσεις, ακόμα και το air-condition και το φούρνο στο σπίτι μπορείς να ανάψεις, ενώ εσύ είσαι ακόμα στο αυτοκίνητο!

Κι όλα αυτά ενώ λέμε ότι πρέπει να ελέγξουμε τη χρήση του κινητού, έρχονται και ενισχύουν το δεσμό μεταξύ αυτού και του ανθρώπου καθιστώντας το πλέον απαραίτητο στοιχείο της σύγχρονης ζωής μας.

youngpioneersforsociety.blogspot.com

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: images2.minutemediacdn.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Nomophobia: Η φοβία απώλειας του κινητού